Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/10/1998 (ΚΥΠΕ) Τα νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια σε σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, η προψεσινή απόπειρα φόνου εναντίον του Ανδρέα Ξιούρουππα και η αντίδραση του ΔΣ της ΑΗΚ στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα αυτό είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Φοβόταν για τη ζωή του ο Ανδρέας Ξιούρουππας" γράφει ότι ο Ξιούρουππας είχε πρόσφατα καταγγείλει στην Αστυνομία ύποπτες κινήσεις άγνωστου προσώπου, έξω από την πολυκατοικία, όπου προχθές πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κρίσιμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δυο νέες περιπτώσεις στις οποίες ενέπλεξε τον Μητροπολίτη Λεμεσού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η Νίνα Πέτρος. Η μια αφορά ανέκδοτο δάνειο 130.000 λιρών και ταξίδι με ιδιωτικό μικρό αεροπλάνο στη Γιουγκλοσλαβία και η δεύτερη πλαστή συναλλαγματική 20 εκατομμυρίων δολλαρίων η οποία έγινε απόπειρα να κατατεθεί σε τράπεζα στην Ελλάδα.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Υπόγειος πόλεμος στο ΑΚΕΛ" ότι υπόγειος πόλεμος στην ηγεσία του ΑΚΕΛ αναζωοπυρώθηκε μετά και την πρόσφατη κόντρα στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών του κόμματος Γιώργου Λιλλήκα και Αντρέα Φιλίππου αφού καταλογίζεται στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Ανδρέα Χρίστου ανεπάρκεια στο χειρισμό της διαμάχης. Αλλού σημειώνεται ότι όπως δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας λόγω της συνεχόμενης ανομβρίας, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά η αγροτική τάξη της Κύπρου αρκετοί γεωργοί εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους και τώρα εργάζονται στα ξενοδοχεία.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Μας δικαιώνει το Υπουργικό'" αναφέρει ότι στην αντεπίθεση περνά το ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την οποία θεωρεί ως δικαίωση και ζητά περισσότερες πληροφορίες από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου για να διαπιστωθεί κατά πόσον μέσα από αυτά αθωώνεται πράγματι ή θεωρείται ένοχο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι ο Μητροπολίτης Χρύσανθος επιβεβαίωσε ότι η Νίνα Πέτρος καταδικάστηκε στο παρελθόν σε ποινή φυλάκισης στην Ελβετία, γιατί είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει τεράστιες ποσότητες χρυσού, τις οποίες οι Γερμανοί είχαν πάρει από Εβραίους που σκότωσαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Στο μικροσκόπιο φόρου οι περιουσίες Υπουργών" ότι η αντίστροφη μέτρηση για το πόθεν έσχες των Υπουργών και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων αρχίζει από αύριο ενώ παραμένουν ανοικτά τα θέματα της δημοσιοποίησης ή όχι των περιουσιακών τους στοιχείων και του εάν θα υποχρεωθούν ή όχι και τα ενήλικα παιδιά Υπουργών να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις. Αλλού σημειώνει ότι με ικανοποίηση αλλά και προβληματισμό αντιμετωπίζει η Λευκωσία την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αγορά του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot-3 από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Γεράκια πάνω από το 'Χίλτον'" γράφει ότι σαν γεράκια έπεσαν στο εν λόγω ξενοδοχείο κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους για άδεια καζίνου και μερικοί δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ως "γέφυρα" προώθησης των συμφερόντων τους σχέσεις συνεταιρισμού που ανέπτυσσαν με την Κυπριακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Χίτον) . Αλλού αναφέρεται σε έγγραφα τα οποία εξασφάλισε η Αστυνομία και εμπλέκουν το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου σε τραπεζικές συναλλαγές με την τουρκική τράπεζα της Κωνσταντινούπολης "Unie of Instanmbul".

Η αγγλόφωνη "Τhe Sunday Mail" γράφει ότι χιλιάδες άτομα που έχουν ταχυδρομικά κουτιά έλαβαν αυτή την εβδομάδα από την ταχυδρομική υπηρεσία Κύπρου δυο επιστολές που προκάλεσαν σύγχιση και οι οποίες αναφέρονταν στο θέμα αλλαγών στην διανομή της αλληλογραφίας τους από την 1η Ιανουαρίου 1999. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ερεύνησε χθες τους ισχυρισμούς ότι γύρω στους 30 λαθρομετανάστες που διεσώθηκαν τον Ιούνιο, κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα κρατητήρια της Αστυνομίας Λάρνακας, και επισκέφθηκε μαζί με τον βουλευτή Δώρο Χριστοδουλίδη και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας Σάββα Λαρδή τα εν λόγω κρατητήρια.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 18 October 1998 - 8:24:07 UTC