Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου δεσπόζει της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις για το Κυπριακό του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, το προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και άλλα θέμα εσωτερικής επικαιρότητας.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Διαδικασία Καθαίρεσης" γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος μετά την πεντάωρη συνεδρία της χθες διόρισε τους Μητροπολίτες Κιτίου, Κυρηνείας και Μόρφου για να διερευνήσουν περαιτέρω τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Χρύσανθου ενώ οι δικηγόροι του μιλούν για "αυθαίρετα συμπεράσματα και πορίσματα που δεν στηρίζονται σε γεγονότα και αποδείξεις αλλά φήμες". Αναφέρει ότι μία γυναίκα θα διοριστεί σίγουρα στη νέα Επιτροπή Εκαιδευτικής Υπηρεσίας και ένα ή δύο από τα μέλη της φαίνεται ότι θα παραμείνουν.

Η "Μάχη" κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Προοίμιο Καθαίρεσης" προβάλλει τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και αναφέρεται στη δήλωση του Μητροπολίτη Χρύσανθου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση ως "πολύ ωραία." Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ στο Λονδίνο ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι σχετικές προτάσεις του Ντενκτάς για συνομοσπονδία θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση.

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Προς καθαίρεση ο Χρύσανθος από Μείζονα Σύνοδο" σημειώνοντας την ανησυχία του δικηγόρου του Μητροπολίτη για τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου αφού μέχρι σήμερα δεν ετίθετο θέμα καθαίρεσής του, όπως δήλωσε. Γράφει ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου μεταφέρει προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο κ. Βασιλείου μετέβη στο Ισραήλ για να συμμετάσχει σε επιχειρηματικό συνέδριο με θέμα την περιφερειακή συνεργασία.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Απειλείται με καθαίρεση ο Μητροπολίτης Λεμεσού" γράφει ότι θα συγκληθεί Μείζων Σύνοδος εφόσον η Επιτροπή προχωρήσει σε αποφάσεις, σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου που ενεργοποιείται το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά τις χθεσινές συναντήσεις του με τους Προέδρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες σε ότι αφορά τα σκάνδαλα θα ολοκληρωθούν και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Η "Χαραυγή", στο κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο, "Νέα έρευνα για τον Χρύσανθο", αναφέρεται με τη σειρά της στις εξελίξεις σε ότι αφορά στο θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι το βαθύ αδιέξοδο στο πρόβλημα, η αποτυχία της "πολιτικής της ηφαιστειολογίας" και η βοηθητική για την τουρκική πλευρά στάση των ΗΠΑ, άρχισαν να δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι Επίσκοποι θα αποφασίσουν την τύχη του Χρύσανθου" αναφέρεται στη σύσταση της τριμελούς επιτροπής για να αποφασίσει κατά πόσο θα καθαιρεθεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού. Αναφέρεται στις χθεσινές διαβουλεύσεις στο ΥΠΕΞ για το θέμα των 75 λαθρομεταστών που κρατούνται στις βρετανικές βάσεις, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο θα πρέπει να εμπλακεί για να λυθεί το πρόβλημα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror", αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης είναι "εξαγριωμένος" με τη στάση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου "Χίλτον", σχετικά με την απόφασή του να επιλέξει δικηγόρο στη θέση του Προέδρου του ΔΣ, αγνοώντας την προτίμηση της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι οι εκτροφείς πουλερικών φαίνονται αποφασισμένοι ν' αυξήσουν τις τιμές, με το να μειώσουν την παραγωγή.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 14 October 1998 - 6:24:06 UTC