Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ) Η προσφώνηση του Προέδρου Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι έρευνες της Ελεκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις καταγγελίες του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, ο ισχυρισμός για διοχέτευση εξαρτημάτων στην Εθνική Φρουρά από τουρκικές εταιρίες, η απόφαση του Ανωτάτου για τις Κυπριακές Αερογραμμές και η διαφωνία του Μητροπολίτη Χρυσόστομου με το Δήμο Πάφου για τη ανέγερση ναού στην πλατεία Μουσαλλά, είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Το όραμά μου για την Κύπρο δίνει ελπίδα σε Ελληνες και Τούρκους" γράφει ότι, τολμηρές όσο ποτέ άλλοτε θέσεις διατύπωσε χθές ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε μια καταφανή προσπάθεια να επηρεάσει τη στάση της τουρκικής ηγεσίας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι περίπου ένα μήνα θα διαρκέσει η έρευνα, που άρχισε χθες ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας αναφορικά με τις καταγγελίες του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εμπλοκή της Βουλής για το σκάνδαλο τουρκικών εξαρτημάτων από την Εθνική Φρουρά" γράφει ότι στη Βουλή οδηγείται το θέμα που σχετίζεται με τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Κύπρο από διεθνείς εταιρίες, στις οποίες όμως έχουν συμφέροντα Τούρκοι επιχειρηματίες και τα οποία διοχετεύονται στην Εθνική Φρουρά. Αλλού γράφει ότι μετά την επίσημη πρότασή του προς τους Τ/κ να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία που θα διεξάγει το διάλογο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε χθες πρόσκληση στο Ραούφ Ντενκτάς να εργαστούν μαζί για λύση του Κυπριακού.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "αναζητούν κοινό έδαφος Αμερικανοί - ΟΗΕ", γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει διαμορφώσει τις σκέψεις του αναφορικά με την πρωτοβουλία που θα εκδηλώσει για το Κυπριακό, η οποία θα αφορά στο θέμα της ασφάλειας αλλά αναμένεται να διερευνηθούν και οι απόψεις και προθέσεις του Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι σε κατά μέτωπο σύγκρουση οδεύουν οι ιδιοκτήτες - οδηγοί αστικών ταξί Λεμεσού με την Αρχή Αδειών και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και σε έκτακτη συνέλευσή τους αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "'Ανοιγμα' Κληρίδη στον ΟΗΕ για τους S300" γράφει ότι έμμεσο αλλά σαφές 'άνοιγμα' προς τους ξένους μεσολαβητές που επιδιώκουν περαιτέρω αναβολή στην άφιξη των πυραύλων S300, έκανε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που διόρισε η Ιερά Σύνοδος έχει ετοιμάσει το πόρισμά της το οποίο θα παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο. Εξάλλου οι έρευνες από αστυνομικής πλευράς συνεχίζονται και δύο χώρες στις οποίες αποτάθηκαν οι Αρχές για να διεξάγουν έρευνες απάντησαν θετικά ενώ εκκρεμούν απαντήσεις από άλλες δύο χώρες.

"Η Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πρόσκληση για συνομιλίες" γράφει ότι πρόσκληση για άμεσες διαπραγματεύσεις στα πλαίσια μιας διαρκούς διαδικασίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυνε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Τ/κ ηγέτη Ρ. Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι νέα διαμάχη ξεσπά μεταξύ του Δήμου και του Μητροπολίτη Πάφου καθώς ο Δήμος προσέφυγε στο Ανώτατο κατά της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει ανταλλαγή τμήματος της πλατείας Μουσαλλά για ανέγερση ναού. Ο Μητροπολίτης στρέφει τώρα την προσοχή του στην ανέγερση ναού σε τμήμα του Δημόσιου Κήπου Πάφου.

Η καθημερινή αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυριών λιρών μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία επεδίκασε 45.000 λίρες ως αποζημίωση σε ένα από τα 200 άτομα που ζήμιωσαν από το πρόγραμμα της πρόωρης αφυπηρέτηρσης που εφάρμοσε η εταιρία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ανανέωσε χθές στην προσφώνησή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το κάλεσμα του προς τον Τ/κ ηγέτη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)
(Δ.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 26 September 1998 - 9:24:06 UTC