Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1998 (ΚΥΠΕ) Η εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου για παύση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, οι καταγγελίες του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη για αθέμιτο πλουτισμό υπουργών και οι ισχυριζόμενες απειλές κατά της ζωής του, οι αμερικανικές προτάσεις για έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, οι δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ για τις προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία, το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο και η ελευθεροποίηση των επιτοκίων είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Παύση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ θα ζητήσει σήμερα ο Ρολάνδης" γράφει ότι με στοιχειοθετημένη εισήγηση για παύση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ προσέρχεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης. Αλλού γράφει ότι συντεχνίες και εργοδότες υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα κατέληξαν στη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ερευνητική Επιτροπή για την ΑΗΚ" γράφει ότι τη διεξαξωγή περαιτέρω έρευνας ή την παύση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού αποφασίζει στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο Νίκος Ρολάνδης θα θέσει επιτακτικά θέμα απομάκρυνσης του ΔΣ της ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι "σχέδιο εξόντωσης του Ντίνου Μηχαηλίδη εκπορεύεται από ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ" με σαφή στόχο τη μείωση των διαρροών προς το κόμμα που στοχεύει να δημιουργήσει και να πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Απειλούν τον Πουργουρίδη" γράφει ότι απειλές κατά της ζωής του κατάγγειλε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού "Σίγμα" ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Χρίστος Πουργουρίδης, για να σταματήσει την έρευνα που διεξάγει αναφορικά με τον παράνομο πλουτισμό υπουργών της Κυβέρνησης Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι ανοικτές άφησε χθες τις πόρτες στην πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία ο Αμερικανός πρέσβης, Κένεθ Μπριλ και ότι η πολιτική προσέγγιση των ΗΠΑ δηλοί ότι δεν αποκλείουν τη συνομοσπονδία από το παζάρι των διαπραγματεύσεων.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο, "Η Λευκωσία δεν δέχεται διάλογο εκ του σύνεγγυς". Σύμφωνα με πηγές του "Φ", η Λευκωσία δεν έχει αποδεχθεί αμερικανική πρόταση για έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, με διαμεσολαβητή τον Πρέσβη Κένεθ Μπριλ. Ο λόγος που προτάθηκε ήταν γιατί η πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για απευθείας συνάντηση των δύο. Αλλού, ο "Φ" αναφέρει ότι ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ανήκουν σε έναν ενιαίο πολιτιστικό χώρο.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδό της γράφει "Επιτόκια: Χωρίς διασφαλίσεις η ελευθεροποίηση", γράφει ότι το ΑΚΕΛ έδωσε ένα κατηγορηματικό "όχι" στην ελευθεροποίηση των επιτοκίων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος γιατί δεν θα υπάρξουν διασφαλίσεις για τέτοιου είδους δάνεια. Αλλού, η "Χ" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι λύσεις οι οποίες θα οδηγούν στη δημιουργία δύο κρατών, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και γενικότερα του κυπριακού λαού, είναι δυναμίτης στα θεμέλια του κυπριακού κράτους και της ειρήνης στην περιοχή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Η Βρετανία πιέζει για μορατόριουμ πτήσεων". Οπως αναφέρει, ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, μιλώντας στην Αγκυρα, κάλεσε τόσο την Ελλάδα όσο και την Αγκυρα να αποδεχθούν ένα μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο για αποφυγή της έντασης. Σε άλλη είδηση, η "CM" γράφει ότι ένταση προκλήθηκε στην Πύλα όταν Τ/κ συνεργείο προσπάθησε να ασφαλτοστρώσει δρόμο στον οποίο είναι κτισμένες Ε/κ και Τ/κ κατοικίες.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 16 September 1998 - 7:24:07 UTC