Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή σύσκεψη των Αθηνών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι δηλώσεις του βοηθού του Αμερικανού Προέδρου, Τζέιμς Στάινμπερκ για το Κυπριακό, η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με το βουλευτή του κόμματός του Χρίστο Πουργουρίδη και οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Νέες ιδέες για μορατόριουμ αναμένει η ελληνική πλευρά" γράφει ότι επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι από τη σύσκεψη Κληρίδη - Σημίτη στην Αθήνα δεν θα ανακοινωνόταν τίποτε σχετικό με την έλευση των S300 στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμμία απόφαση για τους S300. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δεν αποσύρει τη δήλωσή του που έκανε σχετικά με τη φορολογία που πρέπει να καταβάλλει στο κράτος η Εκκλησία της Κύπρου.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Το 'μπαλάκι' στο Εθνικό Συμβούλιο" γράφει ότι την αναβάθμιση και προβολή των πολιτικών πτυχών του Κυπριακού στη διεθνή κοινότητα, αποφάσισε η χθεσινή σύσκεψη Αθηνών, ενώ ο Πρωθυπουργός Σημίτης και ο Πρόεδρος Κληρίδης, δήλωσαν ότι δεν ελήφθη καμμιά απόφαση για το θέμα των πυραύλων. Αλλού γράφει ότι την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν έχει τερματιστεί, εξέφρασε ο βοηθός του Αμερικανού Προέδρου, Τζέιμς Στάινμπεργκ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δεύσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αφαντο το casus belli" γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός διακήρυξε τη δέσμευση της Ελλάδας να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Κύπρο, σε περίπτωση απειλής αλλά, σημειώνει, στο κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται αναφορά στο "casus belli". Αλλού γράφει ότι "ιστορική αναδρομή" της διαφθοράς στο δημόσιο βίο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έκαναν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης και ο βουλευτής του κόμματός και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Στόχοι: Αρση αδιεξόδου, αμυντική αναβάθμιση", γράφει ότι εκστρατεία απεμπλοκής από το θέμα των ρωσικών πυραύλων τροχιοδρομούν οι κυβερνήσεις Κύπρου - Ελλάδας, με πρωτοβουλίες που θα αφορούν στην ουσία του Κυπριακού και στην αποστρατικοποίηση, προσδίδοντας παράλληλα και ιδιαίτερη βαρύτητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι επιχείρηση εντοπισμού μαρτυριών και κυρίως εγγράφων σε πέντε χώρες του εξωτερικού θα εξαπολύσει η κυπριακή Αστυνομία, για να διαπιστώσει την αλήθεια αναφορικά με την εμπλοκή του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου σε οικονομικές δοσοληψίες εκατομμυρίων λιρών.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ο Πρόεδρος να αναλάβει τη δημαγωγία για τους S300" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διατύπωσε την άποψη ότι ο κυπριακός λαός "έπεσε θύμα δημαγωγίας" του Προέδρου Κληρίδη αναφορικά με τους πυραύλους S300 και ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη σίγουρη νέα αναβολή στην εγκατάστασή τους. Αλλού γράφει ότι σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού και ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα του ενάντια στην κατοχή για επανάκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του, είναι η Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνήλθε χθες στη Λάρνακα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο, "Κληρίδης και Σημίτης μιλούν σκληρά για τους S300". Η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα επιμένουν στην εγκατάσταση των πυραύλων τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η σκληρή στάση των δύο ηγετών θα φέρει πιο κοντά την πιθανότητα σύγκρουσης με την Τουρκία. Αλλού, η "CM" γράφει ότι η Κύπρος παρακολουθεί στενά την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη Ρωσία ενώ δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη οι επιπτώσεις πάνω στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Επαναβεβαιώθηκε η εγκατάσταση των πυραύλων", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Σημίτης, επαναβεβαίωσαν χθες την άφιξη των S300 στην Κύπρο καθώς επίσης και τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα υπερασπίσει στρατιωτικά την Κύπρο σε περίπτωση απειλής. Η "CW" γράφει επίσης ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, σε ψεσινές δηλώσεις του είπε ότι δεν συζητήθηκε στην Αθήνα η αναβολή της άφιξης των πυραύλων. Υπό το φως της εξέλιξης αυτής, είπε, δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να συζητηθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 28 August 1998 - 6:24:07 UTC