Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1998 (ΚΥΠΕ) Η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της χώρας του, όπως και η φυγή του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου στο εξωτερικό και η σεναριολογία γύρω από την επιστροφή του, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Οχι εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση" αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος τονίζει ότι "όσοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι τα αμερικάνικα συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία ήταν και είναι τέτοια που δεν θα ήθελαν να διαταραχθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη χώρα αυτή στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, κομίζουν γλαύκαν εις Αθήνας". Αλλού γράφει ότι Κύπρος, Ελλάδα και Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού, ξεκινούν από το Σεπτέμβρη κοινή διαφωτιστική εκστρατεία για προώθηση της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Σχέδιο δολοφονίας Ντεμιρέλ" γράφει ότι μέλη της μυστικής ομάδας φανατικών ισλαμιστών είχαν οργανώσει σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο στις 25 Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι και νέα αναβολή στην επιστροφή του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου από το εξωτερικό, ενώ με χθεσινές του δηλώσεις ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος χαρακτήρισε τη φυγή του Μητροπολίτη Λεμεσού στο εξωτερικό σαν σοβαρό λάθος.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ενεργούμε υπεύθυνα" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έκαμε χθες δήλωση με πολλούς αποδέκτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αναφέρει ότι με αφορμή την αντιπαράθεση της Ελλάδας και, κατ' αντιδιαστολή, και της Κύπρου προς τις ΗΠΑ, εξαιτίας απαράδεκτων δηλώσεων εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, ο κ. Κληρίδης απαντά για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στις πρωτοβουλίες και στο θέμα των πυραύλων. Αλλού γράφει ότι αιματηρές περικοπές στις δαπάνες των τριών προϋπολογισμών του κράτους πέτυχε το Υπουργείο Οικονομικών, αυξάνοντας μόνο κατά 7,5% τις δαπάνες και όχι κατά 10% όπως συνήθως.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ναι στην πρωτοβουλία, αλλά στα πλαίσια ΟΗΕ", αναφέρει ότι Αθήνα και Λευκωσία κατέβαλαν χθες προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ζητά ανταλλάγματα για τους S - 300. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι έγιναν τις τελευταίες μέρες εισηγήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο να καλέσει σε παραίτηση τον Μητροπολίτη Λεμεσού, με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα περισώσει το κύρος της Εκκλησίας. Γράφει επίσης ότι ο Μητροπολίτης διαβεβαίωσε συνεργάτες του ότι θα επιστρέψει οριστικά στην Κύπρο πολύ σύντομα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Παραπαίει η κυβέρνηση", αναφέρεται στη χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη και εκτιμά ότι η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα, επένδυσε όλες τις ελπίδες της στην αμερικανική πρωτοβουλία και στη θεωρία του ενεργού ηφαιστείου, "παραπαίει στα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της". Αλλού γράφει ότι το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, προβληματίζει το ενδεχόμενο κατάργησης της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, μετά την αποχώρηση του Λουκή Λουκαϊδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Σημίτης καλεί σημαντικούς υπουργούς για συζήτηση του θέματος της κρίσης", γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός κάλεσε για σήμερα συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, για συζήτηση του θέματος της κρίσης στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ για την Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θέλει τώρα ξεχωριστό νόμισμα για το ψευδοκράτος, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την "ανεξαρτησία" του καθεστώτος του.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)
(Α.Α.) ΠΟΛ 3 00416 (Κ) Ρούμπιν - Πάγκαλος

Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,28/07/1998 (ΚΥΠΕ) Με νέο σχολιασμό των δηλώσεων του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, επανήλθε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους της λεκτικής αντιπαράθεσης Ουάσινγκτον - Αθήνας. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Ρούμπιν χαρακτήρισε τις νέες δηλώσεις Πάγκαλου "μεμονωμένο περιστατικό", το οποίο δεν δύναται να επηρεάσει τη στενή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας. Ο κ. Ρούμπιν είπε ότι "οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μιαν ευρεία και βαθιά σχέση οικοδομημένη για πολλά χρόνια. Υπάρχουν πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ των λαών των χωρών και των κυβερνήσεών μας, ξέχωρα από κόμματα και προσχωρήσεις", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. "Είναι άποψή μας ότι λόγω της φύσης και του βάθους της σχέσης μας, είναι δύσκολο να πληγεί από τα σχόλια ενός συγκεκριμένου ατόμου, αλλά ο κ. Πάγκαλος προσπαθεί οπωσδήποτε ιδιαίτερα", υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Επαναλαμβάνοντας ότι τα σχόλια του κ. Πάγκαλου δεν αρμόζουν σε ΥΠΕΞ συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο κ. Ρούμπιν υποστήριξε ότι όταν φίλοι διαφωνούν θα πρέπει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ιδιωτικά και να μην προσφεύγουν σε δημόσια κριτική. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι "θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλα μέρη, να υποστηρίξουν προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και το Κυπριακό. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, άσχετα από τα σχόλια ενός ατόμου", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου ότι οι ομογενείς σκέφτονται να χρηματοδοτήσουν την ελληνική άμυνα και όχι τις προεδρικές εκστρατείες στην Αμερική, ο κ. Ρούμπιν τόνισε ότι "οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται συμβουλή από το εξωτερικό σχετικά με το πώς να συμμετέχουν στις διαδικασίες της Δημοκρατίας μας". Ο Αμερικανός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν "σχετικά με την επίδραση αυτών των συγκεκριμένων σχολίων. Είναι τόσο εξωφρενικά και τόσο ανάρμοστα για ΥΠΕΞ συμμάχου του ΝΑΤΟ, που θα εκπλαγούμε εάν οποιοσδήποτε τα πάρει στα σοβαρά", είπε. Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, εναντίον της Κύπρου με αφορμή το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S300 ο κ. Ρούμπιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "δεν αμφισβητούν το δικαίωμα της Κύπρου να παίρνει αποφάσεις για τις αμυντικές της ανάγκες". Επανέλαβε όμως της αμερικανική θέση ότι η συμφωνία για τους S300 "παραμένει εμπόδιο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και θα ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή. Είμαστε επίσης αντίθετοι σε οποιεσδήποτε απειλές για αντιμετώπιση των S300 με στρατιωτικά μέσα και συνεχίζουμε να καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να επιλύσει αυτό το θέμα μέσω διπλωματικών μέσων", κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 28 July 1998 - 11:33:53 UTC