Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1998 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στην Κύπρο και τα αποτελέσματα των επαφών του, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και οι πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Με πρωτοφανείς απειλές φτάνει στα κατεχόμενα ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ", γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της Ελλάδας και της Κύπρου ξεσήκωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με δηλώσεις του για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος βρισκόταν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ και από χθες βράδυ υποστηρίζεται ότι βρίσκεται καθ' οδόν προς την Κύπρο.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Στα πρόθυρα πολέμου", γράφει ότι οι ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών προς την Αθήνα και Λευκωσία και η απροκάλυπτη ανοχή που επιδεικνύουν έναντι των τουρκικών προσπαθειών για τελεσίδικες διχοτομικές "λύσεις" στην Κύπρο επαυξάνουν την ένταση στην περιοχή και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη και επαφές του Ειδικού Συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

"Η Σημερινή", στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο, "Απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο", γράφει ότι ο Τόμας Μίλερ πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τρόπους απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο με τη δημιουργία μηχανισμού που θα παρακολουθεί τις πτήσεις αλλά δεν θα εξυπακούει εγγυήσεις. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι τοποθετήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών της Γερμανίας και της Αυστρίας με τις οποίες καλούν όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κύπρο να παρακολουθούν και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει της έλευσης των πυραύλων S - 300 είναι απαράδεκτες.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του θέμα, υπό τον τίτλο, "Και ο Μίλερ επιμένει σε άρση του εμπάργκο", γράφει ότι μετά τον Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ και ο Μίλερ ήγειρε θέμα της άρσης του "εμπάργκο" στα κατεχόμενα, ενώ συζήτησε σε έκταση θέματα ασφαλείας με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι η Συντεχνία των ιατρών βλέπει το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, να εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Η "Χαραυγή', στο πρωτοσέλιδό της θέμα, με τίτλο, "Ουδέν νεότερον από τον Μίλερ", αναφέρεται με τη σειρά της στην επίσκεψη του Τόμας Μίλερ, η οποία δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις ομιλίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Τάκη Χατζηγεωργίου και της Τ/Κ ποιήτριας Μεσιέ Γιασίν σε επετειακή εκδήλωση στο Ακάκι, αναφορικά με τα δραματικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο από τον Αττίλα 1974 και τις επιπτώσεις που επέφερε στους Τουρκοκυπρίους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι ο Τόμας Μίλερ απέτυχε να "σπάσει" το αδιέξοδο με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πραγματοποίησε "καλές συνομιλίες", προσθέτοντας ότι ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει κάτι περισσότερο. Αλλού γράφει ότι η διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών εξέφρασε αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας με τους πιλότους μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών, την περασμένη Πέμπτη.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 25 July 1998 - 6:24:06 UTC