Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του αντιπροσώπου της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του και οι διάφορες προτάσεις που έκανε για έναρξη των συνομιλιών, το θέμα που προέκυψε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο, και η παρ'ολίγον τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο όταν πέντε αλλοδαποί δύτες διέτρεξαν κίνδυνο ύστερα από έκρηξη δυναμίτιδας στη θάλασσα, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Τους επόμενους μήνες πρωτοβουλίες για τους S300" γράφει ότι η Βρετανία, όπως δήλωσε ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, παρουσιάζεται έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για επιτήρηση τυχόν συμφωνίας για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, γιατί θεωρεί ότι θα συμβάλει στη μείωση της έντασης. Αλλού, η "Α" γράφει ότι την Παρασκευή ή το Σάββατο θα επιστρέψει στην Κύπρο ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Χρύσανθος. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει, οι Βρετανοί ανακριτές δεν έφεραν κανένα νέο στοιχείο και σύμφωνα με πηγές, "ο δρόμος θα είναι μακρύς και περίπλοκος" μέχρι η Αστυνομία να μπορέσει να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Διάλογο ουσίας θέλει ο Χάνεϊ". Συγκεκριμένα γράφει ότι στην έναρξη διαλόγου δεν θα προσδιορίζεται το καθεστώς μίας έκαστης των πλευρών, εκτός των συνομιλιών. Ο ίδιος τόνισε χθες σε διάσκεψη Τύπου ότι δεν προσπαθεί να ξεφύγει από πλαίσιο που καθόρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε άλλη είδηση, η "Σ" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχθηκε πρόταση για μείωση της συνολικής ανηγμένης βαθμολογίας που απαιτείται για απόκτηση δικαιώματος διεκδίκησης θέσης σε μερικά τμήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας.

Η "Μάχη", τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της κάτω από τον τίτλο, "Πόλεμο 24ωρων βλέπει η Τουρκία". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πόλεμος στο Αιγαίο θα διεξαχθεί εντός του έτους και προετοιμάζεται πυρετωδώς από τον τουρκικό στόλο, σύμφωνα με την ομολογία ενός στρατηγού στην Αγκυρα και που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Γιουροπίαν". Η "Μ" αναφέρει ότι οι σταφυλοπαραγωγοί αποφάσισαν σήμερα να κλιμακώσουν τα μέτρα. Σήμερα δεν πρόκειται να κόψουν σταφύλια ενώ αύριο θα συγκεντρωθούν στον κυκλοφοριακό κόμβο Πισσουρίου και θα πετάξουν πάλι σταφύλια στους δρόμους.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μορατόριουμ έναντι S300 ζητά και ο Χάνεϊ", γράφει ότι την αναβολή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ζήτησε χθες ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, προτείνοντας ως αντάλλαγμα ένα μορατόριουμ πτήσεων πάνω από το νησί "με πολύ δυνατή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας". Αλλού γράφει ότι, σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν χθες το πρωί πέντε αλλοδαποί που ασχολούνταν με κατάδυση στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Κρέκο στον Πρωταρά, από δυναμίτιδα που έρριξε ερασιτέχνης ψαράς στη θάλασσα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αντιπυραυλικές βυθίσεις" γράφει ότι, 10 τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-5 που αποτελούν το ακροβατικό σμήνος της τουρκικής αεροπορίας (TAF), πραγματοποίησαν στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, "εικονικές βυθίσεις και ειδικές αποστολές κατά συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων αεράμυνας", καθώς και ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Αλλού γράφει ότι οι 3.000 εργαζόμενοι στην ξυλουργική βιομηχανία κατέρχοται σήμερα σε 24ωρη απεργία διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις στο πλαίσιο της παραγωγικότητας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είπε ότι οι κοινότητες της Κύπρου πρέπει να πάρουν παράδειγμα από την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία και να σπάσουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Αλλού γράφει ότι ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας θα δώσει συναυλίες σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των εθνοφρουρών με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΔΠ/ΓΠ)
(Δ.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 23 July 1998 - 6:24:07 UTC