Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1998 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματεά των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, όσο και με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία, οι δηλώσεις της αρχηγού της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκριν για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαικής Ενωσης (ΕΕ), είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα, κάτω από τον τίτλο "Παροπλισμένα και άλλα μέσα της Ε.Φ. λόγω ανταλλακτικών", γράφει ότι προκάλεσε σάλο η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας αναφορικά με το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς που παραμένει καθηλωμένο για δύο χρόνια. Αλλού, γράφει ότι κύκλωμα απατεώνων αποσπά χρήματα από ανυποψίαστο κόσμο, εν ονόματι της αμυντικής θωράκισης του τόπου.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Ακονίζουν τα ξίφη τους", γράφει ότι το διογκωμένο κρατικό μισθολόγιο (600 εκατομμύρια λίρες) οδηγεί σε αδιέξοδο την κυπριακή οικονομία και αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αλλού, γράφει ότι η Πολίν Γκριν, αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενταξιακού καθεστώτος για την Τουρκία.

"Η Σημερινή", στο πρωτοσέλιδο της θέμα υπό τον τίτλο "Πού βρίσκονται τα δινάρια;", γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος δεν γνωρίζει πού είναι κατατεθειμένα τα ιρακινά δινάρια, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ καθημερινά, όπως αναφέρει, μεγαλώνει ο κύκλος των αποκαλύψεων για τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη. Αλλού, γράφει ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΑΚΕΛ συμφωνούν στην αύξηση της εισφοράς για την άμυνα κατά 1%.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο του δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο "Ντενκτάς: Αμετακίνητος λέει 'όχι' στον Κόρντοβεζ", γράφει ότι η ομόφωνη απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας προς την αξίωση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για αλλαγή του καθεστώτος των διακοινοτικών συνομιλιών, δεν έχει επιφέρει καμιά αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί, που φτάνουν στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον κύριο τίτλο "Ο Ντενκτάς αδειάζει τα χέρια Κόρντοβεζ", γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης και προβληματισμού, συνεχίζοντας τις επαφές του με τις δύο πλευρές. Αλλού, αναφέρεται στην άφιξη στην Κύπρο, της νέας Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Ανν Χέρκους, η οποία αντικαθιστά τον αφυπηρετήσαντα Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος αναχώρησε ήδη από την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται επίσης στις ψηλές θερμοκρασίες στο νησί και γράφει ότι σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το δίκτυο της οποίας υπερφορτίζεται λόγω της αυξημένης χρήσης συσκευών κλιματισμού, οι θερμοκρασίες αυτές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για την εποχή. Αλλού, αναφέρεται στην αποφυλάκιση ζεύγους, το οποίο βρισκόταν στη φυλακή μαζί με το παιδί τους, ηλικίας πέντε μηνών, μετά από προεδρική χάρη που τους δόθηκε.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 4 July 1998 - 6:24:07 UTC