Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ) Τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, η θετική αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης και οι απειλές Ντενκτάς και της Τουρκίας, καθώς και η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ όπου αποφασίστηκε η ημερομηνία της πραγματοποίησης εκλογών στο κόμμα, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο δράμα των λαθρομεταναστών, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο, "Πρώτο βήμα για αποστρατικοποίηση ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας και χαιρετίζεται από Γιάννο Κρανιδιώτη". Αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα αναφορικά με την επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Αλλού, γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε τη διεξαγωγή εκλογών στο κόμμα στις 22 Νοεμβρίου.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου, 1998" και γράφει ότι οι Τούρκοι θα απαντήσουν στην επίσκεψη Στεφανόπουλου και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο με παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στις 20 Ιουλίου, συνοδευόμενος από μια πολυπληθή αντιπροσωπεία. Γράφει ότι την Κυριακή υπήρξαν μαζικές παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας από 27 τουρκικά πολεμικά.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ο Ντενκτάς απειλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ", γράφει ότι ο Ντενκτάς έχει διαβιβάσει τις απειλές του κατά τη διάρκεια των προχθεσινών επαφών του με τους πέντε πρέσβεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο. Παράλληλα, γράφει ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα επιδιώξει "ισοϋψείς συνομιλίες" με συμμετοχή των δύο πλευρών στο διάλογο. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας στην Κύπρο, με ποσοστό 56% είναι οι καρδιοπάθειες.

Ο "Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Διπλωματική ήττα της Τουρκίας στα Ην. Εθνη", γράφει ότι, σαφή ήττα υπέστη η τουρκική διπλωματία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού τα δύο ψηφίσματα που ενέκρινε ομόφωνα το 15μελές Σώμα, αποτελούν απόρριψη των αξιώσεων που είτε γραπτώς είτε φραστικώς έχει διατυπώσει η Αγκυρα και ο Ραούφ Νενκτάς από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλού αναφέρεται στο δράμα των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο και προβάλλει δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη ότι θα εκδοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όλους.

Η "Χαραυγή" κάτω απο τον τίτλο "Ικανοποίηση για τα ψηφίσματα" γράφει ότι ικανοποίηση εκφράστηκε στην Κύπρο και στην Ελλάδα από τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της Θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι, εσχάτη των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αποδεικνύεται η προστασία της ατμόσφαιρας, αφού ένα και μόνο μέτρο, από όλη εκείνη τη δέσμη που πρέπει να υλοποιηθεί για το σκοπό αυτό και στα πλαίσια εναρμόνισης με την ΕΕ, δεν προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2000.

Η "Cyprus Mail" κάτω απο τον τίτλο "Εφιαλτικό ταξίδι", γράφει ότι, "τυφλωμένοι" από τη δίψα και την πείνα Αραβες και Αφρικανοί ήρθαν σε διαμάχη γύρω απο τα ελάχιστα τρόφιμα και το νερό το οποίο ήταν ακόμη πιο λίγο καθώς επέβαιναν του αλιευτικού σκάφους "Rida Allah" ενώ αυτό έπλεε για εννέα μέρες στον καυτό ήλιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" αναφέρεται σε δηλώσεις του Ελληνα Πρέσβη Κυριάκου Ροδουσάκη, σύμφωνα με τις οποίες μια εύρωστη οικονομία στην Κύπρο είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου για τη λύση του κυπριακού προβλήματος και της προώθησης της εισδοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι Κύπρος και Πολωνία υπέγραψαν τροποποίηση ναυτιλιακού πρωτοκόλλου, προσθέτοντας πρόνοια η οποία θα καλύπτει την ταυτόχρονη εγγραφή πλοίων και απο τις δύο χώρες.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 1 July 1998 - 7:24:12 UTC