Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΣΥΠ, οι δηλώσεις Τόμας Μίλερ, η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών του Καναδά για εξουδετέρωση των ναρκοπεδίων στην Κύπρο, το νέο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης στις Κυπριακές Αερογραμμές και θέμα υπερτιμολόγησης έργων του Δημοσίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ξανανοίγει ο φάκελος των προσυνεννοημένων προσφορών" γράφει ότι το θέμα της προσυνεννόησης μεγάλων εργοληπτικών οίκων για υπερτιμολόγηση έργων του Δημοσίου συζητήθηκε σε χθεσινή θυελλώδη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Προσθέτει ότι λήφθηκε απόφαση από τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης. Αλλού, γράφει ότι νέο σχέδιο πρόωρης εθελοντικής αφυπηρέτησης ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών.

"Η Μάχη" με τίτλο "Προειδοποίηση Μίλερ προς Αγκυρα" προβάλλει την προειδοποίηση του Αμερικανού Συντονιστή στο ΣτέΙτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, προς την τουρκική κυβέρνηση ότι "τυχόν υλοποίηση των απειλών εναντίον της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300 θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Αλλού, αναφέρεται σε πρωτοφανή υπόθεση άγριας κακοποίησης 3χρονου κοριτσιού από 26χρονο ταξιτζή.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Φόρμουλα ΗΠΑ πριν από τον Οκτώβρη" γράφει ότι οι Αμερικανοί προσδοκούν να επανέλθουν στο Κυπριακό πριν από τον Οκτώβριο, με φόρμουλα που θα αφορά τις πτήσεις πάνω από την Κύπρο και θα οδηγεί στη ματαίωση της εγκατάστασης των S300 στο νησί. Αλλού, γράφει ότι θέμα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων συζήτησε κατά την εδώ επίσκεψή του ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών Λόιντ Αξγουέρθι και προστίθεται ότι την πρόταση του Καναδού Υπουργού φαίνεται να αποδέχεται η κυβέρνηση.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Απαιτεί μη αναφορά σε κυπριακή κυβέρνηση" γράφει ότι, με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ραούφ Ντενκτάς αξιώνει την αποφυγή αναφοράς στην κυπριακή κυβέρνηση στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. Αλλού, γράφει ότι τον τελευταίο καιρό έχουν μαζευτεί "γκρίζα σύννεφα" ως προς τη βιωσιμότητα ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, σύμφωνα με ισχυρισμούς Βουλευτών.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Σικέ προσφορές εκατομμυρίων", γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου αποκαλύφθηκε "σικέ παιγνίδι", όπως το χαρακτηρίζει, που αφορούσε κατακύρωση προσφοράς για την κατασκευή μεγάλου οδικού έργου. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, μετά τον εξοστρακισμό του Αρχηγού της Αστυνομίας, στόχος της τετρανδρίας της οποίας, όπως γράφει, ηγείται ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου, είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Κόσης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι S300 θα έρθουν το Νοέμβριο", γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, οι πύραυλοι S300 δεν θα έρθουν πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος αποδέχθηκε πρόταση του Καναδά για συλλογή περίπου 17 χιλιάδων ναρκών που βρίσκονται μέσα και κοντά στην ουδέτερη ζώνη. Προσθέτει ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Καναδού ΥΠΕΞ, Λόιντ Αξγουέρθι, με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly", κάτω από τον τίτλο "Ο Αναν επιρρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές", αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Γράφει ότι σε αυτή μέμφεται την κυπριακή κυβέρνηση και την Τ/κ πλευρά για το γεγονός ότι απέρριψαν εκκλήσεις για μείωση των εξοπλισμών και μείωση του αριθμού των κατοχικών στρατευμάτων. Αλλού, γράφει ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει πακέτο λιτότητας με φόρους και μείωση δαπανών, όπως ορίζει και έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΓΓ/ΑΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 12 June 1998 - 6:24:05 UTC