Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ) Κύριο θέμα στον κυπριακό Τύπο είναι η επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Μίλερ, σε συνδυασμό με το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για θέματα Αιγαίου και η αναστολή της απέλασης του Κούρδου Απτουλλάχ Αζάν Χαμάς.

"Ο Αγών" έχει τίτλο "Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της κυβέρνησης στις Κυπριακές Αερογραμμές και στο Χίλτον", γράφει ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εμπορίου και Συγκοινωνιών μελετούν το θέμα αυτό στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και της εναρμόνισής της με το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλού επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου γράφει ότι η Τουρκία είναι σε θέση να καταστρέψει την Ελλάδα.

Η "Αλήθεια" προβάλλει την επίσκεψη του Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπιακό σήμερα στην Κύπρο με τίτλο "Οι S300 στο επίκεντρο των επαφών Μίλερ" και σημειώνει ότι το ίδιο θέμα δέσποζε και των επαφών του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η έκθεση Ρόμπερτ Ντίλον για τους πέντε Αμερικανούς υπήκοους αγνοουμένους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους συγγενείς αγνοουμένων και ότι ο όρος "υποθετικά νεκρός" δεν γίνεται αποδεκτός.

Το "Θάρρος" υπό τον τίτλο "Οργιο Κατασκοπείας" γράφει πως στο στόχαστρο των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών της Βρετανίας και του Ισραήλ βρίσκεται η Κύπρος λόγω της αναζήτησης από την πλευρά τους πληροφοριών σχετικών με το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S300. Αναφέρεται, επίσης, στην επιδίωξη του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ για μια ειδική διευθέτηση για τους ρωσικούς πυραύλους στη βάση του "πάρε - δώσε" και ανεξάρτητα από την πορεία των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.'

Η "Σημερινή" με τίτλο "Εκπέμπει S.O.S. η οικονομία" επισημαίνει τον κίνδυνο εγκλωβισμού της κυπριακής οικονομίας σε "μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης" και την απόκλιση κατά τέσσερις περίπου ποσοστιαίες μονάδες από τον ανάλογο δείκτη του Μαάστριχτ. Γράφει, ακόμη, ότι ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου καταλογίζει στη Βουλή "σοβαρές ευθύνες" για τη μη προώθηση του Νομοσχεδίου του πόθεν έσχες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω απο τον τίτλο "Νέες ιδέες για S300 κομίζει ο Μίλλερ", αναφέρεται στο ενδεχόμενο άφιξης αλλά μη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο και γράφει ότι το θέμα των πυραύλων θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, που αρχίζει σήμερα επαφές στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι η Αγκυρα επαναφέρει τη "λογική" του "Χίτλερ" όταν μιλά για "ζωτικό χώρο" της στο Αιγαίο.

"Η Χαραυγή" κάτω απο τον τίτλο "Να απευθυνθούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την επαναβεβαίωση των αρχών λύσης του Κυπριακού αλλά και τη μελέτη εναλλακτικών τρόπων εφαρμογής των περί Κύπρου ψηφισμάτων. Αλλού γράφει ότι ύστερα από διαβήματα της Διεθνούς Αμνηστίας Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ανέστειλε την απέλαση του Κούρδου Απτουλλάχ Αζάν Χαμάς, μέχρις ότου εξεταστεί ο ισχυρισμός του ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΝΓ/ΔΠ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 25 May 1998 - 7:24:05 UTC