Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ) Το κύριο θέμα των εφημερίδων είναι οι χθεσινές διαβουλεύσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, με το γενικό συμπέρασμα ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλες. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης σε εργατικά, οικονομικά και άλλα θέματα.

Ο "Αγών" με τίτλο "Μαραθώνιος" αναφέρεται στις διαβουλεύσεις Χόλμπρουκ και στις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος, σύμφωνα με τον "Α", επικεντρώνει την προσοχή του στα θέματα έντασης που δημιουργεί το Κυπριακό. Αναφέρει ότι έκθεση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ αφήνει αιχμές εναντίον του ΑΚΕΛ ότι πέρασε το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι πρόσφερε την προεδρία σε υποψήφιο στέλεχος στο ΔΗΚΟ και ότι την απέρριψε ο Πρόεδρος Κυπριανού. Η έκθεση αποδίδει ευθύνη για το αποτέλεσμα των προεδρικών στα στελέχη που αντιστρατεύθηκαν την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Πήγαινε - Ελα Χόλμπρουκ" γράφει ότι οι πέντε συναντήσεις του Αμερικανού διπλωμάτη πραγματοποιούνται με άκρα μυστικότητα, σημειώνοντας τη δήλωσή του μετά από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς ότι "απλά μιλούμε." Το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχωρά σε επιδιόρθωση του τμήματος των τειχών δίπλα από την Πύλη Πάφου, αφού εξασφάλισε άδεια από τα ΗΕ και τη συγκατάθεση των κατοχικών αρχών. Γράφει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αγορά αυτόματου εξοπλισμού για τη διαλογή του ταχυδρομείου και στην ανέγερση νέου κέντρου διαλογής για καλύτερη εξυπηρέτηση.

Η "Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Σε Μοναστήρι ο Παγκράτιος Μερακλής" και σημειώνει ότι η υποκρισία των αρμοδίων αλλά και των ΜΜΕ για την περίπτωση του νέου θύματος της νόσου του AIDS, προκαλεί αναστάτωση και προβληματισμό στην κοινή γνώμη. Ο Μερακλής, γράφει, θα μετατεθεί σε Μοναστήρι χωρίς να του αφαιρεθούν τα ράσα. Αναφέρει ότι ο Χόλμπρουκ έφερε μαζί του και στρατιωτικό και επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό να πραγματοποιούνται μεταξύ 15-20 Ιουλίου. Προβάλλει την σύντομη συνομιλία που είχε ο Χόλμπρουκ με τους συγγενείς των αγνοουμένων και εκπροσώπων προσφυγικών οργανώσεων, οι οποίοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στο Στόχαστρο η κυριαρχία" γράφει ότι το θέμα της κυριαρχίας, που είναι συνυφασμένο με την εξεύρεση φόρμουλας για την αποδοχή του ψευδοκράτους ως νομικού μορφώματος του διεθνούς δικαίου και το καθεστώς της συμμετοχής του Ντενκτάς στις συνομιλίες βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών Χόλμπρουκ. Γράφει ότι η τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, που κληρώθηκε να αγωνιστεί με την Εθνική Ενόπλων της Κύπρου, αναμένει την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών εάν θα της επιτραπεί η κάθοδος της στην Κύπρο.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Διαπιστώνεται αγεφύρωτο χάσμα" γράφει ότι ο Χόλμπρουκ είναι απογοητευμένος από την πορεία επαφών, αναχωρεί αύριο και δεν θα επανέλθει. Το κυρίαρχο εμπόδιο στην πρωτοβουλία Χόλμπρουκ εξακολουθούσε να είναι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για κάποιας μορφής αναγνώρισης χωριστής Τ/κ οντότητας πριν το διάλογο, αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε αρκετά από τα προσχέδια που κατέθεσε ο Χόλμπρουκ και ότι ούτε στα διαδικαστικά δεν κατέστη δυνατή συμφωνία. Γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους δεν απορρίπτει την επιβολή κλιμακωτής αύξησης της τιμής του νερού αφού εκτιμά ότι οι σημερινές τιμές οδηγούν σε σπατάλη.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στις αδιάλλακτες θέσεις που εξέφρασε και χθες ο Ντενκτάς κάτω από τον τίτλο "Ντελίριο Αδιαλλαξίας", ο οποίος επανέλαβε ότι το ψευδοκράτος υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, ενώ τόνισε ότι δύο κράτη είναι έτοιμα να ενωθούν στην Κύπρο. Σημειώνει ότι οι δηλώσεις Χόμπρουκ κατά την άφιξή του περί του Τ/Κ ηγέτη που επελέγη μέσω των πολιτικών διαδικασιών της βόρειας Κύπρου έδωσαν έρεισμα στον κατοχικό ηγέτη για τις χθεσινές του δηλώσεις. Αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ της ΠΕΟ ότι οι θέσεις της ΟΕΒ είναι παραπλανητικές και αμφισβήτησε τα στοιχεία της Ομοσπονδίας για τις αυξήσεις στους εργαζομένους και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Χόλμπρουκ πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο πλευρών" αναφέρεται στη δήλωση Ντενκτάς ότι εάν υπάρχει επιθυμία για επανένωση της Κύπρου, τότε υπάρχουν δύο κράτη έτοιμα να ενωθούν, σημειώνοντας ότι εάν αυτό δεν γίνει, η Κύπρος θα παραμείνει χωρισμένη. Γράφει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ στον οποίο απενεμήθη το Νομπέλ Ειρήνης θα βρίσκεται στην Κύπρο την Τρίτη για να μιλήσει σε συνάντηση νεαρών από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 3 May 1998 - 9:24:10 UTC