Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η άφιξη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αργότερα σήμερα και οι επαφές που θα έχει τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατά την παραμονή του στην Κύπρο, μονοπωλούν σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή συνάντηση για τους αγνοουμένους, οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και το θέμα του ιερωμένου, φορέα του AIDS.

"Ο Αγών" έχει τίτλο "Μηνύματα Κλίντον προς τους δύο ηγέτες φέρνει ο Χόλμπρουκ" και αναφέρεται στην άφιξη σήμερα του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη συνάντηση που είχε χθες ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, με τον Τ/Κ αντιπρόσωπο στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Ρουστέμ Τατάρ, σημειώνοντας ότι εξέφρασε ικανοποίηση.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται επίσης στη σημερινή άφιξη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου κάτω από τον τίτλο "Μήνυμα για λύση τώρα και ματαίωση των S300 μεταφέρει ο Χόλμπρουκ". Αλλού αναφέρεται στην περίπτωση του ιερωμένου φορέα του AIDS, σημειώνοντας ότι τις προσεχείς μέρες συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για να μελετήσει και να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές της αναφορικά με το θέμα.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Τα Γεράκια έρχονται για δράση" και γράφει ότι την άμεση έναρξη του νεκρού στρατιωτικού διαλόγου θα απαιτήσει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ από τη Λευκωσία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το θέμα της προμήθειας με ακατάλληλα καύσιμα των ρωσικών αρμάτων Τ80U βρίσκεται πλέον ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει κληθεί από το Υπουργείο Αμυνας να αποφασίσει κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικές ποινές εναντίον οποιουδήποτε.

"Η Σημερινή" προβάλλει τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, κάτω από τον τίτλο "Βρώμικες οι δικοινοτικές", σημειώνοντας ότι κλιμάκωσε την αδιαλλαξία του και έβαλε βόμβα στα θεμέλια των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη δύο αυτόμολων που προσπάθησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές πηδώντας από τον προμαχώνα Ρόκας στη Λευκωσία.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Αγκάθι για Χόλμπρουκ η αξίωση Ραούφ Ντεντκάς" επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή και γράφει ότι στο επίκεντρο των επαφών που αρχίζουν απόψε στη Λευκωσία θα βρίσκεται η τελική διατύπωση του περιεχομένου των προσκλήσεων για τον επόμενο γύρο συνομιλιών στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι για λουκέτο στα Τελωνεία προειδοποίησε η ΠΑΣΥΔΥ, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα συζητείται το όριο αφυπηρέτησης.

Η "Χαραυγή" προβάλλει τους πρωτομαγιάτικους εορτασμούς που διοργανώνει η ΠΕΟ καθώς και τη διακήρυξη του ΑΚΕΛ με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρόν τους στις εκδηλώσεις, κάτω από τον τίτλο "Συλλαλητήρια Αντίστασης". Σε άλλο σημείο προβάλλει θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, προς τον κυπριακό λαό σημειώνοντας την αλληλεγγύη της χώρας του στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Γιλμάζ επιτίθεται στην εχθρότητα της Ελλάδας" προβάλλει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, με τις οποίες κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να κρατήσει την Τουρκία υποανάπτυχτη και έξω από την Ευρώπη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι θα ανοίξουν νέες τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" έχει τίτλο "Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στους S300" και αναφέρεται επίσης στην άφιξη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σημειώνοντας ότι αρχίζουν σοβαρές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για ειρηνική λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η Ρωσία έχει επίσημα προτείνει στα Ηνωμένα Εθνη όπως η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει την αποστρατικοποίηση του νησιού και τον τερματισμό όλων των αγορών οπλισμού.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 1 May 1998 - 8:24:16 UTC