Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1998 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό και οι προσπάθειες του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών και την σύγκληση διάσκεψης τον Ιούλιο, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγων" υπό τον τίτλο "Περισσότερο αισιόδοξη η Λευκωσία για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού" αναφέρεται στις δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, οι οποίες δεικνύουν ότι δεν πρέπει να είμαστε "παντελώς απαισιόδοξοι" ως προς την επίλυση του Κυπριακού, δεδομένης της απόφασης των ΗΠΑ να "ενεργοποιηθούν" στο πρόβλημα και της διακύβευσης της φήμης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Γράφει, επίσης, ότι η ΟΕΒ με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Μουσιούττα, τον καλεί να μην "υποβάλει μεσολαβητική πρόταση που να προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις."

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Διεθνής Διάσκεψη με απευθείας διακοινοτικές" γράφει ότι ύστερα από προσωπική ανάμειξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τη θετική ανταπόκριση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη, τον Ιούλιο, με τη μορφή "στενά διακοινοτικών συνομιλιών," στις οποίες η κυπριακή πλευρά θα προσέλθει επιφυλακτική αλλά όχι απαισιόδοξη. Αναφέρεται, ακόμη, στη θετικά ενισχυμένη αντίδραση, του ΔΗΚΟ και των ΕΔΗ, για την συγκρότηση ενός σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, μετά την περάτωση χθεσινού συμποσίου για τη σοσιαλδημοκρατία από την ΕΔΕΚ.

Το "Θάρρος" υπό τον τίτλο "Ελάτε στο Λευκό Οίκο" γράφει ότι η Ουάσιγκτον "πάση θυσία" θέλει τους Κληρίδη και Ντενκτάς μαζί στο ίδιο τραπέζι και δεν την απασχολεί τι είδους ή πως θα ονομασθεί αυτή η "αναγκαστική συνάντηση". Αναφέρεται στη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατά την τριήμερη επίσκεψη του στην Κύπρο, πως το Δόγμα "είναι μονόδρομος" και πως "μόνο μπροστά μπορεί να πάει" αλλά και στο συμβολικό χαρακτήρα της αναχώρησής του από τη βάση της Πάφου.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εμπλέκει τον Κλίντον στο Κυπριακό" γράφει ότι ο Χόλμπρουκ θα ζητήσει την άσκηση καταλυτικού ρόλου από τον Πρόεδρο Κλίντον, είτε για άσκηση πιέσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να παρακαθήσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε να συνδράμει δυναμικά στην τελική λύση, κατά την περίπτωση εκείνη που η διαδικασία θα βρίσκεται εν εξελίξει και σε πιο προχωρημένο στάδιο. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ διαβίβασαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς στην οποία υπογράφει ως "Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου".

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο του θέμα "Στόχος του Χόλμπρουκ διάσκεψη τον Ιούλιο", και γράφει ότι καυτό αναμένεται να είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου, καθώς οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν πλέον από του τί θα κομίσει ο Χόλμπρουκ που φθάνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Κύπρο για ένα συνεχές πήγαινε - έλα στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές, προκειμένου να πετύχει επανέναρξη ή έστω εξασφάλιση δέσμευσης προς επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου. Γράφει ότι όλα τα κόμματα που βρίσκονται στο χώρο μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστερά φαίνεται να συμφωνούν με την ιδέα συγκρότησης ενός μεγάλου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Διάσκεψη τον Ιούλιο επιδιώκουν οι ΗΠΑ", γράφει ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στη σύγκληση μιας διάσκεψης για το Κυπριακό στη βάση της φόρμουλας Ντέιτον, η οποία τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι αναμένονται έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθούν και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Στην πρώτη σελίδα γράφει για "εκδικητικές μεταθέσεις και ημετεροκρατικές προαγωγές" στην αστυνομία με βάσει κατάλογο που ετοίμασε η κλαδική επιτροπή του ΔΗΣΥ.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 27 April 1998 - 6:24:12 UTC