Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1998 (ΚΥΠΕ) Ποικιλία θεμάτων, χαρακτηρίζει τα σημερινά κύρια πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Μεταξύ αυτών, είναι το Κυπριακό με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στη Λευκωσία και άλλες πληροφορίες, η αντιπαράθεση δύο ημικρατικών οργανισμών, δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, τραυματισμοί από κροτίδες, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Επίσης, δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι το 1998, πληροφορίες για την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και η ανακήρυξη του νέου δημάρχου Λευκονοίκου.

"Ο Αγών" υπό τον τίτλο "Ετοιμη για Ντέιτον είναι η κυπριακή κυβέρνηση", γράφει ότι έντονα προβληματίζεται η κυβέρνηση, κατά πόσον στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, κίνηση που ικανοποιεί έμμεσα τον Ντενκτάς, για αλλαγή του καθεστώτος των συνομιλιών. Αλλού, επισημαίνει το χθεσινό σοβαρό τραυματισμό μαθητή από κροτίδα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο "Δορυφορικός πόλεμος ΑΤΗΚ - Τράπεζας Αναπτύξεως", αναφέρεται στη συμμετοχή των δύο οργανισμών, που ελέγχονται από το κράτος, σε διαφορετικά διεθνή δορυφορικά προγράμματα τηλεπικοινωνιών. Από τη χθεσινή συζήτηση σε επιτροπή της βουλής, διατυπώθηκαν και αιχμές, ότι πιθανόν να κρύβονται και ιδιωτικά συμφέροντα. Αλλού αναφέρεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, φθάνοντας τους 35 βαθμούς.

"Η Μάχη" με τίτλο "Στο 'γύψο' οι Τουρκοκύπριοι", αναφέρεται στα δημοσιεύματα του χθεσινού Τ/κ Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, ο Ντενκτάς σε συνεργασία με την Αγκυρα, έδωσαν προθεσμία 90 ημερών σε όλους τους Τ/Κ που κατέχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας να τα παραδώσουν, διαφορετικά θα φυλακιστούν. Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι στο 1998.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Πρόσκληση για δύο από τον Κλίντον", υποστηρίζει ότι την πρόσκληση θα μεταφέρει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ όταν θα έρθει σύντομα στην Κύπρο και θα επιδοθεί στους δύο ηγέτες εφόσον διαπιστωθεί γεφύρωση διαφορών και αξιόπιστα δείγματα πρόθεσης για επίλυση. Αλλού αναφέρεται στην ανακήρυξη του νέου δημάρχου Λευκονοίκου, Μιχάλη Πήλικου, σε διαδοχή του Λυκούργου Κάππα που υπουργοποιήθηκε, ύστερα από εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Θετική ανταπόκριση αλλά με διασφαλίσεις", αναφέρει ότι θετική θα είναι η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης σε πιθανή πρόσκληση για συμμετοχή σε απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ανεξαρτήτως της μορφής των διαπραγματεύσεων αυτών, νοουμένου ότι θα είναι στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού, γράφει ότι αρχίζει η μάχη για την επιστροφή των κλεμμένων εικόνων από τη Γερμανία και ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της απόδειξης της προέλευσής τους από τις κατεχόμενες εκκλησίες μας.

"Η Χαραυγή" με τίτλο "Ξυπόλητοι στ'αγκάθια", γράφει ότι "καταιγίδα αρνητικών επιπτώσεων" σε ολόκληρο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει ενδεχόμενη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων φέτος και υποστηρίζει ότι υπάρχει "κυβερνητική μεθόδευση", την οποία χαρακτηρίζει "αμελέτητη και άκρως βεβιασμένη". Σε άλλη είδηση, γράφει ότι είναι σημαντική η αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αφού σε αυτή θα συζητηθούν ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου ότι αυτή θα βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα υπονομεύει τη νομιμότητα και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Γενί Ντουζέν" σύμφωνα με το οποίο πίσω από βάψιμο της προτομής του Κεμάλ Αττατούρκ στο μικτό χωριό Πύλα, μπορεί να βρίσκονται οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 14 April 1998 - 7:24:12 UTC