Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ) Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο και οι εξελίξεις στο ΔΗΚΟ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" με κύριο τίτλο "Διευρύνεται ο σάλος για το θέμα της ομοφυλοφιλίας" γράφει ότι το θέμα της ομοφυλοφιλίας επανέρχεται δριμύτερο στη ζωή μας λόγω της εκκρεμμότητας κατά τα πέντε τελευταία χρόνια της μη εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος προειδοποίησαν την Ιταλία ότι θα ακυρώσουν όλα τα συμβόλαια προμήθειας όπλικών συστημάτων και θα αποφύγουν μελλοντικά να απευθυνθούν στην πολεμική βιομηχανία της αν αρνηθεί να εκπληρώσει τη συμβατική υποχρέωση να παραδώσει στην Εθνική Φρουρά τους πυράυλους "Ασπιτέ".

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Καμπ Ντέιβιντ τον Ιούνιο ετοιμάζει ο Χόλμπρουκ" γράφει ότι διάσκεψη τύπου Καμπ Ντέιβιντ για τον προσεχή Ιούνιο αναμένεται να συγκαλέσουν οι Αμερικανοί για το Κυπριακό, όχι όμως για την κατάληξη σε μια συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά κυρίως για τη διεύρυνση των προοπτικών μιας έντονης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλού γράφει ότι ούτε καν αναφέρθηκε στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, παρά τη θέση που εκφράζουν πυκνά συχνά οι ΗΠΑ.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Αμερικανική σκιά στην Εθνική Φρουρά", γράφει ότι έντονος προβληματισμός και ανησυχία έχει δημιουργηθεί τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην Αθήνα για το ολοένα και πιο έντονο ρόλο του αμερικανικού Πενταγώνου και Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ στο στρατιωτικό διάλογο και τις αλλαγές των αξιωματούχων στην Εθνική Φρουρά. Αλλού γράφει ότι αντίπαλο θα έχει ο Σπύρος Κυπριανού στην προσπάθειά του να διατηρήσει την προεδρία του κόμματος, αφού ανθυποψήφιος του θα είναι ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Η δύναμη του χρήματος" γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θεωρεί κλειδί για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, την προώθηση της δέσμης εισηγήσεων που ο ίδιος έθεσε ενώπιον των Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών στη συνάντηση των Βρυξελλών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας με δήλωσή του στην εφημερίδα καταγγέλλει ότι οι καθηγητές του ΑΤΙ υποκινούν τους φοιτητές να συνεχίζουν την αποχή από τα μαθήματά τους για να εξασφαλίσυν οι ίδιοι τα ωφελήματα που αυτοί ζητούν.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κληρίδης: Κίνδυνος από αξιώσεις Ντενκτάς" γράφει ότι με επιστολή του προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, προειδοποιεί πως τυχόν αλλαγή της βάσης των συνομιλιών θα διασαλεύσει την ειρήνη και τη διαπραγματευτική διαδικασία και επισημαίνει την ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επαναφορά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πάνω στη βάση των δικών του Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου. Αλλού γράφει ότι η Ιταλία διά του ΥΦΕΞ της Πιέρο Φασίνο διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αποφασιστικό όχι στις παγοποιήσεις" γράφει ότι ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Αβραάμ Αντωνίου, "έκανε έκκληση χθες προς την εργοδοτική πλευρά να εγκαταλείψει τη στείρα, αδιάλλακτη και αδικαιολόγητη στάση, την οποία τηρεί για παγοποίηση των μισθών και ημερομισθίων". Γράφει, επίσης, ότι οι φοιτητές του ΑΤΙ "συνεχίζουν ακλόνητοι τον αγώνα μέχρι δικαίωσης, αγνοώντας τις απειλές του Υπουργού Εργασίας" ότι "η άρνησή τους να παρακαθίσουν στις εξετάσεις, θα έχει συνέπειες στην πρόοδο και την ανέλιξή τους."

Η "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Ο Χρυσόστομος καταδικάζει τις κινήσεις της Ευρώπης για την ομοφυλοφιλία" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτόξευσε τα πυρά του εναντίον της ομοφυλοφιλίας και της Ευρώπης αφού δόθηκε στην Κύπρο μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει την απηρχαιωμένη νομοθεσία της, η οποία απαγορεύει την ομοφυλοφιλία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τ/κ πλευρά να επαναλάβει τις απευθείας συνομιλίες.

Η "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Σε έκδοση 6 εκατ. λιρών μετοχών προχωρεί ο Ορφανίδης" γράφει ότι οι υπεραγορές στοχεύουν στη δημοσιοποίησή τους μέσα στο 1998 με την έκδοση μετοχών αξίας 6 λιρών που θα είναι και η μεγαλύτερη που έγινε τα τελευταία χρόνια. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προγραμματίζει να προχωρήσει σύντομα με τον εκσυγχρονισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του επιτοκίου και είναι δεσμευμένη για τη σταδιακή άρση των συναλλαγματικών περιορισμών.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΓΠ)
(Α.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 8 April 1998 - 12:56:45 UTC