Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ) Οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι εάν οι δύο πλευρές δεν έχουν διάθεση λύσης, οι ΗΠΑ δεν θα ασχολοηθούν περαιτέρω με το Κυπριακό, απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Ρώσου απεσταλμένου για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ κατά την αναχώρησή του, όπως και η έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη των στελεχών του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό.

Ο "Αγών" με κύριο τίτλο "Παραίτηση Σπύρου από την ηγεσία ζητούν στελέχη του ΔΗΚΟ" γράφει ότι ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ εισηγήθηκαν όπως η προεδρία του κόμματος ανατεθεί στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Τάσσο Παπαδόπουλο, που αποτελεί, κατά την άποψή τους, την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλού γράφει ότι εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά την αναχώρησή του χθες το πρωί από την Κύπρο, πως δεν είναι διατεθειμένος να ξαναέλθει στο νησί χωρίς να αποκομίσει αποτελέσματα από τις επαφές του.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αν εσείς δεν θέλετε λύση, οι ΗΠΑ δεν θα σπαταλούν το χρόνο τους", γράφει ότι αυστηρή προειδοποίηση προς τις δύο πλευρές ότι πρέπει να κάνουν κάποιες κινήσεις υποχώρησης, απηύθυνε ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλπρουκ, τονίζοντας, υπό μορφή τελεσιγράφου, ότι αν οι δύο πλευρές δεν έχουν διάθεση λύσης, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σπαταλήσουν το υπόλοιπο του αιώνα ασχολούμενες με το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι περίπου τις 55.000 φτάνουν τα αιγοπρόβατα και οι χοίροι που θα καταναλώσουν οι Κύπριοι το 15ήμερο πριν από το Πάσχα.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Επιβάλλουν συνάντηση στρατιωτικών" γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ πήραν τη σκυτάλη από τα χέρια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για να εργαστούν από το παρασκήνιο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων άρσης του σημερινού αδιεξόδου με βασικό στόχο τη συνάντηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες από πλευράς ΕΔΕΚ για τη δημιουργία του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Κύπρο.

"Η Σημερινή", με κύριο τίτλο "Τελεσίγραφο Χόλμπρουκ", γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έστειλε τελεσίγραφο στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σύμφωνα με το οποίο, εάν κατά την επάνοδό του στην Κύπρο το Μάιο, οι δύο πλευρές δεν μετακινηθούν από τις θέσεις τους, η αμερικανική πρωτοβουλία θα τερματιστεί. Αλλού γράφει ότι έφθασε χθες στην Αθήνα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός Ισμαίλ Χακί Καρανταγί, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Με κλειδί της ΕΕ θέλει ν'ανοίξει το Κυπριακό", γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θεωρεί κλειδί για την επιτυχία του στο Κυπριακό τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και επενδύει στην αύξηση των κοινοτικών παροχών προς την Αγκυρα για να αρθεί το αδιέξοδο στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι με το ίδιο αίσθημα ανησυχίας που είχε όταν ήρθε στην Κύπρο έφυγε χθες ο Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό Βλαντμίρ Τσιζόφ. Αυξήθηκε όμως, όπως είπε, η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προχωρήσει σε περαιτέρω διπλωματικά βήματα για επίτευξη προόδου.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Συνομιλίες έναντι αντιπαροχών", γράφει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αποσκοπούσε στην επανέναρξη των συνομιλιών Τ/Κ και Ε/Κ έναντι κάποιων αντιπαροχών προερχόμενων από τους τελευταίους. Αναφέρει ως "αντιπαροχές" την επαναφορά του θέματος των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 και την έμμεση αναγνώριση της "Τ/κ οντότητας". Γράφει επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης στελεχών του ΔΗΚΟ συζητήθηκε το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, με στόχο την προπαρασκευή του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου στις 8 Μαϊου. (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΔΠ/ΝΓ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 6 April 1998 - 7:24:09 UTC