Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κυρίως όσον φαορά τη βάση διεξαγωγής των συνομιλιών, οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην Αθήνα για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), η ανομβρίαςκαι η αναβολή των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", κάτω από τον τίτλο "Επιταχύνεται ο ρυθμός του Αμυντικού Δόγματος", αναφέρεται στη συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου και του Ελληνα ομολόγου του, Ακη Τσοχατζόπουλου, κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του Δόγματος. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Ντιέγκο Κόρντοβεζ ότι για συνέχιση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να ακολουθηθούν τα ψηφίσματα των Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ).

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Ο Κόρντοβεζ ενημέρωσε το ΣΑ για την αξίωση Ντενκτάς για διακρατικές συνομιλίες", γράφει ότι ο αξιωματούχος των ΗΕ έχει θέσει ενώπιον του ΣΑ την απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη για αλλαγή του στάτους των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνδέει τις πρόσθετες νέες αγορές οπλικών συστημάτων με την αύξηση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, και ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε την προώθηση σχετικού νομοσχεδίου, που εκκρεμεί από το 1996.

"Η Μάχη", στο πρωτοσέλιδό της θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Το λόγο έχει το ΣΑ", γράφει ότι ο Κόρντοβεζ εξάντλησε κάθε περιθώριο ελιγμών που διέθετε, αλλά και τον ρόλο του ως σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ, μετά την άρνηση του Ντενκτάς να δεχθεί επανάληψη του διαλόγου στη βάση που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι οι Ε/Κ ψαράδες που κρατούντο παράνομα από το κατοχικό καθεστώς, αφέθησαν χθες ελεύθεροι, έχοντας εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας που υπέστησαν καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής τους.

"Η Σημερινή", με τίτλο "Σιωπηρή διπλωματία για άρση του αδιεξόδου", γράφει ότι η άρνηση του Προέδρου Κληρίδη στον Κόρντοβεζ και στον Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και της διεξαγωγής τους στη λογική των "δύο κρατών", άναψε το πράσινο φως στη σιωπηρή διπλωματία. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η ανομβρία στην Κύπρο πλησιάζει στα όρια του ολέθρου, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Υστατη προσπάθεια για το κοινό έδαφος", γράφει ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ καταβάλλει σήμερα ύστατη προσπάθεια για να πετύχει έστω και μερική άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, με την πραγματοποίση νέων εκτός προγράμματος συναντήσεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υποστηρίζουν αποσύνδεση των μισθολογικών αιτημάτων μεταξύ ημικρατικών υπαλλήλων και εκείνα των κρατικών.

Η "Χαραυγή", με τίτλο "Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί ν' αλλάξει τη βάση των συνομιλιών", γράφει ότι ο Κόρντοβεζ σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν τα ψηφίσματα των ΗΕ σε ότι αφορά στη βάση της διεξαγωγής των συνομιλιών. Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ειδικός αστυφύλακας που προσελήφθηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση Κληρίδη, συναναστρέφεται ύποπτα με τον υπ' αριθμόν ένα Τουρκοκύρπιο λαθρέμπορο που διαμένει στα κατεχόμενα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι η Γερμανία επανέλαβε την αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην αναβολή των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα, μετά από εισήγηση της κυπριακή κυβέρνησης η οποία εργάζεται για εξασφάλιση εναλλακτικού χώρου για τη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων των Βρετανών.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 21 March 1998 - 8:24:09 UTC