Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/02/1998 (ΚΥΠΕ) Η σύνθεση του νέου, υπό τον Γλαύκο Κληρίδη, Υπουργικού Συμβουλίου, η πορεία των αστυνομικών ερευνών για τη ληστεία της Τράπεζας στο Στρόβολο, η άφιξη στην Κύπρο του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και οι συνομιλίες στη Λευκωσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, για την εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με τίτλο "Πολύ σημαντικά τεκμήρια στα χέρια της αστυνομίας", γράφει ότι η αστυνομία αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει σύντομα να εξιχνιάσει τη ληστεία στη Τράπεζα στο Στρόβολο. Αλλού γράφει ότι οι φοιτητές του ΑΤΙ αξιώνουν επίλυση των προβλημάτων τους, διαφορετικά απειλούν ότι θα κλιμακώσουν τα απεργιακά μέτρα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εφθασε η ώρα της Κύπρου, τονίζει αμέσως μετά τις εκλογές ο Σερ Ντέιβιντ", προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας του Βρετανού Εκπροσώπου για το Κυπριακό. Προβάλλει επίσης, την δήλωση Κρανιδιώτη ότι χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στους χειρισμούς του Κυπριακού, ύστερα από συνάντηση που είχε με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Η "Επιλογή" με τίτλο "Η Ελλάδα είναι εδώ" αναφέρεται στην ομιλία στην Βουλή των Ελλήνων, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε βοήθεια για να στεφθούν με επιτυχία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ. Σε άλλη είδηση, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ τηρούν σιωπή για τις απειλητικές δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ποιοί μπήκαν στη λίστα των Υπουργών" αναφέρεται στα γνωστά ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για υπουργοποίηση και σημειώνει ότι για το Υπουργείο Υγείας τη μάχη κέρδισε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού. Αλλού, σημειώνει τη διάψευση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ότι η Κύπρος δεν αγόρασε νέα άρματα Τ-80.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Ο Κληρίδης επέλεξε την κυβέρνησή του" και προσθέτει ότι παρά τις πιέσεις ΔΗΣΥ, το Υπουργείο Παιδείας πήγε στην ΕΔΕΚ με τον Λυκούργο Κάπππα, ενώ το Υπουργείο Αμυνας θα καταλάβει ο Α'αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Σε άλλη είδηση, αναφέρει ότι Αθήνα και Λευκωσία, κατέληξαν σε δύο σενάρια για την εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Η ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση - Δυστοκία για Κουτσού" γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κατέθεσε το όνομα του Γιαννάκη Ομήρου για το Υπουργείο Αμυνας και πέντε ονόματα του ευρύτερου χώρου της ΕΔΕΚ για το Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση στον Ραούφ Ντενκτάς για να επισκεφθεί το Λονδίνο για συνομιλίες για το θέμα της εμπλοκής των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κίνδυνος Ευρωδιχοτόμησης" γράφει ότι σοβαρή προειδοποίηση για ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου απηύθυνε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κοινή αντίληψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Ελληνα ΥΦΕΞ Γιάννου Κρανιδιώτη είναι ότι οι δυσκολίες που προβάλλουν τόσο στο θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές όσο και στην πορεία του Κυπριακού σε συσχετισμό με την ενταξιακή πορεία πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει το ναυτιλιακό τουρισμό της μετά τον εγκλωβισμό των σκαφών στη μαρίνα της Λάρνακας λόγω μιας έντονης διαμάχης για ένα γερανό στη μαρίνα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση διέψευσε ότι έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορά 40 νέων αρμάτων μάχης T-80U από ένα εργοστάσιο κατασκευής οπλισμού στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε κατά την άφιξη του χθες στην Κύπρο ότι η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες "είναι ένα περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΚ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 27 February 1998 - 8:24:09 UTC