Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι προσπάθειες του Προέδρου της ΕΔΕΚ για συμμετοχή του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ σε οικουμενική κυβέρνηση και η στάση των δύο κομμάτων, η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τον Πρόεδρο Κληρίδη, καθώς και οι διεργασίες για τη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Ο Π. Περσιάνης επικρατέστερος για Υπουργός Παιδείας", γράφει ότι το όνομα του εκπαιδευτικου Παναγιώτη Περσιάνη συζητήθηκε σε διάφορα επίπεδα των στενών συνεργατών του Προέδρου Κληρίδη τις τελευταίες δύο μέρες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ΕΔΕΚ θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση και ότι ο Πρόεδρός της θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στο Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής που θα συσταθεί σύντομα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Προσχωρούν στο ΔΗΣΥ οι Φιλελεύθεροι", αναφέρει ότι μέχρι την Τρίτη θα οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είναι ήδη καταρτισμένο κατά 80%, και ότι οριστικοποιήθηκε η προσχώρηση του κόμματος των Φιλελευθέρων στο ΔΗΣΥ, ενώ θα υπουργοποιηθεί ο Πρόεδρός του, Νίκος Ρολάνδης. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά στα ιστορικά της κυπριακής δικαιοσύνης, βρέφος, μόλις 22 ημερών, κατέληξε στη φυλακή, μετά από καταδίκη της μητέρας του.

Η "Επιλογή" στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο "Μόνο με αλλαγή πλεύσης του προέδρου", αναφέρεται στη συνάντηση αντιπροσωπειών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ με θέμα τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία έληξε χωρίς να υπάρξει διαφοροποίηση στη στάση του ΔΗΚΟ για μη συμμετοχή του. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικςη Ομάδας του ΔΗΚΟ για μελέτη των ενδοκομματικών προβλημάτων που προέκυψαν.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κομμάτια το ΔΗΚΟ" γράφει ότι στελέχη του ΔΗΚΟ προτίθενται να προχωρήσουν σε σύσταση λαϊκού μετώπου με το ΑΚΕΛ, και προβάλλει δηλώσεις του Αλέξη Γαλανού ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή οι διαφωνούντες με το επίσημο ΔΗΚΟ θα δημιουργήσουν νέο πολιτικό σχήμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής θα διορισθεί ο Βάσος Λυσσαρίδης και ότι η ΕΔΕΚ θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με δύο υπουργεία.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σε αναμονή της ΕΔΕΚ ο Κληρίδης" γράφει ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έλυσαν τα χέρια του Προέδρου Κληρίδη για να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής αφού απάντησαν αρνητικά στην πρόσκλησή του και ότι αναμένεται η απόφαση της ΕΔΕΚ. Αλλού γράφει ότι η διεύθυνση του Νοσοκομείου Πάφου εξακρίβωσε τελικά την ταυτότητα των τριών αλλοδαπών αιμοδοτών, οι οποίοι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β' και ανυποψίαστοι για το ότι είναι φορείς είχαν προσφέρει εθελοντικά αίμα.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του θέμα κάτω από τον τίτλο "Κληρίδης - Λυσσαρίδης προς σύγκλιση", αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κληρίδη - Λυσσαρίδη για το ρόλο που θα αναλάβει ο δεύτερος αναφορικά με το εθνικό θέμα και την εξωτερική πολιτική, φαίνεται να προχωρούν θετικά. Αναφέρει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα σταθεμεύσει κατά την επιστροφή του από το Ιράκ.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Προσυνεννοημένο το 'προικοσύμφωνο'", γράφει ότι κάποιες ηγεσίες κομμάτων είχαν προσυνεννοηθεί από τον α' γύρο των εκλογών για τη στάση που θα τηρούσαν στο β' γύρο, ώστε να επιτευχθεί η επανεκλογή Κληρίδη, και ότι το μερίδιο για τη νομή της εξουσίας είχε επίσης προσυνεννοηθεί. Γράφει ότι ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου σημείωσε πτώση της τάξης του 0.10%, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του μετά από τις προεδρικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα αναφέρεται στις προσπάθειες του Γ.Γ. των ΗΕ Κόφι Αναν για εκτόνωση της κρίσης στο Ιράκ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι βρετανικό τουριστικό γραφείο θα εκκενώσει τους Βρετανούς τουρίστες από το νησί, στην περίπτωση που οι βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιηθούν σε μια ενδεχόμενη σύρραξη με το Ιράκ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 21 February 1998 - 7:24:11 UTC