Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του Προέδρου και της πολιτικής ηγεσίας, τα διάφορα σενάρια γύρω από το θέμα των υπουργοποιήσεων και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΔΗΚΟ για διαγραφή στελεχών του αποτελούν τις κυριότερες ειδήσεις του σημερινού Τύπου. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη συγκλονιστική μαρτυρία του Τούρκου διανοούμενου Γιαλτσίν Κιουτσούκ για τη βαρβαρότητα του Αττίλα κατά την εισβολή στην Κύπρο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Μετασεισμικές δονήσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα" αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματος για αποβολή πέντε σημαίνοντων στελεχών μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Ντίνος Μιχαηλίδης. Γράφει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και η τελική μορφή που θα πάρει ήταν στο επίκεντρο των χθεσινών αλλεπάλληλων συναντήσεων του Προέδρου Κληρίδη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι "Επίσημη πρόσκληση" θα απευθύνει ο Πρόεδρος Κληρίδης σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμπεριλαμβνομένων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για να συμμετάσχουν σε οικουμενική κυβέρνηση. Επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι εκτός από τον Γκούσταβ Φεϊσέλ που αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί και ο Πρέσβης των ΗΠΑ για την Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις γύρω από την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Οι Νέοι Υπουργοί" και γράφει ότι οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ την ίδια ώρα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση και οδηγούνται σε συμπόρευση για τη σύσταση λαϊκού μετώπου. Προβάλλει την αντίδραση του Αλέξη Γαλανού στην απόφαση διαγραφής του ιδίου και άλλων στελεχών από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, καλώντας τον Πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Επιστολή Γλαύκου Κληρίδη" και αναφέρεται στις διαβουλεύσεις του επανεκλεγέντα Προέδρου για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ γράφει ότι μένουν οι τέσσερις από τους νυν Υπουργούς. Γράφει ακόμη ότι το ερώτημα που τίθεται έντονα τις τελευταίες μέρες είναι κατά πόσο οι διοικητικοί σύμβουλοι που έχουν υποδειχθεί σπό το ΔΗΚΟ στους ημικρατικούς οργανισμούς θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και να διαχειρίζονται κονδύλια εκατομμυρίων.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Πρόεδρος: Επιστολές σε όλους για την Οικουμενική" και γράφει ότι η προσοχή είναι στραμμένη σήμερα στην ΕΔΕΚ που αποφασίζει ποιά στάση θα τηρήσει, ενώ ρευστό είναι ακόμη το σκηνικό σε σχέση με τις υπουργοποιήσεις. Γράφει ακόμη ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ φθάνει στην Κύπρο το Μάρτιο σε μια δραματική προσπάθεια να πεισθεί ο Ραούφ Ντενκτάς για την ανάγκη συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Εκδικήθηκαν το λαό, όχι το ΑΚΕΛ" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μιλώντας μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου δήλωσε ότι Λυσσαρίδης και Βασιλείου αποφάσισαν ποιά στάση θα τηρούσαν στο β'γύρο των προεδρικών εκλογών βάσει της δυσφορίας τους που το ΑΚΕΛ δεν τους επέλεξε για υποψηφίους. Γράφει ότι οι προσπάθειες να συσταθούν υφυπουργεία "για να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση των θώκων" προσκρούουν στο Σύνταγμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΔΗΚΟ για διαγραφή ομάδας στελεχών του καθώς και σε δήλωση του Ντίνου Μιχαηλίδη ότι η απόφαση αυτή θα μεταφερθεί στο δικαστήριο. Γράφει ακόμη ότι έχει ζητηθεί από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ να ερευνήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα επιβληθούν στους εγκλωβισμένους νέα τέλη για "είσοδο και έξοδο" από τα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι μεγάλος πονοκέφαλος έχει πλακώσει τη διεύθυνση και τη διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω διαφοράς που έχει προκύψει με την εταιρεία που είχε αναλάβει τις κρατήσεις ξενοδοχείων και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες για λογαριασμό του εθνικού αερομεταφορέα της Κύπρου. Ακόμη αναφέρεται σε ρεκόρ που σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματηστηρίου Αξιών Κύπρου αφού έφθασε τις 81.77 μονάδες.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 18 February 1998 - 8:24:10 UTC