Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι τελευταίες ειδήσεις της προεκλογικής περιόδου, που σήμερα φθάνει στο τέλος της, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή, απασχολούν εκτενώς τις σελίδες του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με τίτλο "Συγκλίσεις επιδιώκει ο Κληρίδης με ΕΔΕΚ και μικρούς", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τις προθέσεις του για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Σε άλλο θέμα, προβάλλει δήλωση Ευρωπαίου σοσιαλιστή, σύμφωνα με την οποία ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι "καλό χαρτί" για την Κύπρο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Τους ψιθύρους κατά Ιακώβου είχε θέσει στην Κ.Ε. του ΔΗΚΟ παραδέχθηκε ο Σπύρος", αναφέρεται σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου του ΔΗΚΟ, κατά την οποία ο κ. Κυπριανού "ομολόγησε" ότι οι διάφοροι ψίθυροι σχετικά με τον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου, ήταν υπόψη του και τους συζητούσε με συνεργάτες του. Αλλού, γράφει ότι το ΔΗΚΟ είναι "κομπάρσος" στην εκπροσώπηση του Γιώργου Ιακώβου, αφού παντού εκπροσωπείται από το ΑΚΕΛ.

Η "Επιλογή" επικαλείται πληροφορίες της ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας "έστησε επιτελείο υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη". Αλλού, γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατάγγειλε στον ΟΗΕ τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου σχετικά με την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.

"Η Μάχη" με τίτλο "Τον διώχνω σε 24 ώρες" αναφέρεται σε "παραδοχή", κατά την έκφρασή της, του Σπύρου Κυπριανού, ότι ο ίδιος δήλωνε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής ότι κατέχει στοιχεία για το Γιώργο Ιακώβου, που αν τα δώσει στη δημοσιότητα, τότε ο κ. Ιακώβου θα πρέπει να φύγει από την Κύπρο. Αναφέρεται επίσης, στο θάνατο του μεγάλου δασκάλου της Κύπρου, Φρίξου Πετρίδη.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Μηνύματα Κληρίδη για συνεργασίες κατά το β' γύρο" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι συνεργασίες θα βασιστούν σε συμφωνία πάνω στις κύριες πτυχές του Κυπριακού και όχι σε πάρε - δώσε για υπουργεία. Αλλού, γράφει ότι οι επιστολές Κληρίδη σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, στοχεύουν σε παραγωγικές συνομιλίες και με αυτές συμφωνούν Κυπριανού και Ρολάνδης.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Βολιδοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο", αναφέρεται σε ανοίγματα Κληρίδη προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, σημειώνει δήλωση Λυσσαρίδη για "πολιτικούς όρους" προς τους δύο μονομάχους και τα κόμματα, και δήλωση του Γιώργου Βασιλείου ότι γνώμονας για τη συνεργασία θα είναι το συμφέρον της Κύπρου. Γράφει ακόμα, για την αποκάλυψη του περιοδικού "Σελίδες", για νέα ομολογία στρατιώτη του Αττίλα, κουρδικής καταγωγής, που περιγράφει ομαδικές δολοφονίες Ε/Κ αμάχων στην τουρκική εισβολή και για ομαδικούς τάφους που διατάχθηκε ο ίδιος να ανοίξει.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αδίστακτοι ψηφοθήρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού και τις καταγγελίες του για ανάμιξη στον προεκλογικό αγώνα, του Αρχηγού της Αστυνομίας και από άτομα του Προεδρικού, τα οποία και κατονόμασε. Αλλού, γράφει ότι οριστικά παρελθόν για το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, είναι ο Χρήστος Σιοπαχάς.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιαστές υποστηρίζουν τον υποψήφιο πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη, σημειώνοντας την παρουσία στην Κύπρο αξιωματούχων Σοσιαλιστικών κομμάτων. Σημειώνει επίσης, ότι οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι υποστηρίζουν και απευθύνονται στους γηραιότερους σε ηλικία, υποψηφίους.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει ότι τώρα - με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου - "είναι η στιγμή των αποφάσεων". Γράφει, ότι γύρω στους 450 χιλιάδες ψηφοφόρους θα ψηφίσουν την Κυριακή τον εκλεκτό τους, από τους επτά υποψηφίους, σημειώνοντας παράλληλα, ότι ο κύριος ρυθμιστής του δευτέρου γύρου θα είναι η ΕΔΕΚ. Αναφέρεται ακόμη, στις επιστολές που απέστειλε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 6 February 1998 - 8:24:09 UTC