Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές μονοπωλούν και σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ αναφορικά με τις τουρκικές διαμαρτυρίες για τη βάση στην Πάφο και οι δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

"Ο Αγών" με τίτλο "Ετοιμες οι βάσεις των πυραύλων S300", προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στην εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι οι πύραυλοι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμοι με τη μεταφορά τους στην Κύπρο, ενώ ήδη εκπαιδεύεται κατάλληλο προσωπικό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι όλα ήταν νόμιμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Κόβουν από τους πρόσφυγες το πιο σημαντικό τους ωφέλημα" και αναφέρεται σε αντίδραση του υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου στην παροχή τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες που διαμένουν σε συνοικισμούς. Σε άλλο σημείο δημοσιεύει δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού που έγιναν το 1993 στην εφημερίδα, με τις οποίες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ καλούσε το λαό να ψηφίσει Γλαύκο Κληρίδη για να σωθεί η Κύπρος και το ΔΗΚΟ.

Η "Επιλογή" κάτω από τον τίτλο "Θρίλερ" γράφει ότι είναι εμφανής ο πανικός που τύλιξε το προεδρικό τις τελευταίες μέρες λόγω, όπως υποστηρίζει, των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που φέρουν τον Γιώργο Ιακώβου σίγουρο νικητή και τη συσπείρωση του ΔΗΚΟ πέραν του 75%. Αλλού αναφέρεται σε νέα "σκανδαλώδη", όπως την χαρακτηρίζει, ενέργεια στελεχών του ΔΗΣΥ που οικειοποιήθηκαν κτίριο που ανήκει στην Εκκλησία και αρνήθηκαν να το παραχωρήσουν στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για προεκλογική συγκέντρωση.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Στο Πειθαρχείο" γράφει ότι στις σχέσεις ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ υποβόσκει νέα σοβαρή κρίση, γιατί, όπως υποστηρίζει, επεβλήθη αποκλεισμός του Σπύρου Κυπριανού, από τηλεοπτικές εμφανίσεις με το επιχείρημα ότι προκαλεί ζημιά στην υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου. Αλλού χαρακτηρίζει πολιτικό ολίσθημα την αντίδραση Ιακώβου στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπό τον τίτλο "Εχει ή δεν έχει ποινικό μητρώο;" σημειώνοντας ότι διακεκριμένοι νομικοί το κρίνουν καλόπιστο.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Το Μοντρέ πυροδοτεί νέα σύγκρουση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ" και αναφέρεται στην μεταξύ τους αντιπαράθεση στα θέματα κυριαρχίας και κατάλοιπου εξουσίας καθώς και στην κλιμακούμενη προεκλογική ένταση μετά από τις χθεσινές δηλώσεις Αναστασιάδη και Κατσουρίδη. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνήσεις που εμπλέκονται ως μεσολαβητές στο Κυπριακό εγείρουν θέμα εμπλοκής των Τ/Κ στις ενταξιακές καθώς και θέμα για τους S300.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Σκιαμαχούν για κυριαρχία", γράφει ότι μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ ανεβαίνει με αιχμή το θέμα της κυριαρχίας. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις εκπροσώπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας με τις οποίες υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες είναι επιθυμητή αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Εκτροπή Αναστασιάδη" και γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε βόμβα στα θεμέλια του Εθνικού Συμβουλίου δίνοντας στη δημοσιότητα μερικά σημεία από το έγγραφο που κατάρτισε η Επιτροπή Μελετών του ΑΚΕΛ και κατατέθηκε για προβληματισμό στο Σώμα το 1992. Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι η συγγενοκρατία και το βόλεμα καθαρόαιμων συναγερμικών οργιάζει και κατηγορεί του κυβερνώντες ότι για να κρατηθούν στην εξουσία κατέρχονται μεθόδων που προκαλούν ακόμα και τους οπαδούς τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Αυστηρά μέτρα ασφάλειας για την επίσκεψη στο Τεκκέ" αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη περισσότερων από 1.200 Τ/Κ στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα για το Σιεκέρ Μπαϊράμ. Σε άλλη είδηση προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι αν η Τουρκία αποδεχόταν την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση δεν θα υπήρχε ανάγκη κατασκευής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στην Πάφο. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 1 February 1998 - 10:24:11 UTC