Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1998 (ΚΥΠΕ) Η αντιπαράθεση για το ρουσφέτι και οι αλληλοκατηγορίες για το θέμα είναι η κύρια είδηση όλων των πρωϊνών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και η απάντηση της κυβέρνησης στις απειλές Ντενκτάς για την αεροπορική Βάση της Πάφου.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο, "Οξύνεται η αντιπαράθεση για το ρουσφέτι", γράφει ότι η κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση - πρόκληση προς την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος να παρουσιάσει στοιχεία για να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της περί κινδύνων για τη Δημοκρατία από τη διακυβέρνηση Κληρίδη. Ο "Α" γράφει επίσης ότι η βουλευτής, Κατερίνα Παντελίδου δεν θα αποπεμφθεί από το ΔΗΚΟ γιατί αυτό θα σημαίνει απώλεια της πλειοψηφίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Μόνο για τους δικούς του και όχι για το ΔΗΚΟ ζητούσε ρουσφέτι ο Σπύρος", γράφει ότι ο κ. Κυπριανού διαχώριζε τον κόσμο του ΔΗΚΟ σε "Μουσιουττικούς, Τασικούς και Κυπριανικούς", όταν πίεζε τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, Αλέκο Ευαγγέλου για ικανοποίηση "ρουσφετολογικών αιτημάτων". Η "Α" προβάλλει επίσης τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ της Βρετανίας και της Ελλάδας, ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, σ'απάντηση των δηλώσεων του Ιταλού ομολόγου τους, Λαμπέρτο Ντίνι.

Η "Επιλογή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Στον αέρα" και γράφει ότι είναι έντονες οι αντιδράσεις στελεχών και μελών της ΕΔΕΚ σε "οργανωμένη προσπάθεια επέμβασης" των επιτελείων του "απερχόμενου", όπως τον αποκαλεί, Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, στα εσωτερικά του σοσιαλιστικού κόμματος με στόχο τον επηρεασμό ψηφοφόρων. Η "Ε" αναφέρεται σε δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Κωνσταντίνου, ότι αναμένεται να υπάρξει "ακόμα περισσότερη ηχορύπανση", όπως είπε, από τη μεριά των κυβερνώντων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Η Αγκυρα κάνει πίσω για τη στρατιωτική βάση της Πάφου", γράφει ότι η Τουρκία θεωρεί ως υπερβολικές τις αντιδράσεις που προβάλλονται από τα τουρκικά ΜΜΕ. Εξάλλου, τα Ηνωμένα Εθνη διέψευσαν πληροφορίες ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής με αφορμή τη λειτουργία της βάσης. Η "Σ" αναφέρεται σε δηλώσεις του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, Αλέκου Ευαγγέλου, ο οποίος κατηγόρησε το Σπύρο Κυπριανού ότι "τον ενοχλούσε πάντοτε για ρουσφέτι", που αφορούσε τις προσλήψεις αστυνομικών, μεταθέσεων αστυνομικών και προαγωγές.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Χαστούκι Ακη στον Ηλιάδη" αναφέρει ότι πρόσφατη επίσκεψη του τέως Υπουργού Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο κατέληξε σε "μπούμεραγκ" αφού απέρριψε ασυζητητί το αίτημα του κ. Ηλιάδη για θεσμοθέτηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η "Μ" επικαλείται δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, ότι οι απειλές Ντενκτάς για την αεροπορική βάση της Πάφου δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, γιατί αν ήταν τόσο εύκολο, δεν θα υπήρχαν τόσο έντονες αντιδράσεις.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Πρώτες αψιμαχίες για το δεύτερο γύρο". Παράλληλα, αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες συντονίζουν τα βήματά τους ενόψει του δεύτερου γύρου με δεδομένο ότι θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο. Ηδη ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γιώργος Βασιλείου παρακάθησαν χθες σε κοινό γεύμα αλλά απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις. Ο "Φ" προβάλλει επίσης τη λειτουργία ολοήμερου σχολείου σε οκτώ σχολεία στην ύπαιθρο και στην πόλη. Υποχρεωτικό μέτρο και πρόνοια είναι το γεύμα στα σχολεία αυτά.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Αμείλικτη πάταξη των ναρκωτικών" και αναφέρεται σε ομιλία του ανεξάρτητου υποψήφιου, Γιώργου Ιακώβου σε σεμινάριο για τα ναρκωτικά όπου εισηγήθηκε τη λήψη πρακτικών μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος. Επέκρινε δε την κυβέρνηση για "αδιαφορία και ολιγωρία" και δεσμεύτηκε να αντιδράσει δυναμικά για το θέμα. Η "Χ" αναφέρεται επίσης στο νέο μέτρο πρόληψης δυστυχημάτων της Αστυνομίας. Αστυνομικοί θα περιπολούν σε πολιτικά οχήματα, πάνω στον αυτοκινητόδρομο, καραδοκώντας τους παρανομούντες οδηγούς και υποχρεώνοντάς τους να σταματούν θέτοντας σε λειτουργία τις σειρήνες των αυτοκινήτων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λαμπέρτο Ντίνι ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα λύση πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και στην προειδοποίηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου, προς τον Ιταλό ομόλογό του να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Η "CM" αναφέρεται και στην έναρξη της εξέτασης των στοιχείων για τους αγνοουμένους, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία την απαρχή μιας μακρόχρονης διαδικασίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 27 January 1998 - 10:24:08 UTC