Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι προσπάθειες για συντονισμό των διεθνών κέντρων λήψης απόφασης για τις παραπέρα ενέργειες στο Κυπριακό, δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και υποψηφίων στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Γραμμή πλεύσης καθορίζουν ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Μόσχα", γράφει ότι παρουσιάζονται κινητοποιήσεις στα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενόψει των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το Μάρτιο, σχετικά με το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι βρέθηκαν σώες οι δυο μαθήτριες που απουσίαζαν από τα σπίτια τους από την περασμένη Δευτέρα, σε περιοχή των χωριών Ορούντας - Κάτω Μονής, δηλώνοντας στους αστυνομικούς ότι η ενέργειά τους ήταν ένα λάθος.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "ΗΠΑ - ΕΕ συντονίζονται ενόψει της μεγάλης πρωτοβουλίας για Κύπρο", γράφει ότι το Κυπριακό συζητήθηκε από το Ντιέγκο Κόρντοβεζ στη Μόσχα και μελετάται από τη Μαντλίν Ολμπράιτ και το Ρόμπιν Κουκ στην Ουάσιγκτον. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου στο Νέο Δελχί, στην οποία εξέφρασε το φόβο μήπως οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Δωροδοκούν ψηφοφόρους" γράφει ότι μέλη της Επαγρύπνισης του ΑΚΕΛ "καταφεύγουν σε δωροδοκία ατόμων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δίνοντάς τους χρηματικό ποσό, με υπόσχεση για περισσότερα, αν ψηφίσουν το Γιώργο Ιακώβου". Αλλού γράφει ότι ο Αλί Τζιαν, ο ένας από τους δυο Τ/Κ που συνέλαβε η αστυνομία να περιφέρονται στο κέντρο της Λάρνακας, παραδέχθηκε ότι μαζί με άλλους Τούρκους στρατιώτες, σύλησαν εκκλησίες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Μεγάλη αναστάτωση και νέες δαπάνες για τις εκλογές", γράφει ότι οι διαδικασίες καταμέτρησης των ψήφων που υιοθέτησε πρόσφατα ομόφωνα η Βουλή, τροποποιώντας το σχετικό νόμο, "θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων", σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για αλλαγή. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι η αεροπορική βάση της Πάφου θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν προελάσουν οι Τούρκοι.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται στην αντιμαχία των κομμάτων για θέματα άμυνας μετά τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για τους έποικους, την οποία επέκριναν έντονα ο Γ. Ιακώβου, ο Σ. Κυπριανού και ο Β. Λυσσαρίδης ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τα σχόλια Ιακώβου "συκοφαντική δημαγωγία". Προβάλλει τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν μπορεί να βρίσκεται υπό την αίρεση της επίλυσης του Κυπριακού και ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου δίδει την ευκαιρία στη βρετανική προεδρία να βοηθήσει αποφασιστικά στην επίλυση του προβλήματος αφού το Λονδίνο θέλει μια διζωνική - δικοινοτική Κύπρο να εντάσσεται στην Ευρώπη.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για αλλαγή κάποιων προνοιών του εκλογικού νόμου αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής αφού δεν δημιουργεί προβλήματα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ την υποστηρίζουν. Γράφει ότι ο Πέτρος Βοσκαρίδης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη γιατί "φαίνεται να έχει αποσπάσει υποσχέσεις ότι θα τεθεί επικεφαλής του Υπουργείου Αμυνας και θα ικανοποιηθεί αίτημά του για να πάρει σύνταξη πρέσβη".

Η "Cyprus Mail" αναφέρει ότι ο Θάνος Μιχαήλ θα εκτελέσει τα καθήκοντα του Γενικού Εφόρου Εκλογής, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Σταυρινάκης, σημειώνοντας ότι οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Μιχαήλ για τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών δεν αποτελούσαν πολιτική δήλωση. Γράφει ότι οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων διέψευσαν κατηγορηματικά ότι τουρκικά πολεμικά πέταξαν πάνω από τη βάση Δεκέλειας ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τις αρχές των Βάσεων στις οποίες θα παραθέσει τα στοιχεία που τα κυπριακά ραντάρ συνέλλεξαν για το θέμα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 15 January 1998 - 7:24:08 UTC