Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι προεκλογικοί διαξιφισμοί μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι είναι έτοιμη η αεροπορική βάση στην Πάφο και η εξαγγελία του προγράμματος του Γιώργου Ιακώβου, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο, "Επικίνδυνη κλιμάκωση", αναφέρει ότι σε οριακά σημεία έφθασε πλέον η τουρκική προκλητικότητα αφού η Αγκυρα επιχείρησε να στήσει σκηνικό δεύτερων Ιμίων στο Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι υπάρχει θέμα συνόρων. Ο "Α" αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έστειλε πίσω στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο Κυπριανού την επιστολή του με την οποία ζητούσε μαζί με άλλα τρία κόμματα, την αντικατάσταση του Γενικού Εφόρου Εκλογής Θάνου Μιχαήλ.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Χαστούκι στον Ιακώβου από τον Λυσσαρίδη στα περί αμερικανικής πρωτοβουλίας" και γράφει ότι 18 ολόκληρες μέρες μετά την ημέρα εξαγγελίας συμφωνίας μεταξύ Χριστόφια και Κυπριανού, αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τη συμφωνία που σύμφωνα με την "Α" ουσιαστικά τους αφήνει περισσότερο εκτεθειμένους. Η "Α" αναφέρεται και στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η αεροπορική βάση στην Πάφο είναι έτοιμη και παραδίδεται για πλήρη χρήση στις 24 Ιανουαρίου.

Η "Μάχη" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο, "Σημαία ευκαιρίας η πολιτική Κυπριανού" και γράφει ότι ο κ. Κυπριανού υπέστειλε τη σημαία της πρόταξης και στον ιστό της πολιτικής ανέβασε τη σημαία ευκαιρίας που θα τον υποβοηθήσει να συμπλεύσει με το ΑΚΕΛ. Η "Μ" αναφέρει ότι το πρόγραμμα του Γλαύκου Κληρίδη θα ανακοινωθεί στις 15 Ιανουαρίου σε διάσκεψη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο. Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι εκσυγχρονιστικό και εφάμιλλο αντίστοιχων Ευρωπαϊων ηγετών, γράφει η "Μ".

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Η κυβέρνηση αντικρούει υπερβολές για την οικονομία" και σημειώνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου απέρριψε τη θέση για νεοθατσερικές προσεγγίσεις αφού, όπως είπε, αυτές δεν τεκμηριώνονται. Η "Σ" γράφει ότι υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές. Θα εμφανισθούν κατά σειρά οι Γιώργος Ιακώβου, Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Νίκος Ρολάνδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Νίκος Κουτσού, Αλέξης Γαλανός και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν υποψηφιότητα.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του με τον τίτλο "Η στρατηγική για το Κυπριακό στο επίκεντρο" και γράφει ότι τόσο το θέμα της πρόταξης αλλά και της αμερικανικής πρωτοβουλίας βρίσκεται στο επίκεντρο των προεκλογικών αντιπαραθέσεων. Ο Γιώργος Ιακώβου αμφισβήτησε ότι έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Κληρίδη με το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης απαντώντας, μίλησε για "ηθικό γουότεργκεϊτ" για τον κ. Ιακώβου. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ντίνος Μιχαηλίδης, παραπέμπεται στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο, "Διασαφηνίζεται η διεκδικητική πολιτική Γ. Ιακώβου" αναφέρεται στο πρόγραμμα του υποψηφιού προέδρου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για το εθνικό θέμα, και την άμυνα - αμυντική πολιτική όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Αναφέρεται επίσης στη διάσκεψη Τύπου του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κίκη Καζαμία, όπου σύμφωνα με την "Χ", με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, σκιαγράφησε το πραγματικό πρόσωπο της κυπριακής οικονομίας το οποίο οι κυβερνώντες επιχειρούν να εξωραϊσουν με στόχο "τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων στο λαό".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη δήλωση Κληρίδη ότι είναι έτοιμη η αεροπορική βάση στην Πάφο και ότι σε αυτήν θα προσγειώνονται - απογειώνονται και θα σταθμεύουν αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αλλού, η CM αναφέρεται στη χθεσινή δίωρη στάση εργασίας των τηλεφωνητών της δημόσιας υπηρεσίας για ικανοποίηση αιτημάτων.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο κύριο θέμα της στις χθεσινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι δεύτερος Ελλαδίτης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου Κανταράκι, 32 χρόνων, απήχθη χθες από τον τουρκικό κατοχικό στρατό όταν εισήλθε κατά λάθος στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 9 January 1998 - 12:46:03 UTC