Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 30 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή αντίδραση της ΕΕ, δια του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων Χανς Βαν ντε Μπρουκ, στην αξίωση Ντενκτάς για διακοπή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού στα πλαίσια της χθεσινής δημοσιογραφικής του διάσκεψης και οι διεργασίες και δηλώσεις όσον αφορά το θέμα των προεδρικών εκλογών είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα, στα οποία αναφέρεται ο σημερινός Τύπος.

"Ο Αγών" γράφει στο κύριο του θέμα, που φέρει την ένδειξη αποκαλυπτικό, ότι το ΑΚΕΛ οδηγείται στην απόφαση να αποσύρει την υποστήριξή του προς την υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, και προσανατολίζεται σε νέα επιλογή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι το πυραυλικό σύστημα θα εγκατασταθεί στην Κύπρο το προσεχές έτος.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στο κύριο θέμα της στις χθεσινές δηλώσεις Βαν Ντε Μπρουκ ο οποίος θεωρεί απαράδεκτη την αξίωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για πάγωμα της δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της Αγκυρας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο Τράουτμπερκ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού είχε εισηγηθεί να μη διακοπεί ο διάλογος, αλλά να ανασταλεί και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες αν εξευρεθεί κάποιο κοινό έδαφος.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ευρωχαστούκι" αναφέρει ότι ηχηρό χαστούκι στις αλαζονικές παρείες του, δέχτηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντενκτάς, από τον καθ'ύλην αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αξίωσή του για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γίνεται λόγος για τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσωπου, Μανώλη Χριστοφίδη, ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν απόλυτα ενημερωμένη και απόλυτα σύμφωνη για κάθε κίνηση που γινόταν στο Μοντρέ, και δεν υπεβλήθη οποιαδήποτε παρατήρηση.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα ότι είναι σαφές και κατηγορηματικό το μήνυμα των Βρυξελλών προς την Αγκυρα και τον εγκάθετό της στα κατεχόμενα, Ραούφ Ντεντκάς, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση διά του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων Χανς Βαν Ντε Μπρουκ εκφράζει τη σταθερή απόφασή της να αρχίσουν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι παρατηρείται χάος στη λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα αφού άλλα παραμένουν ανοικτά και σε άλλα οι ιδιοκτήτες τους βάζουν λουκέτο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα ότι στην πρώτη από της ενάρξεως των νέων διαδικασιών για επίλυση του Κυπριακού παρεμβολή της η Ευρωπαϊκή Ενωση τοποθετήθηκε αρκούντως έντονα όσον αφορά τις εξελίξεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η κορύφωση της όλης προσπάθειας που άρχισε με τις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ και της Κλιόν, αναμένεται αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι σε αναβολή της διακοπής της συνεργασίας ΔΗΣΥ οδηγεί από τη μια η μη εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη, και από την άλλη οι ήπιοι τόνοι των επικρίσεων από πλευράς του κ. Κυπριανού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις πολιτικών αρχηγών και τις επικρίσεις τους για τους χειρισμούς Κληρίδη στο Μοντρέ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επέμενε και χθες ότι ο Πρόεδρος έπραξε ό,τι δήλωσε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι τρεις Βρετανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν χθες το πρωί σε επεισόδιο με μια μεγάλη ομάδα Ελληνοκυπρίων έξω από μπαρ στη Δεκέλεια. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέκρινε χθες τον Πρόεδρο Κληρίδη επειδή δέκτηκε τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο τραπέζει των συνομιλιών από τα Ηνωμένα Εθνη.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 23 August 1997 - 8:24:40 UTC