Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η περιοδεία του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες, το μνημόνιο Κρανιδιώτη για το Κυπριακό, οι προειδοποιήσεις Κληρίδη για τον τουρισμό και οι διεργασίες στην αντιπολίτευση για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, είναι μερικά από τα βασικά θέματα, που καλύπτει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Ξεχωρίζει επίσης, η επιβεβαίωση για τη λειτουργία στη Λάρνακα του πρώτου αμερικάνικου καταστήματος Μακτόναλτς, σε δύο εβδομάδες.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Η ασφάλεια στο επίκεντρο", αναφέρεται στη περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι στις επαφές του, με το Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, συζήτησε θέμα διεύρυνσης των εγγυήσεων. Αλλού γράφει, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Υπουργός Εμπορίου, εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ εναντίον των κρουσμάτων αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε βάρος τουριστών.

Η "Αλήθεια" έχει βασικό τίτλο, "Τελεσίγραφο Χριστοδούλου στις Κυπριακές Αερογραμμές" και αναφέρεται σε σχετική επιστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα, του Υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας στη οποία τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τις "κακές νοοτροπίες ή τη συγκάλυψη κρουσμάτων ετσιθελισμού που υπάρχουν στις Κ.Α." Γράφει ότι το μνημόνιο που ετοίμασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών τηςΕλλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης και έδωσε χθες στο ΓΓ του ΟΗΕ, έγινε χωρίς την συμμετοχή της Λευκωσίας.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο θέμα, "Μνημόνιο της Αθήνας για τις συνομιλίες", προβάλλει το σχετικό έγγραφο που ο Υφυπουργός της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης επρόκειτο να παραδώσει χθες βράδυ στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασιστεί, ποιοί τελικά θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, για τις απευθείας συνομιλίες.

"Η Σημερινή" με βασικό τίτλο, "Προτεραιότητα ΗΠΑ - ΕΕ στο Κυπριακό", αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε διεθνές πρακτορείο, μετά τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων έθεσαν στόχο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, την επίλυση του Κυπριακού. Στις προτεραιότητες που έθεσαν είναι επίσης και οι σχέσεις τους με την Τουρκία. Αλλού, αναφέρεται στην αποχώρηση από εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, των αστυνομικών διευθυντών Λάρνακας και Αμμοχώστου, όταν διαπίστωσαν ότι οι οργανωτές παραχώρησαν προκλητικά θέση ανάμεσα στους επισήμους, στον αρχηγό της ψευδοαστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ολοι προσβλέπουν πλέον στο β' γύρο" αναφέρεται στις διεργασίες στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, ενόψει των Προεδρικών εκλογών, και γράφει για "σοβαρές υποτροπές για τον κοινό υποψήφιο". Προσθέτει ότι από το ΑΚΕΛ συντηρείται θέμα Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ η ΕΔΕΚ τροχιοδρομεί στη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού της Γραφείου, αποφάσεις για το πως θα αντιδράσει. Γράφει ακόμα, ότι τα Ηνωμένα ΕΘνη επιρρίπτουν εξίσου στις δύο πλευρές, τις ευθύνες για τη στασιμότητα στο στρατιωτικό διάλογο και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Η "Χαραυγή" έχει βασικό τίτλο "Κυβερνητικό άλλοθι στους Βρετανούς", υποστηρίζοντας ότι με την "κωλυσιεργία και την αδυναμία" της να παραχωρήσει άλλο χώρο για τις στρατιωτικές ασκήσεις στους Βρετανούς, αυτοί συνεχίζουν να ασκούνται στην περιοχή του Ακάμα, επικαλούμενοι τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει επίσης, ότι διατηρείται το αδιέξοδο αναφορικά με τα αιτήματα των κυβερνητικών γιατρών.

Η καθημερινή αγγλόφωνη "Cyprus Mail", αναφέρεται στο κύριο της θέμα, στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, κατά την οποία υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής ανεύθυνων ενεργειών εναντίον ξένων τουριστών, που πιθανόν να πλήξουν την τουριστική κίνηση στο νησί. Αναφέρεται επίσης, στην επίσκεψη Κληρίδη στη δασκάλα Ελένη Φωκά στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου αυτή νοσηλεύεται και στην οποία ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", γράφει ότι σε δύο εβδομάδες θα λειτουργήσει στη Λάρνακα, το πρώτο στην Κύπρο, αμερικάνικο κατάστημα γρήγορου φαγητού, Μακτόναλτς. Γράφει ακόμα, ότι η Τράπεζα Κύπρου, αναμένεται να ανακοινώσει σημαντική αύξηση στα κέρδη για το 1998, σύμφωνα με αισιόδοξη πρόβλεψη του Προέδρου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Σόλωνα Τριανταφυλλίδη.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 28 May 1997 - 7:24:40 UTC