Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη προς τα Ε/κ και Τ/κ ΜΜΕ με τις οποίες επιβεβαιώνεται η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ανταποκριθούν θετικά σε πρόσκληση του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού για απευθείας συνομιλίες, κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα περιλαμβάνουν τη συναυλία Ρουβά - Κουτ στη νεκρή ζώνη, τις διεργασίες των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 1998 και εσωκομματικά θέματα.

"Ο Αγών" γράφει ότι, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάστηκαν στον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, διατεθειμένοι να πάνε σε απευθείας συνομιλίες, και επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, σημειώνει ότι στόχος είναι η μη αποτυχία και όχι η πρόοδος ανεξάρτητα αν δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε ελπίδα για επίτευξη προόδου. Αλλού γράφει ότι τεράστιο τζαμί προτίθεται να ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς στο κατεχόμενο Πραστειό Αμμοχώστου.

Η "Αλήθεια" αναφερόμενη στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Σερ Κίραν, γράφει ότι άφησε αιχμές για διαδικασία τύπου Ντέιτον, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και σημειώνει τη δήλωση του αξιωματούχου του ΟΗΕ ότι, "το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω". Σε άλλη είδηση με τίτλο "χωρίς πράσινη γραμμή η συναυλία" αναφέρεται στη συναυλία Ρουβά - Κουτ και τις διάφορες αντιδράσεις γύρω από αυτή.

Η "Επιλογή" γράφει ότι θεωρείται δεδομένη η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ σε συνομιλίες χωρίς όρους και σημειώνει ότι τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται ύστατη προσπάθεια, όπως την χαρακτηρίζει, των εμπλεκομένων τρίτων στο Κυπριακό, με στόχο να σημειωθεί ναυάγιο από τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών. Αλλού, επικαλούμενη πληροφορίες διπλωματικών κύκλων, γράφει ότι προβλέπεται σοβαρή καθυστέρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, λόγω καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της Διακυβερνητικής.

"Η Μάχη" προβάλλει επίσης τις δηλώσεις Πρέντεργκαστ κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, σημειώνοντας ότι ανακάλυψε στοιχεία του σεναρίου εντατικών συνομιλιών σε απομονομένο μέρος στην Ουάσινγκτον, που έχει ήδη ετοιμάσει ο διεθνής οργανισμός. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε πορεία εκλογών μπαίνει από αύριο ο ΔΗΣΥ με τη διεξαγωγή των επαρχιακών συνεδρίων και σημειώνει ότι οι προεκλογικές διεργασίες βρίσκονται στον απόγειό τους.

"Η Σημερινή" προβάλλει τις αντιδράσεις αριθμού οργανώσεων κατά της συναυλίας Ρουβά - Κουτ που ζητούν με τηλεγραφημά τους προς τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, τη σύλληψη του Τούρκου τραγουδιστή που, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως γράφει, θα έρθει στην Κύπρο από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Αλλού γράφει ότι φαίνεται να ξεσπά κρίση στο ΔΗΚΟ λόγω αντιδράσεων μελών του κόμματος στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη διάρκεια του Συνεδρίου της πεαρασμένης Κυριακής.

"Ο Φιλελεύθερος", γράφει ότι το ΑΚΕΛ προβληματίζεται σχετικά με την πρόταση της ΕΔΕΚ για υποψηφιότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη, σημειώνοντας, ότι επιθυμεί να διατηρήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με την ΕΔΕΚ αλλά και στέλλει το μήνυμα ότι αναμένει ανάλογη συμπεριφορά. Σε άλλη είδηση αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Πρέντεργκαστ και γράφει ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στο τέλος Ιουνίου και σημειώνει ότι στο προσκήνιο βρίσκονται οι "5" του Συμβουλίου Αφαλείας, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η "Χαραυγή", προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάτι Ζουγκάνοφ με τις οποίες τάσσεται υπέρ της αποστρατικοποίησης της Κύπρου και της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού με ταυτόχρονη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της μιας κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 1998 και κοινές προγραμματικές θέσεις.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται επίσης στη συναυλία Ρουβά - Κουτ και προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, με τις οποίες προειδοποιεί ότι αυτοί που αντιτίθενται στη συναυλία υποβοηθούν τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τονίζει ότι ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η συναυλία είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση των ιδιοκτητών των υπεραγορών να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή ως μέτρο αντίδρασης στις χαλαρώσεις που δόθηκαν σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 17 May 1997 - 9:24:43 UTC