Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ) Σήμερα κυκλοφόρησαν δύο απογευματινές εφημερίδες λόγω της χθεσινής αργίας της Πρωτομαγιάς. Κυκλοφόρησε επίσης η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα διάφορα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές και οι χθεσινές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά είναι τα κύρια θέματά τους. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις εκλογές στη Βρετανία.

Η "Απογευματινή" με κύριο τίτλο "Τέσσερις συν ένας οι υποψήφιοι" επικαλείται άριστα πληροφορημένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τα επικρατέστερα ονόματα προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές είναι ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Γιώργος Ιακώβου, ο Μάριος Ηλιάδης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αναφέρεται επίσης στις χωριστές συγκεντρώσεις ΠΕΟ και ΣΕΚ που τίμησαν χθες την Εργατική Πρωτομαγιά, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του Σικάγο που θυσιάστηκαν για αναγνώριση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. Επικαλούμενη πληροφορίες της στη Νέα Υόρκη η "Απογευματινή" γράφει ότι οι Βρετανοί με τις συνεχείς επικρίσεις τους οδήγησαν τον Χαν Σουγκ Τζου στην απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

"Η Δειλινή" με τίτλο "Πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη" επικαλείται πληροφορίες του παράνομου ραδιοσταθμού "Μπαϊράκ", σύμφωνα με τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν προτίθεται να συγκαλέσει μια πρώτη τελετουργικού χαρακτήρα συνάντηση μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τον ερχόμενο μήνα. Ωστόσο, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας του κατοχικού ηγέτη εάν υπάρξουν άλλες συναντήσεις θα γίνουν στην Κύπρο. Γράφει επίσης ότι ανώτατοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς ετοιμάζουν προσφυγές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εναντίον της "απαράδεκτης", όπως τη χαρακτηρίζουν, στάσης του Υπουργείου Αμυνας απέναντι τους. Η "Δειλινή" αναφέρεται επίσης σε αντίδραση που προκάλεσε η αναμενόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλείου, για την προεδρία της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Η εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" προβάλλει τις εκλογές στη Βρετανία, προβλέποντας τη συντριπτική νίκη των Εργατικών, με νέο Πρωθυπουργό τον Τόνι Μπλερ, 43 ετών. Αναφέρεται στη χθεσινή ειρηνική παρέλαση για την Εργατική Πρωτομαγιά που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας, αντίθετα με παρελάσεις σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, που σημαδεύτηκαν με συλλήψεις και αιματοχυσία. Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι ζωόφιλοι θα ενώσουν τη Δευτέρα τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν για την "αποτυχία της κυβέρνησης να σεβαστεί τις συνθήκες για την προστασία των ζώων".

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 2 May 1997 - 6:24:38 UTC