Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 16-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μια επιδρομή κάθε μέρα σε καταυλισμούς της Δ.Όχθης διαταράσσει τα όνειρα των προσφυγόπουλων
  • [02] Πρόεδρος: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Γάλλο ΥΠΕΞ
  • [03] Το Παρίσι στηρίζει λύση του Κυπριακού σύμφωνα με διεθνείς αποφάσεις και τις αρχές της ΕΕ, τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΞ (2)

  • [01] Μια επιδρομή κάθε μέρα σε καταυλισμούς της Δ.Όχθης διαταράσσει τα όνειρα των προσφυγόπουλων

    ΚΥΠΕ - του απεσταλμένου μας Αντώνη Γκιλδάκη - Δυτική Οχθη/ΡΑΜΑΛΑ 25/10/2016 21:08

    «Θέλουμε να χαιρόμαστε τη ζωή, είμαστε παιδιά» λέει η 12χρονη Λέια, μια Παλαιστίνια μαθήτρια που φοιτά στο σχολείο θηλέων, στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαλαζούν, μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Ραμάλας, στη Δυτική Όχθη.

    Η Λέια, από τα νεαρότερα μέλη του εννεαμελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου της, εξηγεί μαζί με τις συμμαθήτριές της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, μεταξύ άλλων, λόγω των επιδρομών του ισραηλινού στρατού εντός του καταυλισμού. Στο μέλλον θέλει να γίνει γιατρός, προς το παρόν όμως την τρομάζουν οι επιχειρήσεις του στρατού, που συνήθως πραγματοποιούνται κατά τις βραδινές ώρες. Κατά μέσο όρο, πάνω από μια επιδρομή πραγματοποιείται κάθε μέρα στους καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης.

    Στη Τζαλαζούν, οι προκλήσεις από τον διπλανό εποικισμό Μπέιτ Ελ, μόλις μερικά μέτρα από το σχολείο της Λέια και δίπλα ακριβώς από το αρρεναγωγείο του καταυλισμού, απλώς εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας στα μικρά παιδιά.

    Όπως εξήγησε η μαθήτρια, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επισκέφτηκαν την Τρίτη τον καταυλισμό, στις συζητήσεις τους οι ενήλικες μιλούν διαρκώς για κάποιον γνωστό τους που είτε συνελήφθη, είτε τραυματίστηκε.

    Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαλαζούν, ένας από τους 19 στη Δυτική Όχθη, αριθμεί σήμερα 14.000 κατοίκους. Συνολικά οι καταυλισμοί, που στην πλειοψηφία τους δημιουργήθηκαν το 1950 μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, φιλοξενούν περίπου 800.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

    «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη Δυτική Όχθη είναι η προστασία των προσφύγων» δήλωσε από την πλευρά του ο Σκοτ Άντερσον, Διευθυντής των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Δυτική Όχθη.

    Όπως είπε, το 2015 καταγράφηκαν 667 περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στα σπίτια προσφύγων, με τη δικαιολογία ότι αναζητεί άτομα προς σύλληψη. Εξ αυτών, οι 69 περιπτώσεις συνέβησαν στην Τζαλαζούν, γεγονός που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση των καταυλισμών με τις συχνότερες επιδρομές, πρόσθεσε.

    Μίλησε ακολούθως για αυξητική τάση εντός του 2016, καθώς από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν συνολικά 522 περιστατικά, εκ των οποίων 47 στη Τζαλαζόν, που ανέβηκε πλέον μια θέση στην κατάταξη.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων, είπε ότι πολλά παιδιά βιώνουν έντονο στρες, φοβούνται να κοιμηθούν το βράδυ, με αποτέλεσμα να νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή παρουσιάζουν δυσκολίες αυτοσυγκέντρωσης. Υπάρχουν θρησκευόμενες γυναίκες, πρόσθεσε, οι οποίες κοιμούνται με το κεφάλι καλυμμένο, καθώς φοβούνται ότι θα ξυπνήσουν στο μέσο της νύχτας, στην παρουσία κάποιου Ισραηλινού στρατιώτη στην κρεβατοκάμαρά τους.

    Σύμφωνα με την καταγραφή από την πλευρά της UNRWA, γίνεται χρήση δυσανάλογης βίας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Επιστρατεύονται δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης, πλαστικές σφαίρες, αλλά και πραγματικά πυρά. Η αύξηση στα περιστατικά τραυματισμών Παλαιστινίων προσφύγων εντός ή κοντά σε καταυλισμούς, κατέγραψε άνοδο 84% μεταξύ 2014 και 2015. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πέρυσι σκοτώθηκαν 49 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών.

    Ο κ. Άντερσον αναφέρθηκε σε περιστατικά με μικρά παιδιά που έκαναν αρκετό καιρό να ξαναμιλήσουν, αφότου τους σημάδευσαν στρατιώτες με όπλο. Όταν η UNRWA θέτει το ζήτημα στις ισραηλινές Αρχές, η απόκρισή τους είναι ότι απαντούν στη βία που εκδηλώνεται από τη νεολαία, λέει, ενώ παρατηρεί ελλείψεις στη δυνατότητα νομικής προσφυγής των προσφύγων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα ήταν αποποίηση των ευθυνών μας» συμπληρώνει.

    Εύχεται παράλληλα να είναι ο τελευταίος διευθυντής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Δυτική Όχθη, αν και όπως σημειώνει, «η λύση των δύο κρατών δεν έχει πεθάνει, αλλά βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη».

    Ο κ. Άντερσον εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς την ΕΕ, το δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή μετά τις ΗΠΑ και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία.

    Με τα χρήματα από τους δωρητές, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει η Υπηρεσία στους καταυλισμούς είναι αρκετά καλό, λέει, αν και παρατηρεί πως η προσπάθεια για συγκέντρωση δωρεών είναι συνεχής. Η τρύπα στον ετήσιο προϋπολογισμό της Υπηρεσίας ανέρχεται φέτος στα 65 εκ. δολάρια, ενώ αν δεν καλυφθεί το κενό, τότε θα πρέπει να ανασταλούν οι εργασίες μέχρι την αρχή του επόμενου έτους.

    Εκπαιδεύοντας την παλαιστινιακή Αστυνομία

    Πέρα από τους καταυλισμούς, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Όχθης, ο έλεγχος εμπίπτει στις αρμοδιότητες της παλαιστινιακής Αστυνομίας, που σήμερα αριθμεί περίπου 8.000 μέλη.

    Η περιοχή ευθύνης της Αστυνομίας περιορίζεται στις λεγόμενες περιοχές Α, όπου σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο που υπογράφηκαν τη δεκαετία του 1990, η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί πλήρη πολιτικό έλεγχο και έχει την ευθύνη για την ασφάλεια.

    Η ΕΕ διατηρεί στη Ραμάλα γραφείο συντονισμού, το λεγόμενο "EUPOL COPPS", με στόχο τη στήριξη τόσο της παλαιστινιακής Αστυνομίας, όσο και του δικαστικού συστήματος.

    Όπως ανέφερε ο Υπεύθυνος Τύπου του γραφείου Τζόναθαν Κριξ, στόχος είναι η ενίσχυση των θεσμών μέσω εκπαίδευσης και καθοδήγησης. Παράλληλα, η στήριξη επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως οι ποινικές έρευνες, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και το κυβερνοέγκλημα.

    Αναφερόμενος στους υφιστάμενους περιορισμούς, ο κ. Κριξ λέει ότι εντολή του γραφείου, που συστάθηκε το 2006, περιλαμβάνει μόνο τη Δυτική Όχθη, καθώς η ΕΕ δεν διατηρεί επαφές με τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

    Παράλληλα, μίλησε και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παλαιστινιακή Αστυνομία, η οποία δεν μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου την ευθύνη για την ασφάλεια διατηρούν οι ισραηλινές Αρχές - οι λεγόμενες περιοχές Β.

    Εφόσον ένας εγκληματίας καταφύγει στις περιοχές αυτές, είναι δύσκολη η πρόσβαση της Αστυνομίας, ενώ εφόσον επέμβουν οι ισραηλινές δυνάμεις, τότε οι παλαιστινιακή πλευρά αποσύρεται, για την αποφυγή εντάσεων, είπε.

    «Το θέμα είναι πολιτικό» σημείωσε από την πλευρά του ο Επικεφαλής του EUPOL COPPS, Ροντόλφ Μοζέ, προσθέτοντας ότι όσο δεν αντιμετωπίζεται στο επίπεδο αυτό, θα συνεχίσει να υφίσταται.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του γραφείου, η διαδικασία για τη σύσταση θεσμών και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, σε περιοχές όπου προηγήθηκαν συγκρούσεις, διαρκεί συνήθως δεκαετίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)
    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [02] Πρόεδρος: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Γάλλο ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/10/2016 21:29

    Εποικοδομητική χαρακτηρίζει τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

    Ο Πρόεδρος αναφέρει ότι συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΔ/MM)
    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [03] Το Παρίσι στηρίζει λύση του Κυπριακού σύμφωνα με διεθνείς αποφάσεις και τις αρχές της ΕΕ, τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΞ (2)

    ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/10/2016 20:52

    Η Γαλλία πάντοτε υποστήριζε λύση του Κυπριακού που να εδράζεται πάνω στις ευρωπαϊκές αρχές και τις διεθνείς αποφάσεις, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας Jean-Marc Ayrault μετά από συνάντηση σήμερα στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Ayrault, μιλώντας μέσω διερμηνέα, επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Γαλλίας για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς και τόνισε ότι η λύση επαφίεται στους Κύπριους.

    (ΚΥΠΕ)

    Η πλήρης είδηση είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 October 2016 - 18:39:43 UTC