Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
  • [02] Τραπεζικό τομέας και δημοσιονομικά οι βασικές προκλήσεις, λέει το ΔΝΤ
  • [03] Μείωση τουριστών τον Απρίλιο, αλλά αύξηση εσόδων το Φεβρουάριο
  • [04] Στα 15,34 δισ. ευρώ παρέμεινε το δημόσιο χρέος το α' τρίμηνο

  • [01] Ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

    Ο αγώνας Ομόνοιας-ΑΕΚ, ο οποίος θα κρίνει το τρίτο εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, ξεχωρίζει στην τελευταία αγωνιστική του Παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που αρχίζει σήμερα με τους αγώνες του Α' και Β' Ομίλου και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους αγώνες του Γ' Ομίλου.

    Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ φιλοξενείται στο Αντώνης Παπαδόπουλος από την Ανόρθωση σε ένα αγώνα χωρίς βαθμολογική σημασία, καθώς και η Ανόρθωση έχει εξασφαλίσει την έξοδό της στην Ευρώπη.

    Το φινάλε θα κρίνει και την ομάδα που θα διαβαθμιστεί και την ομάδα που θα παίξει στον αγώνα μπαράζ με αντίπαλο την Αναγέννηση Δερύνειας στις 23 Μαΐου.

    Οσον αφορά το ντέρμπυ Ομόνοιας-ΑΕΚ, η ομάδα που θα πάρει τη νίκη θα εξασφαλίσει συμμετοχή στο Europa League, ενώ η Ομόνοια ευνοείται και με αποτέλεσμα ισοπαλίας.

    [02] Τραπεζικό τομέας και δημοσιονομικά οι βασικές προκλήσεις, λέει το ΔΝΤ

    To ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα των αναλύσεων της ομάδας του που βρίσκεται στην Κύπρο, μαζί με το μνημόνιο Κύπρου - Τρόικας, την επιστολή-αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τοποθέτηση της Κύπρου στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

    Το πολυσέλιδο πακέτο (130 σελίδες) παρουσίασε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Η κ. Βελκουλέσκου ξεκίνησε την τοποθέτησή της παρουσιάζοντας τις βασικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στην Κύπρο το ΔΝΤ και οι εταίροι, οι οποίες ήταν πρώτα και κύρια ο υπερμεγέθης και ευάλωτος τραπεζικός τομέας. Η δεύτερη πρόκληση αφορούσε στα αδύναμα δημοσιονομικά της Κύπρου. Οι χαλαρές πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το 2008, συνέχισε, οδήγησαν σε δημοσιονομικά ελλείμματα και σε ταχέως αυξανόμενο δημόσιο χρέος.

    Η κ. Βελουλέσκου περιέγραψε μοναδική την περίπτωση της Κύπρου και τα μέτρα που ελήφθησαν «άνευ προηγουμένου». «Όλα αυτά προσθέτουν μελλοντικούς μακροοικονομικούς κινδύνους», είπε διευκρινίζοντας ότι οι επιπτώσεις είναι αβέβαιες στην ανάπτυξη και στον αποπολλαπλασιαστή. «Βαθύτερη ύφεση θα έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά και στο χρέος», είπε. Η κ. Βελκουλέσκου εκτίμησε ότι η ανεργία θα φτάσει στο ζενίθ της (το 2015) γύρω στο 17% και μετά θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Μία εκτίμηση που κρίνεται από οικονομικούς αναλυτές ως πολύ αισιόδοξη.

    [03] Μείωση τουριστών τον Απρίλιο, αλλά αύξηση εσόδων το Φεβρουάριο

    Μείωση και τον τέταρτο μήνα του 2013, τον Απρίλιο, όπως και τους τρεις προηγούμενους μήνες του έτους, παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών, σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 14,3%, σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, παρά τη σημαντική αύξηση κατά 14,8% στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία.

    Αποτέλεσμα ήταν οι αφίξεις τουριστών να καταγράψουν το πρώτο τετράμηνο του 2013 μείωση κατά 12,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία.

    Εξάλλου, αύξηση 1% σημείωσαν το Φεβρουάριο του 2013 τα έσοδα από τον τουρισμό, παρά τη σημαντική μείωση κατά 23,6% που κατέγραψαν οι αφίξεις τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία.

    Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό το Φεβρουάριο του 2013 ανήλθαν σε €32,7 εκ., σε σύγκριση με €32,3 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σημειώνοντας αύξηση 1%.

    [04] Στα 15,34 δισ. ευρώ παρέμεινε το δημόσιο χρέος το α' τρίμηνο

    Δεν υπήρξε αύξηση του δημόσιου χρέους στους πρώτους τρεις μήνες του 2013, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίου που εξέδωσε την Παρασκευή το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το δημόσιο χρέος στις 31 Μαρτίου του 2013 διαμορφώθηκε στα 15.342 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 15.349 εκατομμύρια ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Το χρέος εσωτερικού αποτελούσε στις 31 Μαρτίου του 2013 το 49,4% του συνολικού δημόσιου χρέους (49,5% στις 31 Δεκεμβρίου του 2012), ενώ το χρέος εξωτερικού αποτελούσε το 50,6% του συνολικού χρέους (50,5% στις 31 Δεκεμβρίου του 2012).

    Το χρέος βραχυπρόθεσμης διάρκειας ανερχόταν στο 6,3%, ενώ το χρέος μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας ανερχόταν στο 93,7%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 18 May 2013 - 9:39:04 UTC