Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίστηκαν στο Ανώτατο οι προσφυγές για την απόφαση του Eurogroup
  • [02] Σύσκεψη στο Υπ. Δικαιοσύνης για μέτρα αστυνόμευσης της πρωτεύουσας
  • [03] Προβλήματα στην επισιτιστική βιομηχανία συζήτησαν Υπ. Εργασίας και

    ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

  • [04] Μνημονιακά νομοσχέδια στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής

  • [01] Συνεχίστηκαν στο Ανώτατο οι προσφυγές για την απόφαση του Eurogroup

    Με τις αγορεύσεις δικηγόρων που έχουν καταχωρήσει προσφυγές εναντίον του διατάγματος 104/2013, που αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα, συνεχίστηκε την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η προδικαστική διαδικασία. Κατά τη σημερινή δικάσιμο, οι δικηγόροι συνέχισαν την επιχειρηματολογία τους εναντίον της ένστασης του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι, μεταξύ άλλων, το διάταγμα συνιστά επέκταση «πράξης Κυβερνήσεως» και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ανωτάτου.

    Έγινε αναφορά για παραδοχή από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα ότι το διάταγμα επηρεάζει άμεσα τα δικαιώματα των πολιτών. Προτάθηκε το επιχείρημα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας παραδέχθηκε, κατά την άποψη των δικηγόρων, ότι το διάταγμα είναι εκτελεστή διοικητική πράξη. Παράλληλα, τέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου η άποψη ότι η προσβαλλόμενη απόφαση αντίκειται στην έννοια του κράτους δικαίου. Ένας εκ των δικηγόρων αναφέρθηκε σε περιγραφή του Eurogroup από την ιστοσελίδα του ότι πρόκειται περί άτυπου οργάνου.

    Παράλληλα, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του δικαστηρίου κατά πόσο η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια ιδιωτικού δικαίου, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι στην ουσία με το διάταγμα τίθεται η σχέση των καταθετών με τις τράπεζες έξω από το πλαίσιο του εταιρικού δικαίου. Προτάθηκε η θέση ότι θα ήταν αδιανόητο να μην νομιμοποιούνται οι καταθέτες να ελέγχουν τη νομιμότητα της πράξης αυτής. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου συνέρχεται εκ νέου την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί.

    [02] Σύσκεψη στο Υπ. Δικαιοσύνης για μέτρα αστυνόμευσης της πρωτεύουσας

    Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στην εντός των τειχών Λευκωσία αποφάσισαν στο πλαίσιο σύσκεψης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

    Τα μέτρα έχουν να κάνουν με ενίσχυση της κοινοτικής αστυνόμευσης, αύξηση των μηχανοκίνητων και πεζών περιπολιών, ενίσχυση των καθηκόντων των δημοτικών τροχονόμων και επέκταση του προγράμματος του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα και η κατάσταση που επικρατεί στην εντός των τειχών Λευκωσία και ειδικότερα στην περιοχή του ΟΧΙ, στην οδό Τρικούπη καθώς και στο τρίγωνο των οδών Ονασαγόρου, Λήδρας και Φανερωμένης.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αφού ευχαρίστησε τόσο τον Υπουργό όσο και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση» η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας όλων των πολιτών, υποδεικνύοντας πως «αυτό θα επιτευχθεί καλύτερα με πιο στενή συνεργασία των δημοτών, του Δήμου και της Αστυνομίας».

    [03] Προβλήματα στην επισιτιστική βιομηχανία συζήτησαν Υπ. Εργασίας και ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

    Θέματα που αφορούν την απασχόληση στην επισιτιστική βιομηχανία ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου και που άπτονται των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση, συζήτησαν την Πέμπτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Νεόφυτο Θρασυβούλου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Θρασυβούλου είπε ότι κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας συζητήθηκαν τα μέτρα για στήριξη των Κυπρίων εργαζομένων στα κέντρα αναψυχής κατά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και για εργοδότησή τους ολόχρονα. «Σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε με την Υπουργό, διαπιστώθηκε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την επισιτιστική βιομηχανία με μέτρα τα οποία θα κρατήσουν τον Κύπριο εργαζόμενο σε θέσεις εργασίας στον κλάδο και ταυτόχρονα θα μπορέσουν και οι επιχειρήσεις των κέντρων αναψυχής να επιβιώσουν και να προσφέρουν στην οικονομία του τόπου» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ.

    Ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως πέρα από τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση η ΟΣΙΚΑ έθεσε ακόμη το θέμα κατοχύρωσης του επαγγέλματος των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, το οποίο αποτελεί και πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας. Όπως εξήγησε, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες κλείνουν, βγαίνουν σε πλειστηριασμό και επαναλειτουργούν με νέους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου να μένουν εκτός επαγγέλματος.

    [04] Μνημονιακά νομοσχέδια στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής

    Δύο μνημονιακά νομοσχέδια που προβλέπουν αυξήσεις στα τέλη που αφορούν την έκδοση εγγράφων από το Αρχείο Πληθυσμού και την αύξηση των τελών και δικαιωμάτων για παρεχόμενες υπηρεσίες από το Κτηματολόγιο και το Τμήμα Χωρομετρίας, συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών την Πέμπτη.

    Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται τα τέλη προς το Κτηματολόγιο και τη Χωρομετρία, αναφέρεται ότι με την αναθεώρηση των τελών αυτά ανταποκρίνονται στο πραγματικό διοικητικό κόστος και ενδυναμώνεται και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και ειδικά των εκτοπισθέντων αναφορικά με τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Σε ό,τι αφορά το περί δικαίου αίσθημα, αναφέρεται ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η μεταβίβαση για δωρεές ακινήτων στα κατεχόμενα, μεταξύ ατόμων με σχέση μέχρι τρίτου βαθμού συγγένειας γίνεται χωρίς τέλος εγγραφής ενώ χωρίς τέλος είναι και η εγγραφή ακινήτων στα κατεχόμενα σε οποιοδήποτε άτομο αποκτά τέτοιο δικαίωμα, δυνάμει δωρεάς ή με διαθήκη, ανεξάρτητα εάν είναι νόμιμος κληρονόμος. Επίσης προβλέπεται μείωση του τέλους εγγραφής ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές από τα υφιστάμενα, συνδυασμένα ποσοστά 3%, 5% και 8% επί της αγοραίας αξίας σε περιπτώσεις κληροδοσιών σε σταθερό ποσοστό 3% επί της αξίας του ακινήτου σε τιμές 1.1. 1980.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 April 2013 - 16:39:04 UTC