Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κομισιόν: Χαμηλή η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων

    στην Κύπρο

  • [02] Αποκαλυπτήρια προτομής του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στη Λευκωσία
  • [03] Ψήφισμα Ευρωβουλής ζητεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων
  • [04] Στη Λευκωσία η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ

  • [01] Κομισιόν: Χαμηλή η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στην Κύπρο

    Χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ, ήταν η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από την Κύπρο, σύμφωνα με τη «στρατηγική έκθεση» της Κομισιόν, σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής για τη συνοχή κατά την περίοδο 2007-2013.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Κύπρος έχει να λαμβάνει από όλα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ συνολικούς πόρους ύψους 612,4 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 οι κυπριακές αρχές είχαν απορροφήσει 243,1 εκατ. ευρώ ή 39,7% επί του συνόλου. Την ίδια περίοδο ο μέσος όρος απορρόφησης στην ΕΕ ήταν 42,4% και στην Ελλάδα 49,7%.

    Αναφορικά με τα επιμέρους διαθρωτικά ταμεία, η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής κάνει να λαμβάνει 492,6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορροφήσει 197,1 εκατ. ευρώ ή το 40%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 41,3% και στην Ελλάδα 52,1%.

    [02] Αποκαλυπτήρια προτομής του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στη Λευκωσία

    Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.

    Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η τοποθέτηση της προτομής του Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης των σχέσεων του Δήμου Λευκωσίας με το Δήμο Μόσχας και της φιλίας των λαών των δύο χωρών Κύπρου και Ρωσίας.

    Η Λευκωσία και η Μόσχα είναι διδυμοποιημένες πόλεις από το 1997 και έχουν πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Μόσχα.

    [03] Ψήφισμα Ευρωβουλής ζητεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

    Ως αποτυχία των προσπαθειών του φιλοτουρκικού λόμπυ, που επεδίωκε την παρουσία Τουρκοκυπρίων παρατηρητών στο Ευρωκοινοβούλιο και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ερμηνεύεται το μη νομοθετικό Ψήφισμα που, με 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 45 αποχές, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί της έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για το 2012.

    Με το Ψήφισμα που υιοθετήθηκε, ζητείται η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενώ εκφράζεται ικανοποίηση για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κουρδικό ζήτημα.

    Παράλληλα με το Ψήφισμα ζητείται αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Άγκυρας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    [04] Στη Λευκωσία η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ

    Ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους λιτότητας θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, στη Λευκωσία, μεταξύ 21-23 Απριλίου.

    Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Κοινοβουλίων χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόντες θα είναι επίσης ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της υπό ένταξη Κροατίας και Πρόεδροι Κοινοβουλίων των τριών υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ κρατών, της Ισλανδίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ. Συνολικά αναμένονται πέραν των 220 συνέδρων από το εξωτερικό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 April 2013 - 16:39:14 UTC