Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό με πέντε νεκρούς
  • [02] Η Ελληνική, δεύτερη γλώσσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας
  • [03] Πολλαπλάσια τα αποθέματα φυσικού αερίου, εκτιμά ο Κασίνης
  • [04] Οριακή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο το Φεβρουάριο

  • [01] Βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό με πέντε νεκρούς

    Πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, μετά την οποία σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Καμπούν της Δαμασκού γύρω στις 21:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με κατοίκους, ενώ όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι μετά την έκρηξη αντάρτες συγκρούονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι βλήματα όλμου είχαν ριφθεί στην περιοχή. Η έκρηξη αυτή σημειώνεται έπειτα από μία σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με οχήματα που έγιναν στο κέντρο της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα, η πιο σοβαρή από τις οποίες προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων στην περιοχή Μαζράα της συριακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ακτιβιστές.

    [02] Η Ελληνική, δεύτερη γλώσσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας

    Η ελληνική γλώσσα έχει συμπεριληφθεί, μετά από απόφαση της ανεξάρτητης αρχής (ACARA), ως δεύτερη γλώσσα στα πλαίσια του αυστραλιανού εθνικού αναλυτικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος, συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σίδνεϊ Βασίλειο Τόλιο και το Συντονιστή Εκπαίδευσης Βασίλειο Γκόκα, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ACARA στο Σίδνεϊ.

    Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Πρέσβης προκειμένου να ευχαριστήσει η ελληνική πλευρά την ανεξάρτητη αυτή αρχή (ACARA) για τη συμπερίληψη της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα πλαίσια του αυστραλιανού εθνικού αναλυτικού προγράμματος και για να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών σχετικά με τη συγγραφή του Σχολικού αυτού Προγράμματος.

    [03] Πολλαπλάσια τα αποθέματα φυσικού αερίου, εκτιμά ο Κασίνης

    Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Άγκυρα για τη διοχέτευση του αερίου μέσω Τουρκίας όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, δήλωσε ο Σόλων Κασίνης, o οποίος από την 1η Μαρτίου αναλαμβάνει τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), μιλώντας απόψε στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στη Αθήνα.

    Ο κ. Κασίνης ανέφερε πως η Τουρκία εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μαύρη Θάλασσα, όχι όμως και στο Αιγαίο. Εκτίμησε ότι τα αποθέματα στα θαλάσσια τεμάχια της Κύπρου που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες θα είναι πολλαπλάσια των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι θα υπάρξει εντοπισμός και εξόρυξη και πετρελαίου, πέραν από το φυσικό αέριο.

    Ο κ. Κασίνης ανέφερε ακόμη ότι το αέριο θα μεταφερθεί προς την ΕΕ τόσο με αγωγό (μέσω Κρήτης προς Ελλάδα) όσο και σε υγροποιημένη μορφή με πλοία. Σημείωσε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Άγκυρα για τη διοχέτευση του αερίου μέσω Τουρκίας όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο καθώς, όπως υποστήριξε, θα υπάρχουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που ανακύπτουν με τη διαμετακόμιση αερίου από την Ουκρανία.

    [04] Οριακή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο το Φεβρουάριο

    Το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο παρουσίασε το Φεβρουάριο του 2013 οριακή υποχώρηση, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η μείωση αυτή οφείλεται στην επιδείνωση του κλίματος στις υπηρεσίες.

    Βελτίωση, ωστόσο, κατέγραψε το κλίμα στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση, καθώς και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 February 2013 - 8:39:03 UTC