Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξοφλεί το χρέος της στο ΔΝΤ η Τουρκία τον Μάιο
  • [02] Προσφώνηση Ομπάμα στο Κογκρέσο την Τρίτη
  • [03] Μέσα Φεβρουαρίου ανοίγει για τους επισκέπτες το περιβαλλοντικό

    κέντρο Επισκοπής

  • [04] Οι Τ/κ προασπίζονται την ταυτότητά τους, λέει στο ΚΥΠΕ ο

    Ν. Κιζίλγιουρεκ


  • [01] Εξοφλεί το χρέος της στο ΔΝΤ η Τουρκία τον Μάιο

    Την πλήρη εξόφληση του υπολειπόμενου χρέους της Τουρκίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την καταβολή της τελευταίας δόσης τον ερχόμενο Μάιο, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το οφειλόμενο χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ ανέρχεται πλέον σε 643 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι «όταν αποπληρώσουμε και την τελευταία δόση τον Μάιο θα μηδενίσουμε το χρέος».

    Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP, το οποίο ανήλθε στην εξουσία το 2002, ανέλαβε ένα χρέος ύψους 23,5 δις ευρώ μετά από δάνειο που η Άγκυρα είχε συνομολογήσει με το ΔΝΤ.

    [02] Προσφώνηση Ομπάμα στο Κογκρέσο την Τρίτη

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα αναλύσει το σχέδιο του για τόνωση της οικονομίας την Τρίτη, προσφέροντας εισηγήσεις για επενδύσεις σε υποδομές, στην οικοδομική βιομηχανία, στην ενέργεια και στην παιδεία, ανώτερος αξιωματούχος της Κυβέρνησης, δήλωσε το Σάββατο.

    Στην ετήσια του προσφώνηση στο Κογκρέσο, ο Ομπάμα σκοπεύει να δείξει ότι είναι γνώστης των οικονομικών δεινών της μεσαίας τάξης των Αμερικανών, θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο του 2012 αλλά που επισκιάστηκαν πρόσφατα από τις προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος, στην αναμόρφωση των νόμων για την μετανάστευση και μείωση της βίας με όπλα.

    Αναλυτές σημειώνουν ότι η επιτυχία Ομπάμα στην δεύτερη προεδρική του θητεία θα εξαρτηθεί σε σχέση με την ταχύτητα που αναπτύσσεται η οικονομία.

    [03] Μέσα Φεβρουαρίου ανοίγει για τους επισκέπτες το περιβαλλοντικό κέντρο Επισκοπής

    Στα μέσα Φεβρουαρίου περίπου θα αρχίσει να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες το περιβαλλοντικό κέντρο της Επισκοπής.

    Ο πρόεδρος του κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής Ανδρέας Χαραλάμπους δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν μόνο μερικές λεπτομέρειες που δεν έχουν επιτρέψει στην κοινότητα να λειτουργήσει το κέντρο από την 1η Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή.

    Ο κ Χαραλάμπους δήλωσε ότι το κτίριο έχει διαμορφωθεί εσωτερικά και εξωτερικά, και έχει στελεχωθεί με επιστήμονα άριστα καταρτισμένο.

    [04] Οι Τ/κ προασπίζονται την ταυτότητά τους, λέει στο ΚΥΠΕ ο Ν. Κιζίλγιουρεκ

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό και μια τεράστια εξάρτηση από την Τουρκία που πλέον έχει παρουσία οικονομική, πολιτιστική και προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, η οποία προσπαθεί να αντισταθεί και αντιδρά.

    Ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μιλά στο ΚΥΠΕ για τις προεκτάσεις αυτής της κρίσης που εκτείνεται σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της τ/κ κοινότητας, εξηγεί τις αντιδράσεις, κυρίως από συνδικαλιστές και δασκάλους, στην επιβολή της κουλτούρας του Ισλάμ, των ιδιωτικοποιήσεων, των «ιθαγενειών», αιτιολογεί την εξασθένιση της τ/κ αριστεράς εντοπίζοντας τα αίτια, τη διαμάχη στη δεξιά που δεν τη θεωρεί αποσχιστική και σκιαγραφεί την πορεία μιας κοινότητας που για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, δεν έχει, ούτε αυτή, προτεραιότητα το Κυπριακό, αλλά την οικονομική κρίση.

    Ο καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει πως «χωρίς τους Τ/κ και οι Ε/κ χάνουν τη μισή Κύπρο» και εκφράζει ανησυχία γιατί αυτό δεν γίνεται αντιληπτό. Εντοπίζει δε την παραδοξότητα της οικονομικής παρουσίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα που φέρει μεν οικονομική ενδυνάμωση στο βόρειο κατεχόμενο μέρος, όμως την ίδια ώρα αποδυναμώνει την τ/κ κοινότητα ως έκφραση πολιτικής βούλησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 February 2013 - 13:39:05 UTC