Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο
  • [02] 132 δημοσιογράφοι νεκροί το 2012
  • [03] Φόνος την Πρωτοχρονιά στη Λεμεσό
  • [04] Σε επ`αόριστον απεργία οι πρατηριούχοι της ελεύθερης Αμμοχώστου
  • [05] Ανακοινώθηκαν οι "κορυφαίοι" του 2012 από την ΕΑΚ

  • [01] Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού και δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία.

    "Ένας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους σε βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά τη συμφωνία που είχε υιοθετήσει 24 ώρες πριν η Γερουσία για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού".

    Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων. Ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών και προαναγγέλλει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου.

    Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα επιτυγχάνει αυτό που επεδίωκε από καιρό: την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλουσιότερους των Αμερικανών φορολογουμένων. Παρά την αρνητική για τον Μπαράκ Ομπάμα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: η απουσία συμφωνίας θα άνοιγε το "δημοσιονομικό γκρεμό", την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευσης του 2011 στο Κογκρέσο.

    [02] 132 δημοσιογράφοι νεκροί το 2012

    Το 2012 ήταν μια μαύρη χρονιά για τους δημοσιογράφους, καθώς 132 σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, αριθμός-ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IIP) με έδρα τη Βιέννη. "Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών δημοσιογράφων από τότε που το IIP έχει ξεκινήσει να καταγράφει συστηματικά τους βίαιους θανάτους δημοσιογράφων, δηλαδή από το 1997", αναφέρει το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

    "Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2009 με 110 νεκρούς δημοσιογράφους, εκ των οποίων 32 στη διαβόητη σφαγή του Μαγκιντανάο στις Φιλιππίνες", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Το 2011, 102 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τη Διευθύντριά του IIP Άλισον Μπέθελ-ΜακΚένζι, "είναι απλώς απίστευτο ότι τόσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2012". Εξάλλου, "οι παραδοσιακά πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους είναι κυρίως το Πακιστάν, η Σομαλία, οι Φιλιππίνες, η Ονδούρα, το Μεξικό και η Βραζιλία", ενώ "μόνο στη Συρία 31 δημοσιογράφοι και 8 πληροφοριοδότες σκοτώθηκαν" στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Στη δεύτερη θέση των πιο επικίνδυνων χωρών για τους δημοσιογράφους βρίσκεται για το 2012 η Σομαλία, όπου σκοτώθηκαν 16 δημοσιογράφοι. Μεταξύ των άλλων χωρών που αποδείχθηκαν επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους περιλαμβάνονται το Πακιστάν (8 νεκροί), η Βραζιλία (5 νεκροί), η Κολομβία και η Ονδούρα (τρεις νεκροί σε κάθε μία από τις χώρες) και το Μεξικό (7 νεκροί).

    Όσον αφορά τους περιορισμούς και τα εμπόδια στην ελευθέρια του Τύπου το IIP καταγγέλλει, σε διαφορετικό βαθμό, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Κούβα, τον Ισημερινό, την Κίνα, το Νεπάλ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λευκορωσία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και τη Ρωσία. Η Τουρκία αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με περίπου 70 φυλακισμένους δημοσιογράφους, "παγκόσμιο ρεκόρ", σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

    [03] Φόνος την Πρωτοχρονιά στη Λεμεσό

    Καρτέρι θανάτου έστησαν πρωτοχρονιάτικα στον 34χρονο Γιαννάκη Χριστοδούλου, από το Τραχώνι Λεμεσού, άγνωστα πρόσωπα, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του αυτοκινήτου του και τον μαχαίρωσαν θανάσιμα. Το φονικό διαπράχθηκε στην περιοχή Μονοβόλικος και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννη Σωτηριάδη, από τις εξετάσεις της αστυνομίας και τις ανακρίσεις που έγιναν στη σκηνή, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο του θύματος ανακόπηκε από όχημα, στο οποίο επέβαιναν δυο τουλάχιστον πρόσωπα.

    Ακολούθησε συμπλοκή του 34χρονου με τους δράστες, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου με αιχμηρό αντικείμενο και εγκατέλειψαν την περιοχή. Αυτοψία στη σκηνή διενήργησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος δήλωσε πως το θύμα φέρει αριθμό τραυμάτων, τα οποία προκλήθηκαν από νύσσον τέμνον όργανο.

    Ανέφερε, ακόμη, πως θα είναι σε θέση να πει περισσότερα μετά τη νενομισμένη νεκροτομή, που θα διενεργηθεί σήμερα στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Η αστυνομία διερευνά διάφορες πληροφορίες όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του οχήματος των δραστών, ενώ τα κίνητρα τους δεν αποκλείονται να σχετίζονται με αδικήματα για τα οποία ο 34χρονος απασχόλησε στο παρελθόν την αστυνομία.

    [04] Σε επ`αόριστον απεργία οι πρατηριούχοι της ελεύθερης Αμμοχώστου

    Σε επ' αόριστον απεργία κατέρχονται από σήμερα οι πρατηριούχοι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον Επαρχιακό Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Αμμοχώστου (ΠΟΒΕΚ) λόγω της παραχώρησης άδειας οικοδομής πρατηρίου πετρελαιοειδών στο Παραλίμνι.

    Η άδεια αφορά νέο πρατήριο στον κεντρικό δρόμο Παραλιμνίου -Αγίας Νάπας και σύμφωνα με την ανακοίνωση λόγω της διαμόρφωσης του δρόμου δεν υπάρχει για τον οδηγό η ενδεικνυόμενη ορατότητα.

    Σ ε επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Δήμο Παραλιμνίου, τα τμήματα Πολεοδομίας και Δημοσίων Έργων και την Επίτροπο Διοίκησης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Πρατηρίων Πετρελαιοειδών προειδοποιεί πως αν δεν ανακληθούν ή παγοποιηθούν «οι οποιεσδήποτε παράτυπα εκδοθείσες άδειες ανέγερσης νέων πρατηρίων, θα ακολουθήσει παγκύπριο κλείσιμο των πρατηρίων».

    [05] Ανακοινώθηκαν οι "κορυφαίοι" του 2012 από την ΕΑΚ

    Τους κορυφαίους αθλητές και ομάδες για το 2012, οι οποίοι θα βραβευτούν στη γιορτή του Αθλητισμού στις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η ΕΑΚ. Οι πέντε πρώτοι αθλητές, οι πέντε πρώτες αθλήτριες και οι τρεις πρώτες ομάδες που θα βραβευτούν είναι (με αλφαβητική σειρά, αφού η τελική κατάταξη θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της βράβευσης): Ανδρική κατηγορία: Γιώργος Αχιλλέως (σκοποβολή), Κυριάκος Ιωάννου (στίβος), Παύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα), Μάριος Νικολάου (ποδόσφαιρο), Μάρκος Παγδατής (τένις). Γυναικεία κατηγορία: Ελένη Αρτυματά (στίβος), Άντρη Ελευθερίου (σκοποβολή), Άννα Ιωάννου (κωπηλασία), Άννα Στυλιανού (κολύμβηση), Αναστασία Χριστοφόρου (κολύμβηση).

    Ομαδική κατηγορία: ΑΕΚ Καραβά (βόλεϊ), ΑΕΛ (ποδόσφαιρο), ΕΘΑ (μπάσκετ). Η φετινή γιορτή του Αθλητισμού θα είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια που καταβάλλει κάθε αθλητής στο γήπεδο και θα έχει ως σλόγκαν «Ο αθλητισμός δίνει ελπίδα». Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΚ οριστικοποίησε τον κατάλογο των βραβεύσεων και αποφάσισε να απονέμει τα ακόλουθα βραβεία: Βραβείο Ήθους και Προσφοράς «Θεόδωρος Στυλιανού»: Γιώργος Πενηνταέξ (παλαίμαχος διαιτητής και πρόεδρος του Συνδέσμου «Ένα όνειρο μια ευχή»), Βραβείο Μακρόχρονης και Εξαίρετης προσφοράς: Αντώνης Δράκος (επί σειρά ετών πρόεδρος της κυπριακής Ομοσπονδίας στίβου), Βραβείο «Στέλιος Κυριακίδης» (απονέμεται σε άτομα, ομάδες ή σωματεία που εκπροσωπούν επάξια την Κύπρο στο εξωτερικό): ΑΠΟΕΛ,

    Κορυφαία επίθεση 2011-12: Ομόνοια, Κορυφαία άμυνα 2011-12: ΑΕΛ, Χρυσό παπούτσι 2011-12: Φρέντι ντο Σάντος (Ομόνοια), Παραολυμπιακοί Αγώνες: Καρολίνα Πελεντρίτου (κολύμβηση), Αντώνης Αρέστη (στίβος). Ανερχόμενα ταλέντα: Πέτρος Χρυσοχόος (τένις), Ελένη Πρατσή (δίαθλο), Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Εθνική ποδοσφαίρου. Επίσης, θα τιμηθεί με ειδική βράβευση ο πρώην προπονητής της ΑΕΛ, Πάμπος Χριστοδούλου, που οδήγησε τη λεμεσιανή ομάδα στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου πρωταθλήτριας από το 1968, καθώς επίσης και σε εξασφάλιση θέσης στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

    Τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν στην Εθνική Νέων ποδοσφαίρου για την επιτυχία της να προκριθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην επόμενη φάση του Πρωταθλήματος Ευρώπης, στην Εθνική ράγκμπι για τις επιτυχίες της κατά τη διάρκεια του 2012, στη ομάδα χάντμπολ της ΣΠΕ Στροβόλου για την ευρωπαϊκή της πορεία, στον οδηγό της Φόρμουλα Τίο Έλληνα, στους πρώην προέδρους του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και Παύλο Γερακάρη και στον πρώην αθλητή και παράγοντα Γιώργο Μεσημέρτσιη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 January 2013 - 8:39:05 UTC