Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαρκοπουλιώτης: Οι ΑΠΕ καταλύτης στην προώθηση της ανάπτυξης και

    της απασχόλησης

  • [02] Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα τη βία κατά των γυναικών άρχισε στη

    Λευκωσία

  • [03] Οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ στο συνέδριο
  • [04] Ελλάδα: Εγκρίθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο των μέτρων εν

    μέσω έντασης και διαδηλώσεων

  • [05] Δύσκολο το 2013, ανάκαμψη το 2014-15, εκτιμά το Υπ. Οικονομικών

  • [01] Μαρκοπουλιώτης: Οι ΑΠΕ καταλύτης στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους καταλύτες για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στο ενεργειακό, αλλά και στο οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Διάσκεψης 2012, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι η ενεργειακή πολιτική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες, υπέδειξε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, είναι απαραίτητη συνιστώσα μιας βιώσιμης οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Υπενθύμισε ότι έως το 2020 η ΕΕ επιδιώκει το 20% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στην Ένωση να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    [02] Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα τη βία κατά των γυναικών άρχισε στη Λευκωσία

    Παρά την οικονομική κρίση, θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους της προώθησης της ισότητας και της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, αποτρέποντας οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά.

    Σε ομιλία του στο συνέδριο με θέμα την Καταπολέμηση της Ενδοοικογενειακής Βίας κατά των Γυναικών στην ΕΕ, το οποίο άρχισε την Πέμπτη στη Λευκωσία στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Λουκά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Συνέδριο έχει ως βασικό στόχο «την επισκόπηση της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο και την παρουσίαση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στους τομείς της πρόληψης, δίωξης και προστασίας θυμάτων».

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μikael Gustafsson, σε ομιλία του στο συνέδριο, την οποία ανέγνωσε η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι το πιο σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας των φύλων».

    Όπως είπε, «δεν μπορεί να υπάρξει ίση μεταχείριση και πραγματικά δικαιώματα για τις γυναίκες όσο υπάρχει βία με βάση το φύλο», προσθέτοντας ότι «η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο ολέθρια από όλες τις μορφές βίας γιατί ασκείται μέσα στις οικογένειες, δηλαδή εκεί όπου κανείς θα πρέπει να αισθάνεται προστασία και αγάπη».

    [03] Οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ στο συνέδριο

    Στις προοπτικές που διανοίγονται στη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου επικεντρώθηκε το συνέδριο με τίτλο "Doing Business with Israel", που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη και του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου.

    Όπως τόνισε, οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών μας χωρών και για το σκοπό αυτόν η Κυπριακή Προεδρία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διοργανώσει Υπουργική Συνάντηση στη Λευκωσία, στις 13 Δεκεμβρίου 2012.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λαντάου ανέφερε πως "βλέπουμε τις σχέσεις με την Κύπρο να αυξάνονται σε σημασία για το καλό και των δύο χωρών". "Θα έλεγα και για τις τρεις χώρες, μαζί με την Ελλάδα επίσης ως μια άγκυρα σταθερότητας, αλλά και οικονομικής σταθερότητας σε αυτό το τμήμα του κόσμου", πρόσθεσε.

    Ο κ. Λαντάου ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής του Ισραήλ αναφορικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, λέγοντας ότι αποφασίστηκε πρώτα η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας για τα επόμενα 25 χρόνια, που θα απαιτήσει συνολικά 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δκμ) φυσικού αερίου, αλλά και στην απόφαση για περιορισμό των ποσοτήτων που θα προορίζονται για εξαγωγή στα 500 δκμ.

    [04] Ελλάδα: Εγκρίθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο των μέτρων εν μέσω έντασης και διαδηλώσεων

    Εγκρίθηκε μετά από πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων που χαρακτηρίστηκε από τις διακοπές αλλά και από τους υψηλούς τόνους και εν μέσω ογκωδέστατων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με τις οποίες κορυφώθηκε η διήμερη γενική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το πολυνομοσχέδιο με το νέο πακέτο μέτρων με 153ψήφους υπέρ, 128 κατά και 18 αποχές επί 299 παρόντων.

    Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν, σε γενικές γραμμές, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Τη κομματική γραμμή δεν ακολούθησε από την Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος δήλωσε «παρών» και αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας διαγράφτηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Κόμματος Αντώνη Σαμαρά από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Από το ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Θεόδωρος Παραστατίσης και Μιχάλης Κασσής ψήφισαν κατά του πολυνομοσχεδίου, οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος και Άντζελα Γκερέκου δήλωσαν «παρών» και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης απείχε της ψηφοφορίας.

    [05] Δύσκολο το 2013, ανάκαμψη το 2014-15, εκτιμά το Υπ. Οικονομικών

    Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, όμως αναμένεται ότι θα υπάρξει μια σταδιακή βελτίωση της οικονομίας κατά τα έτη 2014-2015 αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβαίνει σε σχολιασμό των όσων ανακοίνωσε στις 7 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, χωρίς την υιοθέτηση μέτρων οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και αυτό καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων».

    Αναφέρεται ότι η Κομισιόν, σχετικά με την Κύπρο, εκτιμά ότι «το ΑΕΠ θα σημειώσει συρρίκνωση κατά 2.3% το 2012 και συρρίκνωση κατά 1.7% το 2013». Από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι «οι προβλέψεις της Επιτροπής για τα δημόσια οικονομικά μετά το 2012 δεν λαμβάνουν υπόψη την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων». Σύμφωνα, ωστόσο, με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, «η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2012 υπολογίζεται να σημειώσει συρρίκνωση γύρω στο 2.2% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί γύρω στο 5% του ΑΕΠ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 November 2012 - 18:39:06 UTC