Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερμής υποδοχής έτυχε ο Πατριάρχης Κύριλλος στην ελεύθερη Αμμόχωστο
  • [02] Μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 321 αγνοουμένων

  • [01] Θερμής υποδοχής έτυχε ο Πατριάρχης Κύριλλος στην ελεύθερη Αμμόχωστο

    Θερμής υποδοχής στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έτυχε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσίων Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'. Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να βοηθά ώστε το πρόβλημα των προσφύγων της Κύπρου να επιλυθεί και να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

    Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το πρωί το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, από όπου ατένισε την σκλαβωμένη πόλη της Αμμοχώστου. Εκεί, τον υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου και Δημαρχεύων Σίμος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, καθώς και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Αμμοχώστου και Δερύνειας.

    Ο Πατριάρχης δέχθηκε ως δώρα μια εικόνα του Αγίου Νικολάου από τον κ. Ιωάννου και ένα πήλινο αμφορέα, αντίγραφο του αμφορέα που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο στη Λευκωσία. Πρόκειται για αμφορέα της γεωμετρικής περιόδου, στον οποίο αποτυπώνεται η μακρόχρονη ιστορία της Κύπρου.

    Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Κύριλλος έτυχε θερμής υποδοχής στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, όπου στρατιωτικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές. Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, υποδεχόμενος τον Πατριάρχη, τον καλωσόρισε και του ζήτησε όπως με την καθαρή και μεγάλη φωνή που διαθέτει, σταθεί στο πλάι των Κυπρίων ορθόδοξων Χριστιανών, και κυρίως των κατοίκων Αμμοχώστου, οι οποίοι αναμένουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα σπίτια και περιουσίες τους.

    Ακολούθως, τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που διατηρούνται από παλιά μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού. Αναφέρθηκε επίσης στην κατοχή και στην καταστροφή της εκκλησιαστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και κάλεσε τον Πατριάρχη να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να του δοθεί η ευκαιρία, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο, να τον φιλοξενήσει στη φυσική έδρα της Μητρόπολης, στην Αμμόχωστο.

    Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι το 1970, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο συνοδεύοντας τον τότε Πατριάρχη, είδε μια Αμμόχωστο όμορφη, με ωραία τείχη και έζησε από κοντά τη φιλοξενία των Κυπρίων. Ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία επισκέφθηκε τότε, και στους τρεις μοναχούς της Μονής, τους περίφημους, όπως είπε, αγιογράφους. Ευχήθηκε ακόμη όπως στην επόμενη του επίσκεψη στην Κύπρο, λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο, ευχή που έγραψε και στο Βιβλίο Επισκεπτών του Πολιτιστικού Κέντρου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε πως θα συνεχίσει να βοηθά και να φροντίζει ώστε το πρόβλημα των προσφύγων της Κύπρου να επιλυθεί για να δικαιωθούν οι πρόσφυγες και να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

    [02] Μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 321 αγνοουμένων

    Από το 2007 μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 321 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων, από τους οποίους οι 66 είναι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Αριστο Αριστοτέλους.

    Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι κατά το 2007 έγιναν 56 ταυτοποιήσεις, το 2008 έγιναν 53, το 2009 έγιναν 83, το 2010 έγιναν 71, το 2011 έγιναν 51 ενώ μέχρι σήμερα κατά το 2012 έγιναν 7 ταυτοποιήσεις.

    Είπε ακόμα ότι από τις συνολικά 321 ταυτοποιήσεις οι 66 αφορούν Τουρκοκύπριους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 9 June 2012 - 11:29:07 UTC