Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο -1,1% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012, προβλέπει η ΚΤ
  • [02] Συλικιώτης: Λήφθηκε η απόφαση για το τερματικό υγροποίησης ΦΑ
  • [03] Μνημόνιο με την Κοινότητα Αγίου Αιγιδίου υπέγραψε η ΥΠΕΞ
  • [04] Παρουσίαση του προγράμματος της Προεδρίας για το Περιβάλλον

  • [01] Στο -1,1% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012, προβλέπει η ΚΤ

    Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,1% αναμένεται να καταγράψει η κυπριακή οικονομία το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται να καταγράψει οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,4%, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη και βασίζονται σε στοιχεία μέχρι και τις 24 Μαΐου 2012.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΤ, οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το 2012 και το 2013 σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις οφείλονται στην πιο αρνητική πορεία της οικονομίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από διάφορους δείκτες, κυρίως μετά τα γεγονότα στο Μαρί, το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την επίδραση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην καταναλωτική και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

    Παράλληλα, προστίθεται στην ανακοίνωση, η αβεβαιότητα σε σχέση με περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν ή όχι για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η πιθανότητα ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, η μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και του ιδιωτικού πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και η αύξηση στην ανεργία, έχουν συμβάλει σημαντικά στο αρνητικό κλίμα και στη δημιουργία περαιτέρω αβεβαιότητας τόσο στο καταναλωτικό όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον.

    Η ΚΤ σημειώνει πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% το 2012 σε σχέση με μικρή αύξηση 0,2% το 2011. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από ορισμένους δείκτες της οικονομίας, όπως τις λιανικές πωλήσεις που κατέγραψαν μείωση της τάξης του 1,6% τον Ιανουάριο του 2012 σε συνέχεια της αρνητικής πορείας του τέταρτου τριμήνου του 2011, όπου καταγράφηκε μείωση 3,6%.

    Όσον αφορά το 2013, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει μείωση της τάξης του 0,3%, ενώ μείωση της τάξης του 0,4% αναμένεται στη δημόσια κατανάλωση στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Επίσης, οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να καταγράψουν σημαντική μείωση της τάξης του 5,6%. Ο ρυθμός μεγέθυνσης των εξαγωγών αναμένεται να φθάσει στο 1,2%, ενώ οι εισαγωγές, με την επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 2,1%.

    Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την πρόβλεψη του ΑΕΠ, η ΚΤ σημειώνει ότι «η πιθανότητα πιο έντονης πολιτικοοικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Επίσης», προσθέτει, «σε περίπτωση που η ανεργία αυξηθεί περισσότερο απ' ό,τι προβλέπεται από το κεντρικό σενάριο, ενδέχεται να προκύψουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στις προβλέψεις για το ΑΕΠ, μέσω κυρίως της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ενδεχόμενη υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση ή πιθανή ένταξη σε μηχανισμό στήριξης ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ στο άμεσο μέλλον».

    Η ΚΤ αναφέρει πως εννοείται ότι εφόσον τα μέτρα είναι πειστικά και αποτελεσματικά ή και η ενδεχόμενη ένταξη στο μηχανισμό γίνει με το σωστό περιεχόμενο, η αύξηση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδεχόμενα να υποβοηθήσει και να ανατρέψει το οικονομικό κλίμα, τουλάχιστο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με θετικές προοπτικές για το ΑΕΠ.

    Από την άλλη, σημειώνει, «ανοδικοί κίνδυνοι για το ΑΕΠ αφορούν τυχόν ανάκαμψη στις οικονομίες των εμπορικών μας εταίρων πέραν της προβλεπόμενης, καθώς και πιθανή εισροή επενδύσεων που αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Αυτό αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ μέσω της ανάκαμψης των εξαγωγών, αλλά και λόγω εισροών ξένων επενδύσεων».

    Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σχετικά πιο αισιόδοξη προβλέποντας συρρίκνωση της τάξης του 0,8%, ενώ το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο αναμένοντας συρρίκνωση της τάξης του 1,2%. Το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 0,3% και 0,8%, με το ΔΝΤ να είναι το πιο αισιόδοξο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι η πιο απαισιόδοξη.

    Σε σχέση με τον πληθωρισμό, η ΚΤ προβλέπει για το 2012 θα επιβραδυνθεί στο 3,2% σε σύγκριση με 3,5% το 2011 λόγω κυρίως της επίδρασης βάσης στον πληθωρισμό τιμών ενέργειας. Το 2013, σύμφωνα με την ΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση φθάνοντας στο 1,3% λόγω κυρίως της προσδοκώμενης μείωσης των τιμών της ενέργειας που απορρέει από τις υποθέσεις εργασίας για την τιμή του πετρελαίου και την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ΗΠΑ.

    Σε σχέση με την απασχόληση, η ΚΤ προβλέπει ότι το 2012 θα μειωθεί κατά 0,9% ενώ το 2013, λόγω της αναμενόμενης αναιμικής ανάκαμψης, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά 0,1%. Το ποσοστό ανεργίας, το 2012 αναμένεται να ανέλθει στο 10,1%, φθάνοντας έτσι σε νέο ιστορικά ψηλό επίπεδο, εξαιρουμένης της περιόδου της τουρκικής εισβολής, ενώ το 2013 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 10,8%.

    Οι νέες προβλέψεις για την απασχόληση και την ανεργία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΤ, «είναι σημαντικά πιο αρνητικές σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, κάτι που είναι συνεπακόλουθο της προς τα κάτω αναθεώρησης των προβλέψεων του ΑΕΠ».

    Αναφορικά με την παραγωγικότητα, η ΚΤ αναφέρει ότι το 2012 αναμένεται να μειωθεί οριακά κατά 0,2%. Οι μειώσεις το 2011 και 2012 αναμένεται να καλυφθούν με την αύξηση της παραγωγικότητας το 2013 κατά 0,3%.

    Τέλος, αναφορικά με τις προβλέψεις του Ευρωσυστήματος για τη ζώνη του ευρώ, η ανακοίνωση της ΚΤ αναφέρει πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 2,3% και 2,5% το 2012 σε σύγκριση με 2,7% το 2011. Μικρότερη αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται το 2013 με το δείκτη να καταγράφει αύξηση μεταξύ του 1,0% και 2,2%.

    [02] Συλικιώτης: Λήφθηκε η απόφαση για το τερματικό υγροποίησης ΦΑ

    Η απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου έχει ήδη ληφθεί, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλους, διεθνούς εμβέλειας οργανισμούς για να συμμετέχουν στην επένδυση γι αυτό το τερματικό.

    «Η απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου έχει ληφθεί. Αυτό που απομένει είναι να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και στα επόμενα βήματα», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης.

    «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνούς εμβέλειας οργανισμούς. Και χρηματοπιστωτικούς και άλλες εταιρείες για να συμμετέχουν, επενδύοντας σε αυτό το σημαντικό έργο που λέγεται τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου».

    Σε ομιλία του στο συνέδριο ``Cyprus Natural Gas Conference``, ο κ. Συλικιώτης είπε, επίσης, ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες οριστικοποιείται η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και ότι το Υπουργείο έχει συμφωνήσει με το γνωστό ΜΙΤ για τη διενέργεια μελέτης που θα αφορά σε πτώση φάση τις προοπτικές οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

    [03] Μνημόνιο με την Κοινότητα Αγίου Αιγιδίου υπέγραψε η ΥΠΕΞ

    Μνημόνιο για Εγκαθίδρυση Εδρας της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου στην Κύπρο, υπέγραψε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Καθηγητή Mario Impagliazzo, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στη Ρώμη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου αποτελεί μη κερδοσκοπικό, κοινωφελή οργανισμό με ανθρωπιστική δράση σε περισσότερες από 60 χώρες στην Ασία, την Αφρική, τη Νότια Αμερική και αλλού.

    Προστίθεται ότι η Κοινότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως διαμεσολαβητής σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όπως η επίτευξη υπογραφής ειρήνης στη Μοζαμβίκη, και στην εξεύρεση λύσεων σε εμπόλεμες περιοχές, μεταξύ των οποίων το Σουδάν, το Μπουρούντι, η Ουγκάντα και η Γουατεμάλα.

    [04] Παρουσίαση του προγράμματος της Προεδρίας για το Περιβάλλον

    Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση, που ονομάζεται Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, ο οποίος παρουσίασε την Πέμπτη το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας για το Περιβάλλον.

    Το πρόγραμμα, τόνισε, αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό πυλώνα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πολιτική της οποίας τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν πρωτεύουσα θέση.

    ``Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ενα περιβάλλον υψηλής ποιότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική πρόοδο και κρίσιμη παράμετρο για την ανθρώπινη ευημερία. Η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ διέπεται, ως εκ τούτου, από την αρχή ότι οι θεμιτές προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν μέσα στα πλαίσια που θέτουν οι θεμιτές ανησυχίες της κοινωνίας. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η επικέντρωση σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα δεν θα λειτουργήσει σε βάρος των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια του ευρύτερου, αυτού, στόχου, θα κινηθεί και η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 June 2012 - 17:29:09 UTC