Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΥΠΕΞ για θετική ατζέντα Τουρκίας και κεφάλαια
  • [02] Ξεκίνησε το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον
  • [03] Τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη

  • [01] Η ΥΠΕΞ για θετική ατζέντα Τουρκίας και κεφάλαια

    Η διαδικασία της θετικής ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας σε καμία απολύτως περίπτωση δεν σχετίζεται με τη διαδικασία ανοίγματος ή κλεισίματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

    Ο κ. Μπαγίς σε δηλώσεις σε τουρκικό κανάλι την περασμένη Δευτέρα είχε μεταξύ άλλων πει ότι η θετική ατζέντα έχει δώσει την ευκαιρία στην Αγκυρα να έχει απευθείας επαφές με την Κομισιόν στη διάρκεια της ``ε/κ προεδρίας`` και ότι αποτελεί το μέσο για άρση των διαφόρων εμποδίων στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε σήμερα ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της Ένωσης και οι συναφείς αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

    ``Επί τούτου, ξεκάθαρη ήταν και η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η θετική ατζέντα θα πρέπει να υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου``, σημείωσε.

    Η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα αντιμετωπίσει την υποψήφια για ένταξη Τουρκία με την ίδια αντικειμενικότητα και ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία και πρακτική όπως και για τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη.

    Υπογράμμισε επίσης ότι το κλειδί για πρόοδο στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις συνεχίζει να το κρατά η ίδια η Τουρκία, μέσω της εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Τουρκία, υπενθύμισε ότι η θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής και ξεκάθαρη και δεν χωρεί παρερμηνειών.

    Τόνισε ότι τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τον θεσμικό ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    ``Ως εκ τούτου, σχόλια και τοποθετήσεις όπως αυτές του κ. Bagis είναι κενές περιεχομένου και ουσίας και αποτελούν απλή επανάληψη μιας ρητορικής που έχει απορριφθεί ξεκάθαρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα``, κατέληξε.

    [02] Ξεκίνησε το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον

    Με ομιλίες του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ηγετών μεγάλων οργανισμών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και παροικιών του Καναδά και της Βρετανίας, ξεκίνησαν την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα οι εργασίες του 28ου συνεδρίου της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας για την Ελλάδα και την Κύπρο (συνέδριο ΠΣΕΚΑ).

    Οι πλέον των 100 αντιπρόσωποι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την Ελλάδα, από τον Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τους πρέσβεις στην Ουάσιγκτον Παύλο Αναστασιάδη και στον ΟΗΕ Νίκο Αιμιλίου και τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Βασίλη Κασκαρέλη, τον οποίο το συνέδριο τίμησε για τη μακρά του υπηρεσία στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία και τον Ελληνισμό.

    Το συνέδριο επίσης έδωσε τιμητική διάκριση στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπιμ, την οποία παρέλαβε η Διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κύπρο προέρχεται από τον εποικισμό», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενημερώνοντας τους αντιπροσώπους για τα δύο ψηφίσματα που προωθούνται στη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ και που εστιάζονται τόσο στο ζήτημα των εποίκων, όσο και των τουρκικών απειλών σε βάρος της Δημοκρατίας, με στόχο να την αποτρέψει από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αποκλειστική της ζώνη. Το ψήφισμα συγκηδεμονεύουν οι βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης και Ελιοτ Ενγκελ.

    [03] Τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη

    Τελείται στις πέντε το απόγευμα από το νεκροταφείο Καισαριανής η κηδεία του Πρώην Διευθυντή και Προέδρου του ΑΜΠΕ και μέχρι πρόσφατα Συμβούλου Γενικής Διεύθυνσης, Ανδρέα Χριστοδουλίδη ο οποίος απεβίωσε χθες τα ξημερώματα ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

    Στην Κύπρο, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ανδρέα Χριστοδουλίδη τελείται στις 17:30 από το γραφείο του ΑΜΠΕ στην Λευκωσία, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες του για την Κύπρο, την Ελλάδα και την δημοσιογραφία γενικότερα.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Η δέηση θα τελεστεί στον ιστορικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών παλιά πόλη της Λευκωσίας και καλούνται οι συναγωνιστές, φίλοι και δημοσιογράφοι να παραστούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 June 2012 - 11:32:47 UTC