Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΕΣ στηρίζει την Κυπριακή Προεδρία διαβεβαίωσε ο Βαν Ρομπέι
  • [02] Ομήρου: Η Βουλή θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για έξοδο από

    την κρίση

  • [03] Επ. Βασιλείου: Ψηλό το τίμημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου

  • [01] Το ΕΣ στηρίζει την Κυπριακή Προεδρία διαβεβαίωσε ο Βαν Ρομπέι

    Την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κυπριακή Προεδρία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας.

    Ο κ. Βαν Ρομπέι σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι «όσον αφορά στην Τουρκία, υπενθύμισα (στον Πρόεδρο Χριστόφια) την ισχυρή στήριξη που ήδη παρείχε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία».

    Η Προεδρία, είπε, «είναι ένα βασικό μέρος της Ενωσής μας, βασίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και πρέπει να τύχει σεβασμού από όλους».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η Κύπρος θα ασκήσει μια καθόλα ευρωπαϊκή προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού χειρισμού».

    Επανέλαβε, επίσης, την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Σε εκτός κειμένου αναφορά του ευχαρίστησε τον κ. Βαν Ρομπέι για το γεγονός ότι τού έδωσε την ευκαιρία να τοποθετηθεί σε σχέση με το Κυπριακό κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

    Σε αναφορά του για τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, παρόλο που όπως είπε οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην αποφυγή ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ετοιμότητα να δοθεί βοήθεια στην Κύπρο «εάν και εφόσον χρειαστεί».

    Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Βαν Ρομπέι έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ύψιστης σημασίας και καλεί τις δύο πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική λύση».

    «Το status quo δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σημείωσε.

    Παρόλο που πρόκειται για μια κυπριακή διαδικασία, είπε, «η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει την απαραίτητη στήριξη». Πρόσθεσε ότι «ο τελικός στόχος είναι μια ενωμένη Κύπρος εντός της ΕΕ».

    Ο κ. Βαν Ρομπέι αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναζωογόνησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Εξέφρασε τη θέση ότι η μείωση του ελλείμματος και η ανάπτυξη είναι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

    Επεσήμανε ότι βραχυπρόθεσμα σε επίπεδο ΕΕ έχει συμφωνηθεί η δράση στη βάση τριών πυλώνων.

    Ο πρώτος πυλώνας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά στην κινητοποίηση όλων των πολιτικών της ΕΕ, που αφορούν στην ανάπτυξη, όπως η προώθηση με γοργούς ρυθμούς σημαντικών νομοθετικών προτάσεων, όπως είναι η Ενιαία Αγορά ή η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση.

    Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αύξηση των προσπαθειών χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω επενδύσεων και καλύτερης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πίστωση.

    «Εχουμε προσκαλέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει μια αύξηση κεφαλαίου ως τον Ιούνιο για να χρησιμοποιηθεί σε ενισχυτικά έργα στην ΕΕ», είπε.

    Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο κ. Βαν Ρομπέι εξέφρασε τη θέση ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και μέτρα για να υποστηρίξουν τη ζήτηση εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Πρόσθεσε ότι τα Εθνικά Σχέδια Εργασίας θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και να χρησιμοποιηθούν πλήρως για να αξιοποιηθούν οι συνέργιες μεταξύ ΕΕ και των μέσων που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο, κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τέλη Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής το Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020.

    Η συζήτηση εκεί, είπε, «θα θέσει τις βάσεις για τις διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου που θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, όπως είναι το πακέτο για το Ασυλο, οι μοχλοί της Πράξης της Ενιαίας Αγοράς και οι προτάσεις του πακέτου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά και θα εργαστεί σκληρά και με συνέπεια για τη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα και την επιθυμία όπως η χώρα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

    «Ο φίλος Πρόεδρος με έχει ακούσει πολλές φορές στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράζω την άποψη ότι πρέπει επιτέλους να στραφούμε σε μέτρα που θα ξεφεύγουν από το μονόδρομο των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά το πλείστον τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «οι πολιτικές λιτότητας, μόνον, αποδεδειγμένα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση των οικονομιών μας».

    «Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ξανά ελπίδα στους Ευρωπαίους πολίτες», είπε, προσθέτοντας ότι «πρωτίστως, θα πρέπει να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους νέους μας, στο μέλλον της Ευρώπης μας».

    Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «όλοι μας θα αδράξουμε την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας το επόμενο εξάμηνο και θα συμφωνήσουμε στην υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού για την Ενωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020».

    Πιστεύω, είπε, ότι «ακολουθώντας πιστά την Κοινοτική Μέθοδο θα μπορέσει η Ευρώπη για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσει μεθοδικά και αποτελεσματικά την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για το επίπεδο προετοιμασίας της Κύπρου ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από την 1η Ιουλίου».

    Οπως ήταν φυσικό, είπε, «τον ενημέρωσα και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις απαράδεκτες και άνομες απειλές της Τουρκίας, καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας και ευρύτερα για την περιοχή μας, από την ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο».

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο «επαναβεβαίωσα τη πλήρη ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε το διάλογο για λύση στο Κυπριακό και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ». Η κυπριακή προεδρία, είπε, «είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που στοχεύουν στη επανένωση της χώρας και του λαού μας».

    Επανέλαβε «την αταλάντευτη βούλησή μας για μη επηρεασμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία».

    «Η Κύπρος, θα ασκήσει μια καθόλα Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού», τόνισε, προσθέτοντας ότι «τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου είναι αρκούντως σαφή επί τούτου».

    Αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ρομπέι συζήτησαν την κατάσταση την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εξέφρασα στο φίλο Πρόεδρο τη θέση ότι η Ενωση θα πρέπει να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης την Ελλάδα».

    «Υπογράμμισα πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα λιτότητας», είπε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει άμεσα να κινητοποιήσουμε αδιάθετους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ενωσης για συμπλήρωση προγραμμάτων που θα οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα».

    «Η αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα είναι δεδομένη και επιθυμούμε όπως η χώρα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Για εμάς, εξήγησε, «είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα που γέννησε την ιδέα της Δημοκρατίας επί της οποίας εδράζεται το θεσμικό οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του πυρήνα της ΕΕ».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

    «Επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η αποφυγή ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης», είπε.

    «Θα ήθελα όμως, να ευχαριστήσω ειλικρινά τον κ. Πρόεδρο για τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσε σχετικά με την πλήρη ετοιμότητα των Βρυξελλών να βοηθήσουν την Κύπρο εάν και εφόσον χρειαστεί», υπογράμμισε.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και η συνεργασία μας με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ένωσης μας είναι βεβαίως, αδιάλειπτη».

    [02] Ομήρου: Η Βουλή θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για έξοδο από την κρίση

    Επιθυμία και βούληση της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η διοργάνωση μιας επιτυχημένης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος προσδοκεί στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με όλα τα θεσμικά όργανα της Ενωσης για το καλό όλων των Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου απηύθυνε ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση την οποία προσφώνησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η παρουσία του κ. Ρομπέι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη χώρα μας και υποδηλοί την αγαστή συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των κρατών της Ενωσης, καθώς και τη σημασία που αποδίδεται στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Ο κ. Ομήρου, αφού τόνισε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, σημείωσε ότι η λιτότητα ως πολιτική από μόνη της δεν αποτελεί την απάντηση στην κρίση.

    Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μια ευρωπαϊκή πολιτική σε συνάρτηση και με παράλληλες εθνικές πολιτικές, που θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους.

    [03] Επ. Βασιλείου: Ψηλό το τίμημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου

    Η ανεργία των νέων κοστίζει στην ΕΕ περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως, ενώ το μέσο κόστος ανά μαθητή που εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο, μπορεί να ανέλθει σε ποσό άνω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

    Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Αντρούλλα Βασιλείου, χαιρετίζοντας το Παγκύπριο Συνέδριο υπό τον τίτλο ``Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Εκπαιδευτική προτεραιότητα της Στρατηγικής Ευρώπης 2020``, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Στην ομιλία της, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως κάθε χρόνο, άνω του 14% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών στην ΕΕ τελειώνουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση τους στο επίπεδο της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ακόμη και σε χαμηλότερο επίπεδο, ένα γεγονός που ``έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή τους, καθώς ένας στους επτά νέους αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ανεργίας ή επισφαλούς απασχόλησης, φτώχειας και ανεπαρκούς υγείας και εξάρτησης από τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας για όλη του τη ζωή``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 May 2012 - 17:29:09 UTC