Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντάουνερ: Παραμένει στο τραπέζι η πολυμερής διάσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Βουλής: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διχοτόμηση
  • [03] Μικρή άνοδος πληθωρισμού στην Κύπρο τον Απρίλιο
  • [04] Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής στη Λάρνακα

  • [01] Ντάουνερ: Παραμένει στο τραπέζι η πολυμερής διάσκεψη

    Το θέμα της σύγκλησης μιας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό το καλοκαίρι παραμένει στο τραπέζι για τα Ηνωμένα Εθνη, όπως δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και είχε συνομιλίες κατά τις δυο τελευταίες μέρες με τους εκπροσώπους των δυο ηγετών, ανέφερε πως η πολυμερής διάσκεψη ``είναι μέρος της διαδικασίας, μέρος της ημερήσιας διάταξης. Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πολυμερή διάσκεψη αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε ``προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Προφανώς με τις δυο πλευρές να αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά χρειάζεται να ακούσουμε τις απόψεις και των δυο και να περάσουμε μηνύματα προς τη μια και την άλλη``, ανέφερε.

    Σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι από τους αξιωματούχους στην ομάδα του στα Ηνωμένα Εθνη διεξάγουν αυτή τη διπλωματία του πήγαινε - έλα και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να πετύχουν μια καλή πρόοδο.

    Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ είναι ακόμα αισιόδοξος πως μπορεί να συγκαλέσει μια πολυμερή διάσκεψη το καλοκαίρι, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν έχει μιλήσει μαζί τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες αλλά η άποψη του ΓΓ όταν είχε συνομιλήσει μαζί του την τελευταία φορά ήταν ότι η πολυμερής πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. ``Είναι μέρος της διαδικασίας, μέρος της ημερήσιας διάταξης. Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πολυμερή διάσκεψη αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε``, είπε.

    Υπενθύμισε τη θέση της ε/κ πλευράς για επίλυση των εσωτερικών πτυχών πριν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν στην πολυμερή διάσκεψη, ενώ, όπως είπε, η τ/κ πλευρά ήταν πάντα πολύ πιο ενθουσιώδης να γίνει μια πολυμερής διάσκεψη το συντομότερο δυνατό και επιθυμούσε να καθοριστεί μια ημερομηνία άμεσα. ``Ο ΓΓ τα εξετάζει όλα αυτά και θα δούμε τί μπορεί να γίνει``, ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς για την απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως ο Πρόεδρος του έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει να συνεχίσει με τη διαδικασία όσο καλύτερα μπορεί.

    ``Νομίζω ότι νιώθει και εγώ νιώθω πως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του έχουν επιτευχθεί πολλά και θέλει να προσπαθήσει να διατηρήσει τη δέσμευσή του για επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέχρι την ημέρα που θα τερματιστεί η προεδρία του χρόνου του Φεβρουάριο``, ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Στα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε, ``εργαζόμαστε στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με οποιονδήποτε είναι ο Πρόεδρος. Αυτό δεν είναι θέμα που αφορά τα Ηνωμένα Εθνη αυτό. Ενόσω είναι ο Πρόεδρος, αυτός είναι ο Πρόεδρος. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να είναι ο Πρόεδρος``, ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν εργάζονται στη βάση του αν πιστεύουν πως είτε ο α` ή ο β` θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος.

    ``Δεν έχουμε ιδέα ποιός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Η δουλειά μας είναι να εργαζόμαστε με τον εκάστοτε Πρόεδρο και είχαμε μια ευτυχή σχέση με τον κ. Χριστόφια την περίοδο που είναι Πρόεδρος και τα ΗΕ εργάζονται πάνω στο Κυπριακό, και προσβλέπουμε να εργαστούμε μαζί του και τους επόμενους εννιά μήνες``, ανέφερε.

    [02] Πρόεδρος Βουλής: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διχοτόμηση

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η διχοτόμηση που επέφερε από το 1974 η τουρκική εισβολή και αγωνιζόμαστε ώστε η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα να στραφούν προς την Τουρκία και να την πείσουν να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο νησί, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα τους οποίους δέχθηκε το πρωί στο ημικύκλιο που συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στα παιδιά ότι οι αρμοδιότητες της Βουλής όπως αυτές πηγάζουν από το Σύνταγμα είναι η νομοθετική εργασία και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

    Εκανε επίσης αναφορά στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης που ισχύει στην Κύπρο, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σήμερα για να εξηγήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης και αναφέροντας πως η Ελλάδα οδηγείται σε νέα εκλογική διαδικασία κατέληξε επισημαίνοντας ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    [03] Μικρή άνοδος πληθωρισμού στην Κύπρο τον Απρίλιο

    Μικρή αύξηση κατέγραψε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο, ενώ στην Ευρωζώνη και το σύνολο της ΕΕ καταγράφηκε υποχώρηση του πληθωρισμού.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε τον Απρίλιο στην Κύπρο στο 3,6% έναντι 3,5% που ήταν το Μάρτιο.

    Στην ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 2,6% από 2,7% το Μάρτιο και στο σύνολο της ΕΕ στο 2,7% από 2,9%.Στην Ελλάδα το ποσοστό πληθωρισμού κυμάνθηκε στο 1,5% και ήταν το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη και η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ μετά τη Σουηδία (1,0%).

    [04] Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής στη Λάρνακα

    Το νέο διεθνές σκοπευτήριο Λάρνακας, θα φιλοξενήσει από τις 18 μέχρι τις 26 Μαΐου, τη μεγαλύτερη σκοπευτική διοργάνωση της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την ΣΚΟΚ, τετρακόσιοι περίπου σκοπευτές και σκοπεύτριες από 43 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, θα δώσουν το παρών τους στους φετινούς Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σκοποβολής, που είναι και η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην Ευρώπη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

    Ηδη από την περασμένη βδομάδα άρχισαν να καταφθάνουν οι ξένες αποστολές, για να έχουν μια πρώτη επαφή με τις εγκαταστάσεις του νέου διεθνούς σκοπευτηρίου της Λάρνακας και να εξοικειωθούν όσο γίνεται καλύτερα με τις συνθήκες του αγώνα.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων, η Παρασκευή 18 Μαΐου, περιλαμβάνει επίσημη προπόνηση σκητ ανδρών γυναικών, εφήβων και νεανίδων, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων, την οποία θα κηρύξουν μαζί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής Βλαδιμίρ Λίσιν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 May 2012 - 11:29:13 UTC