Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ήπια ύφεση η Κύπρος το 2012, λέει η Κομισιόν
  • [02] Κυπριακό χρώμα και άρωμα στο FILOXENIA ενόψει Προεδρίας
  • [03] Στην Κύπρο το 43ο συνέδριο ``ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ``

  • [01] Σε ήπια ύφεση η Κύπρος το 2012, λέει η Κομισιόν

    Σε ήπια ύφεση θα βρεθεί το 2012 η οικονομίας της Ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο 0,3%, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται μια βραδεία ανάκαμψη, η οποία θα συνεχιστεί και το 2013 με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,0%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφορικά με την Κύπρο, η Κομισιόν προβλέπει ότι η οικονομία φέτος θα βρεθεί σε ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,8%, ενώ για το 2013 προβλέπει μια επιστροφή σε θετικό ρυθμό, αλλά η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη της μέσης αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αφού δεν θα ξεπεράσει το 0,3%.

    Αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το έλλειμμα θα καταγράψει σημαντική υποχώρηση και από το 6,3% του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 3,4% φέτος και το 2,5% του χρόνου, που σημαίνει ότι θα τηρηθεί η υποχρέωση που έχει αναλάβει η Κύπρος έναντι των εταίρων για επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

    Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και από το 71,6% το 2011 θα φτάσει φέτος το 76,5% και το 2013 στο 78,1% του ΑΕΠ, αλλά θα παραμείνει σαφώς κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Η πιο αρνητική εξέλιξη έχει να κάνει με την ανεργία, η οποία θα αυξηθεί στο 9,8% φέτος και στο 9,9% του ενεργού πληθυσμού του χρόνου. Ωστόσο, θα κινηθεί σε επίπεδο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που εκτιμάται στο 11%.

    Το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν ότι κατά το 2012, θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, λόγω κυρίως του αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος.

    Σημειώνει ότι οι προβλέψεις ``λαμβάνουν υπόψη μόνο τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα`` και ``συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη την απόκλιση περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους``.

    ``Οι προβλέψεις της Επιτροπής καταδεικνύουν ότι κατά το 2012, θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, λόγω κυρίως του αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό νευραλγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, καθώς και της έκθεσης του τραπεζικού μας τομέα στην ελληνική οικονομία``, προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

    Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι στοχεύει, μέσα από ένα εντατικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,5% του ΑΕΠ.

    [02] Κυπριακό χρώμα και άρωμα στο FILOXENIA ενόψει Προεδρίας

    Η κυπριακή ιστορία και πολιτισμός, το χρώμα και άρωμα του νησιού, θα είναι κυρίαρχα στοιχεία στο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο FILOXENIA, που θα δεχθεί τους υψηλούς καλεσμένους ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2012.

    Μαζί με το καράβι/πουλί που απεικονίζεται στο λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και συμβολίζει το όραμα της Κυπριακής Προεδρίας για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της, τους γείτονές της και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και πιο αποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, η διακόσμηση του FILOXENIA, θα είναι τέτοια ώστε να τιμά την ονομασία του.

    Το κτίριο, τα εγκαίνια του οποίου θα τελεστούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την ερχόμενη Τρίτη, ανακαινίστηκε με τέτοιο τρόπο ύστερα από μελέτη, καταγραφή και κωδικοποίηση εμπειριών από άλλες χώρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημοσίων Εργων Νίκος Ιακώβου.

    Οι κατασκευές στο κτίριο διήρκησαν δύο χρόνια και η δαπάνη ανήλθε στα 20,5 εκ. ευρώ, προσφέροντας ένα συνεδριακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών και επιπέδων. Στο κτίριο θα υπάρχουν δύο σημαντικά έργα τέχνης, που θα καταδεικνύουν την ιστορική πορεία της Κύπρου και τον πολιτισμό της.

    [03] Στην Κύπρο το 43ο συνέδριο ``ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ``

    Την διοργάνωση στην Κύπρο του 43ου συνεδρίου ``ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ`` της ΕΕ το Μάιο του 2013 αναμένεται αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), ο Επίτροπος του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία των συνεδρίων για τα έτη 2012-2014.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Κώστας Πετρίδης, αναφέροντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το β΄ εξάμηνο του 2012, ο ΚΟΑΠ θα διοργανώσει από τις 11 - 13 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο το σημαντικό συνέδριο ``Director Meeting`` στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι Πρόεδροι και Γενικοί Διευθυντές των οργανισμών αγροτικών πληρωμών των χωρών της ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι σε αυτό το συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και διευθύνσεις της ΕΕ που εμπλέκονται στην παραχώρηση κονδυλίων στους οργανισμούς αγροτικών πληρωμών.

    Παρά το ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, το 43ο συνέδριο ``ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ`` θα πραγματοποιηθεί τιμής ένεκεν στην Κύπρο, λόγω του ότι ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ έχει αναλάβει την προεδρία των συνεδρίων, είπε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος σημείωσε πως η Κύπρος διοργάνωσε και το 32ο συνέδριο το Μάιο του 2007.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 May 2012 - 13:29:09 UTC