Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Χάσιμο χρόνου οι συναντήσεις με Ερογλου
  • [02] Στη συνεδρία της ΕΚΤ ο νέος Διοικητής της ΚΤ
  • [03] Συνέδρια/σεμινάρια φιλοξενεί το ΧΑΚ λόγω Προεδρίας

  • [01] Πρόεδρος: Χάσιμο χρόνου οι συναντήσεις με Ερογλου

    Χάσιμο χρόνου είναι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών λόγω της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το σχέδιο Β' της Τουρκίας, αλλά και να επαναφέρει την τρίπτυχη πρόταση του 2010.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε κατά τη συνάντηση με το προσωπικό της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και κληθείς να σχολιάσει, με αφορμή τη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τεχνητή κρίση και εάν φοβάται κάτι ανάλογο που είχε γίνει την παραμονή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όταν ο τότε Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε ανοίξει τα οδοφράγματα, απάντησε ότι σωστά τότε και η δική μας πλευρά είχε συναινέσει στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων λαμβάνοντας κάποια προστατευτικά μέτρα. Η Τουρκία τώρα στέλνει τα αντίθετα μηνύματα, είπε σημειώνοντας ότι εάν η ερώτηση αφορά το άνοιγμα της Αμμοχώστου και το σχέδιο Β, ``υπάρχουν τα πλάνα Β, είναι σαφές. Είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε``.

    Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, θα επαναφέρει με ένταση το τρίπτυχο της πρότασής του το καλοκαίρι του 2010 για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό την διοίκηση των ΗΕ ως προβλέπεται στο ψήφισμα 550 του ΣΑ του ΟΗΕ, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία και τη διοίκηση της ΕΕ και την ετοιμότητά μας να ξεπαγώσουμε κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι μια πρόταση, είπε, που οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευράς. ``Υπερασπιζόμενοι βέβαια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάλι``.

    Το διαβίβασε αυτό και πρόσφατα στον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανέφερε, μέσω του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, ο οποίος ``διαδραμάτισε και το ρόλο του απεσταλμένου του κ. Γκιουλ`` κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό στη Λευκωσία. Το ίδιο, είπε, υπογράμμισε και στον Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ το τρίπτυχο αυτό επαναφέρει και σε γραπτά μηνύματα που στέλνει.

    Η Τουρκία τότε, συνέχισε, είχε κάνει πρόταση να ανοίξει το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. ``Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια πρόταση, γιατί άπτεται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προπάντων όσο συνεχίζεται ο εποικισμός και ενόσω συνεχίζεται ο εντατικός σφετερισμός ε/κ περιουσιών``. Εάν γίνει η πρόταση της ε/κ πλευράς αποδεκτή, δημιουργούνται προοπτικές για εργασία εκατοντάδων ανθρώπων, αν όχι και χιλιάδων, Ε/κ και Τ/κ και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει - σημείωσε - προϋποθέσεις συνάφειας καθημερινής και εμπορικών και άλλων ανταλλαγών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο που έφερε ως ανεπίσημο χρονικό ορόσημο την ημερομηνία ανάληψης της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δεν είπε κάτι τέτοιο. ``Επισήμως εμένα ο κ. Ντάουνερ δεν μου ανέφερε ανάληψη της Προεδρίας. Δεν ξέρω αν φοβάται να το κάνει και το λέει σε σας``. Μίλησε, σημείωσε, για το καλοκαίρι και για ευχή του ΓΓ του ΟΗΕ να είμαστε έτοιμοι για διάσκεψη.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στο θέμα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε: «Θέλετε να ζητήσει συγγνώμη ο ΓΓ διότι έχει θέσει, έστω και θεωρητικά, το θέμα σύγκλησης διάσκεψης; Είναι ο ΓΓ. Θα ζητήσει συγγνώμη;``. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ, είπε, του είχε αναφέρει ξεκάθαρα ότι συμφωνούν μαζί του πως δεν υπάρχουν συνθήκες για σύγκληση διάσκεψης. ``Γιατί, λοιπόν, το επαναφέρουμε εμείς και σώνει και καλά το κάνουμε θέμα; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Διότι ο μαζοχισμός μας, των Κυπρίων, δεν έχει όρια``. Πρέπει να διορθώσουμε κακώς έχοντα που και εμείς συνδράμαμε να δημιουργηθούν, ανέφερε σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπό κατοχή. Προσπαθούμε, πρόσθεσε, να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες περιοχές, αλλά δεν ξεχνούμε τις κατεχόμενες περιοχές και αυτός είναι ο κύριος και ο βασικός μας στόχος. Στο διεθνή χώρο, συνέχισε, τα ισοζύγια είναι τέτοια που ορισμένοι φίλοι της Τουρκίας υποβάλλουν παντού, ακόμη και στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, θέσεις ή προθέσεις που εμάς δεν μας αρέσουν εμείς τα ανακυκλώνουμε. ``Λυπάμαι, θεωρώ ότι είναι λάθος``.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ερτούγ στα κατεχόμενα ότι η διπλωματία του πήγαινε - έλα δεν θα διεξαχθεί σε επίπεδο ηγετών ξεκαθάρισε ότι ``δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της διαδικασίας, διότι εκεί το πάμε. Το ότι ο κ. Ερογλου δεν θέλει να γίνουν συναντήσεις μεταξύ των ηγετών `με γεια του, με χαρά του`. Αλλωστε οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών θεωρώ ότι είναι και χάσιμο χρόνου``.

    Είπε στον Τ/κ ηγέτη, ανέφερε, ``όταν συζητά κανείς μαζί σας είναι σαν να προσπαθεί να ρίξει με αυγά έναν τοίχο. Του το είπα κατ' ιδίαν και δημόσια, και το λέω και σήμερα. Κατά συνέπεια, δεν θλίβομαι διότι ο κ. Ερογλου δεν θέλει να γίνονται συναντήσεις. Εκείνο που εμένα με χαροποιεί και με ικανοποιεί είναι ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος``. Η θέση των Ηνωμένων Εθνών και η δική του θέση, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι όπως ο διάλογος μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών και των επιτροπών, ``αν έχει κάτι το συγκεκριμένο που αξίζει τον κόπο να μπει μπροστά στους ηγέτες για να το εγκρίνουν, θα γίνεται συνάντηση μεταξύ των ηγετών``.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, προσπαθεί να διακοπούν οι συνομιλίες για να έχει ελεύθερα τα χέρια της να εφαρμόσει τα πλάνα Β. Αυτό το χατίρι εμείς και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς ``δεν θέλω να της το κάνω της Τουρκίας. Αυτή είναι η ουσία κατ' εμένα.`` Ο κ. Ερογλου, είπε, είναι θιασώτης ουσιαστικά της διακοπής των συνομιλιών και του πλάνου Β, όπως και της λύσης, συγκαλυμμένης μεν, αλλά, σαφώς, της λύσης των δύο κρατών.

    Ο Υφυπουργός, Ανδρέας Μαυρογιάννης λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι το μήνυμα είναι πως η 1η Ιουλίου είναι ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει καθόλου καταληκτική ημερομηνία για το Κυπριακό. Θα ασκήσουμε την Κυπριακή Προεδρία σωστά, με δύναμη, αντικειμενικότητα, θάρρος, αποφασιστικότητα, παρά την ύπαρξη του πολιτικού προβλήματος. Μακάρι να έχει λυθεί πριν, πρόσθεσε, όλοι το θέλουν, ``αλλά δεν θα μας επηρεάσει στην Προεδρία μας``. Υποσχέθηκε ότι θα κάνουν ότι μπορούν ώστε στο τέλος του χρόνου, με τη στήριξη και όλων των πολιτικών δυνάμεων, περήφανος να μην είναι ο τόπος, αλλά και οι Ευρωπαίοι που είναι η Κύπρος μέλος της ΕΕ.

    [02] Στη συνεδρία της ΕΚΤ ο νέος Διοικητής της ΚΤ

    Την πρώτη συμμετοχή του, ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου, στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα έχει την Πέμπτη, ο νέος Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο νέος Διοικητής της ΚΤ μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα από το Μπέρμιγχαμ, μέσω Παρισιού, στη Βαρκελώνη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία της ΕΚΤ. Τον κ. Δημητριάδη συνοδεύει Ανώτερος Διευθυντής της ΚΤ.

    Ο κ. Δημητριάδης διαδέχεται στο τιμόνι της ΚΤ της Κύπρου τον Αθανάσιο Ορφανίδη, η πενταετής θητεία του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, 2 Μαΐου.

    [03] Συνέδρια/σεμινάρια φιλοξενεί το ΧΑΚ λόγω Προεδρίας

    Σημαντικά συνέδρια και σεμινάρια των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών για χρηματιστηριακά θέματα φιλοξενεί στην Κύπρο ή θέτει υπό την αιγίδα του το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στα πλαίσια της επικείμενης ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Μέσω και των πρωτοβουλιών αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΚ, αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων/Αποθετηρίων στην περαιτέρω διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των χρηματιστηριακών αγορών πανευρωπαϊκά και στην προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με καθοριστικές παρεμβάσεις του, στις τρέχουσες χρηματιστηριακές εξελίξεις.

    Συγκεκριμένα, το κυπριακό Χρηματιστήριο αναφέρει ότι θα φιλοξενήσει στην Κύπρο στις 25 Μαΐου 2012, ειδική συνεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεντρικών Αποθετηρίων- Μητρώων Αξιών (ECSDA), στην οποία έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν και εκπρόσωποι των χρηματοοικονομικών Αρχών της Κύπρου.

    Επίσης, το ΧΑΚ αναφέρει ότι θα φιλοξενήσει την 1η Ιουνίου του 2012, συνεδρία –σεμινάριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), κατά την οποία θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα που αφορούν στο χρηματοοικονομικό τομέα και στις συναφείς προτεραιότητες που τίθενται κατά την Κυπριακή Προεδρία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 May 2012 - 17:29:08 UTC