Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Η Τουρκία υποσκάπτει την πρόοδο της Κύπρου
  • [02] Η Κυβέρνηση ανακοινώνει το Σάββατο νέο Διοικητή ΚΤ
  • [03] ΥΠΕΣ: Η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής
  • [04] Υπ. Εργασίας: Δέσμευση για ασφάλεια στην εργασία

  • [01] Πρόεδρος: Η Τουρκία υποσκάπτει την πρόοδο της Κύπρου

    Η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμα πιο ψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής και στοχευμένη υπόσκαψη και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο και την ανάπτυξη της ναυτιλίας της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας για την κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή ναυτιλία θα έχει ένα λαμπρό μέλλον.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο τα τελευταία 23 χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας`` και ανέφερε ότι ``η καθιέρωση της Κύπρου ως μιας παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης, με ένα καθόλα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός``.

    ``Η ναυτιλία αποτελεί ένα τομέα με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες το κυπριακό κράτος, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, επιτυγχάνοντας τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι η συνεχής παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ, έτσι ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά να τη βελτιώσει και να την αναπτύξει περαιτέρω``, είπε.

    Ανέφερε ότι το σοβαρό πρόβλημα της πειρατείας που μαστίζει τη διεθνή ναυσιπλοΐα θα μπορεί σύντομα να αντιμετωπιστεί με νόμιμους τρόπους και μέσα, προσθέτοντας ότι ``ήδη το σχετικό νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ``η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμα πιο ψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής και στοχευμένη υπόσκαψη και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τη χώρα μας και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας``.

    ``Το τουρκικό εμπάργκο εμποδίζει την εφαρμογή των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο θαλάσσιο εμπόριο με την ΕΕ. Το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για πλοία με κυπριακή σημαία και η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η Άγκυρα περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των 27 κρατών μελών, περιλαμβανομένης ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις είναι απαραίτητη για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας και όχι μόνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες και θα δημιουργούσε προοπτικές για επίτευξη συνολικής λύσης``, σημείωσε.

    Είπε, επίσης, ότι ``το νέο φορολογικό σύστημα, που έχει τεθεί πρόσφατα σε εφαρμογή, έχει αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα, καθώς όλο και περισσότερες καινούριες εταιρείες επιλέγουν να φορολογούνται με το νέο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας``, προσθέτοντας ότι ``αυτό εξελίσσεται σε ένα ακόμη μέτρο τόνωσης της κυπριακής ναυτιλίας και συνεπώς της οικονομίας μας, σε καιρούς που η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει σχεδόν όλα τα κράτη``.

    ``Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία αποτελεί επιστέγασμα της πολιτικής που ακολουθούμε. Σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε πολύ σημαντική η συνεισφορά και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου``, είπε.

    Οσον αφορά την οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας και σημείωσε ότι, αν και ``διανύουμε σήμερα μια δύσκολη περίοδο, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη``, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας ``είναι θετικές``.

    ``Διορθώνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα απαράδεκτες στρεβλώσεις του δημόσιου τομέα και της οικονομίας. Προχωρούμε με στρατηγική και αποφασιστικότητα στην ανεύρεση φυσικού αερίου, κάτι που δημιουργεί τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές για τον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια. Την ίδια ώρα υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, κάτι που το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Ο τουρισμός παρουσιάζει μια σταδιακά αυξητική τάση, ένεκα και των πρωτοβουλιών και ενεργειών της Κυβέρνησης``, είπε.

    Σημείωσε ότι ``αποτρέπουμε λοιπόν τα χειρότερα για την πατρίδα και το λαό μας, αυτά που με θλίψη βλέπουμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, και δημιουργούμε σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας``.

    Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``με τις κοινές και συντονισμένες προσπάθειες όλων, με τη θέληση που μας διακατέχει για πρόοδο και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και την εμπειρογνωμοσύνη που έχει συσσωρευτεί στο νησί μας όλα αυτά τα χρόνια, η κυπριακή ναυτιλία θα έχει αδιαμφισβήτητα ένα λαμπρό μέλλον``.

    [02] Η Κυβέρνηση ανακοινώνει το Σάββατο νέο Διοικητή ΚΤ

    Η Κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο επισήμως το διορισμό νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη σημερινή ενημέρωση του Αθανάσιου Ορφανίδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα της λήξης της θητείας του.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Διοικητή για την απόφασή του να μην τον επαναδιορίσει στη θέση του. Αύριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανακοίνωση νέου ονόματος για τη θέση του Διοικητή, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ Πανίκος Δημητριάδης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο νυν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου να τον αντικαταστήσει ή να τον επαναδιορίσει.

    «Οπως εξήγησα και στο παρελθόν, θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση. Οπως ξέρετε, στο δικό μας συνταγματικό πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το άτομο που έχει την ευθύνη για αυτή την απόφαση, για αυτό θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει τις αναφορές του, όταν πάρει τις αποφάσεις του».

    [03] ΥΠΕΣ: Η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής

    Τις ανησυχίες της Κύπρου στο θέμα που αφορά την υπογραφή Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και τρίτων κρατών, σχετικά με το οποίο συζητήθηκε έγγραφο της Προεδρίας για τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, διατύπωσε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, κατά τη συμμετοχή της στη Σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός επεσήμανε ότι η Τουρκία επανειλημμένα αρνείται να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορα θέματα χωρίς να υπόκειται σε συνέπειες.

    Θεωρούμε απαραίτητο, τόνισε η Υπουργός, να καταγραφεί η ανάγκη όπως η Τουρκία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, που αφορούν σε όλους τους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής και εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας.

    Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν η ανταπόκριση της ΕΕ στις μεταναστευτικές πιέσεις, η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και της κινητικότητας, καθώς επίσης και η υπογραφή Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και τρίτων κρατών.

    [04] Υπ. Εργασίας: Δέσμευση για ασφάλεια στην εργασία

    Τη δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να συνεχίσει τον αγώνα προκειμένου η εργασία να καταστεί ασφαλής και αξιοπρεπής για όλους, όπως επιβάλλεται από τα πρότυπα μιας σύγχρονης και υγιούς κοινωνίας, εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, χαρακτηρίζοντας ``επιβεβλημένη την ανάπτυξη και υλοποίηση μιας πολύπλευρης πολιτικής πρόληψης, που να εστιάζει τις δράσεις της τόσο στην ανθρώπινη συμπεριφορά όσο και στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων``.

    Σε ομιλία της στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΣΕΚ στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, η κ. Χαραλάμπους εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχασαν τη ζωή τους 4 εργοδοτούμενα και 1 αυτοεργοδοτούμενο άτομο, ενώ ανέφερε ότι το 2011, 6 συνάνθρωποι μας, 5 εργοδοτούμενοι και ένας αυτοεργοδοτούμενος, πλήρωσαν με τη ζωή τους την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, ενώ άλλοι 2.010 εργαζόμενοι ήταν θύματα εργατικού ατυχήματος.

    Ανέφερε επίσης ότι ένας εργαζόμενος πεθαίνει στον κόσμο κάθε μερικά δευτερόλεπτα και 6.300 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε ημέρα και πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και των ασθενειών παγκόσμια υπολογίζεται ότι ανέρχεται ετησίως περίπου στο 4% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος.

    ``Ιδιαίτερα στις μέρες μας, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η παγκόσμια οικονομική κρίση και τις οποίες βιώνουν καθημερινά τόσο και οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη διατήρηση της εργασίας τους και οι άνεργοι για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας, η ασφάλεια, η υγεία αλλά και η αξιοπρεπής απασχόληση πρέπει να διαφυλαχτούν``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 April 2012 - 11:29:08 UTC