Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν επαναδιορίζει Ορφανίδη ο Πρόεδρος, συνάντηση των δύο αύριο
  • [02] Ο Ομήρου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στις προσπάθειες

    για λύση

  • [03] Ψήφισμα της Βουλής για την πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα

  • [01] Δεν επαναδιορίζει Ορφανίδη ο Πρόεδρος, συνάντηση των δύο αύριο

    Την απόφαση του να μην τον επαναδιορίσει στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αθανάσιο Ορφανίδη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον κ. Ορφανίδη αύριο στις 08:15.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, μετά την ενημέρωση που έκανε στους Αρχηγούς των κομμάτων στο Ατυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών την περασμένη Δευτέρα, ότι δεν πρόκειται να επαναδιορίσει στον κ. Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της ΚΤ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται να τον ευχαριστήσει για το έργο και τη συνεργασία και να τον ενημερώσει ότι αποφάσισε να μην τον επαναδιορίσει στη θέση του Διοικητή της ΚΤ.

    Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο διορισμός του νέου Διοικητή δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αύριο.

    [02] Ο Ομήρου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην ευόδωση των προσπαθειών μας για επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε ομιλία του από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Ομήρου ανέφερε, με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004 για το Σχέδιο Ανάν, πως ``δυστυχώς, οκτώ χρόνια μετά η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στις θέσεις της, που σε αρκετά σημεία οδηγούν σε λύση χειρότερη από εκείνη του Σχεδίου Ανάν. Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε επικίνδυνα κομβικό, οριακό, κρίσιμο σημείο``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων επιβάλλει στη δική μας πλευρά χειρισμούς που θα αποτρέπουν την υλοποίηση των δόλιων τουρκικών σχεδιασμών. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα και να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας με αποφασιστικότητα και κοινές δράσεις, ανέφερε.

    Είπε πως ``οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, όχι γιατί δεν επιθυμούν λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά γιατί επιθυμούν μία λύση που να εδράζεται στις αρχές και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που δε διασφάλιζε το συγκεκριμένο σχέδιο``.

    [03] Ψήφισμα της Βουλής για την πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα

    Με ψήφισμα, που εγκρίθηκε χωρίς καμίαν ένσταση σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλειά της, η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να τερματίσει κάθε συζήτηση για άνοιγμα του κεφαλαίου της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σχετικά με τον πολιτισμό, εφ` όσον δεν τερματισθεί η πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το νομοθετικό σώμα καλεί, επίσης, την κυπριακή Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της, σε συντονισμό με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Εκκλησία της Κύπρου και όλους τους αρμόδιους φορείς, για περαιτέρω προβολή του θέματος της διάσωσης και του επαναπατρισμού της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Υπενθυμίζοντας παλαιότερα σχετικά ψηφίσματά της, η Βουλή υπογραμμίζει την πλούσια συνεισφορά της Κύπρου, ως κοιτίδας ενός πολιτισμού, πέραν των δέκα χιλιάδων ετών, στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και χαιρετίζει την πρόνοια του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2006, που ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης κονδύλια για την αναστήλωση των θρησκευτικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σημειώνει, παράλληλα, τις ευσυνείδητες προσπάθειες των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντήρηση των τουρκοκυπριακών μνημείων, που βρίσκονται στις ελεύθερες, υπό τον έλεγχό της περιοχές και καταγγέλλει ``την επίμονη άρνηση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει τη διεξαγωγή από την Κυπριακή Δημοκρατία των αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών μνημείων, τα οποία απειλούνται με κατάρρευση, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της Πολιτείας και της Εκκλησίας της Κύπρου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 April 2012 - 17:29:08 UTC