Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά χαρτιά από ΗΕ για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό
  • [02] Επίσκεψη εργασίας Πολωνού Πρωθυπουργού
  • [03] Απόρρητα έγγραφα για την εξορία Μακαρίου στις Σεϋχέλλες

  • [01] Κλειστά χαρτιά από ΗΕ για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό

    Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν τα Ηνωμένα Εθνη εν αναμονή της συνάντησης που θα έχει ο Eιδικός Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την Πέμπτη το βράδυ.

    Οπως μας ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις κι όλα θα συζητηθούν στη συνάντηση Μπαν – Ντάουνερ. Προηγουμένως, ο Ειδικός Σύμβουλος του γενικού γραμματέα – που φτάνει σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη – θα συναντηθεί με το βοηθό Γενικό Γραμματέα, Λυν Πάσκοε.

    Ο κ. Πάσκοε πραγματοποίησε προχθές συναντήσεις με τον T/κ σύμβουλο Κουντρέτ Οζερζάι και τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο Ερτουγρούλ Απακάν, ενώ χθες συναντήθηκε με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κύπρου και της Ελλάδας, πρέσβεις, Νίκο Αιμιλίου και Αναστάση Μητσιάλη.

    Διπλωματικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη συνάντηση Μπαν – Ντάουνερ, χωρίς να αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας να διαβουλευθεί για λίγες μέρες και με μόνιμα μέλη του Σ.Α., πριν αποφασίσει το επόμενο βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πάσκοε επιβεβαίωσε την έλλειψη προόδου και αναφέρθηκε στην κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών, χωρίς να αφήσει υπονοούμενο υπέρ κάποιου από τα 4 σενάρια που ανέπτυξε στην σύντομη έκθεσή του προς το ΓΓ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 24 Απριλίου για διαβουλεύσεις στη Γραμματεία και συναντήσεις με μέλη του Σ.Α. και άλλων ενδιαφερομένων πλευρών.

    Να σημειωθεί ότι το κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zoζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την Υπατη Αντιπρόσωπο της Ε.Ε. για εξωτερικές υποθέσεις, Λαίδη Αστον.

    Όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας, τα θέματα που κάλυψαν στις συνομιλίες τους ήταν η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Σουδάν, το Μάλι, η Γουινέα Μπισάου, η Βόρειος Κορέα και το κυπριακό.

    [02] Επίσκεψη εργασίας Πολωνού Πρωθυπουργού

    Με τον Πρόεδρο της Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συναντάται σήμερα ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας την Κύπρο, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Ο κ. Τουσκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και θα γίνει κατ` ιδίαν συνάντηση. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Αργότερα, ο κ. Τουσκ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] Απόρρητα έγγραφα για την εξορία Μακαρίου στις Σεϋχέλλες

    Η εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις Σεϋχέλλες προγραμματιζόταν από τους Βρετανούς λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ όπως αποκαλύπτουν νέα απόρρητα έγγραφα που αποδεσμεύθηκαν από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τα Βρετανικά Αρχεία.

    Επιστολή του Υπουργείου Αποικιών ημερομηνίας 7ης Σεπτεμβρίου 1955 προς τον τότε κυβερνήτη των Σεϋχελλών Σερ Ουίλλιαμ Ατις, αναφέρεται σε συνάντηση αξιωματούχου του υπουργείου στην οποία ο κυβερνήτης είχε βολιδοσκοπήσει ότι πιθανόν να ζητείτο από τις Σεϋχέλλες «να φιλοξενήσουν ένα διακεκριμένο επισκέπτη ή επισκέπτες από τη Κύπρο» και θα χρειαζόταν αλλαγή της νομοθεσίας ώστε ο όρος «πολιτικοί κατάδικοι» να αντικατασταθεί με τον όρο `πρόσωπα που απελάθηκαν από τη Κύπρο` κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.

    Σε άλλα έγγραφα περιγράφονται λεπτομερώς σχέδια για απόκρουση κάθε πιθανής προσπάθειας απελευθέρωσης του Μακαρίου και των συνεξορίστων του και τονίζεται ότι υπήρχαν πλοία του Βασιλικού Ναυτικού έτοιμα για κάθε επιχείρηση στον Ινδικό Ωκεανό.

    Υπολογιζόταν ότι ως πιθανότερη απόπειρα απελευθέρωσης του Μακαρίου να γινόταν από το Ελληνικό ναυτικό το οποίο διέθετε υποβρύχιο που εθεωρείτο ο καλύτερος τύπος πλοίου για τις ακτές του νησιού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 April 2012 - 9:29:12 UTC