Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κυβέρνηση για την επίσκεψη Λίμπερμαν
  • [02] Προς Τουρκία κατευθύνεται το εμπορικό πλοίο γερμανικών συμφερόντων
  • [03] ΚΕ: Παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ η Τουρκία με το σχέδιο Β`
  • [04] Επί ποδός η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων

  • [01] Η Κυβέρνηση για την επίσκεψη Λίμπερμαν

    Στην ατζέντα των επαφών του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κύπρο θα βρίσκεται και το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των επαφών που ξεκινά την Τρίτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα ευρύτερα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας τα οποία οι δύο χώρες συζητούν εδώ και καιρό και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, έγιναν συζητήσεις για οικονομικά , εμπορικά αλλά και πολιτικά ζητήματα, θέματα που αφορούν την έρευνα και την διάσωση και «γενικά όλα εκείνα τα ζητήματα που προκύπτουν ένεκα της γειτνίασης των δύο χωρών και της θέλησης που υπάρχει από τις δύο χώρες για ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας».

    Ερωτηθείς εάν στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ανέγερσης τερματικού , απάντησε ότι το θέμα αυτό εντάσσεται στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας.

    «Η Κυβέρνηση είναι στη διαδικασία ετοιμασίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά όλες τις πτυχές του θέματος ενέργεια, κάθε φορά που συζητάμε με ενδιαφερόμενους, συζητάμε είτε ξεχωριστές πτυχές, είτε ολόκληρο το θέμα, το θέμα της ενέργειας είναι στην ατζέντα της επίσκεψης και άρα θα συζητηθούν ζητήματα αυτού του τύπου», σημείωσε.

    Σε άλλη ερώτηση αν ψηλά στην ατζέντα θα είναι και το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά.

    «Είναι (στην ατζέντα) και όπως έχουμε πει και σε αυτό το τομέα κάνουμε συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες αναφορικά με τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοινά κοιτάσματα, αλλά και ευρύτερα για τις συνέργειες και τις συνεργασίες γειτονικών χωρών και σε τούτα τα ζητήματα», ανέφερε.

    Σε σχέση με το κατα πόσον στη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ περιλαμβάνεται το θέμα της συνεκμετάλλευσης ή αν θα πρέπει να υπάρξει μια συμπληρωματική συμφωνία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «περιλαμβάνεται αυτό το κομμάτι για το οποίο έχει γίνει και γίνεται μια συγκεκριμένη συζήτηση».

    [02] Προς Τουρκία κατευθύνεται το εμπορικό πλοίο γερμανικών συμφερόντων

    H Kυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα που προέκυψε με το εμπορικό πλοίο γερμανικών συμφερόντων το οποίο έπλεε ανοικτά της Κύπρου και που φέρεται, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να μεταφέρει βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά από το Ιράν για τη Συρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς την Τουρκία.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ερωτηθείς σήμερα για την πληροφόρηση που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για την πορεία του πλοίου, απάντησε ότι το πλοίο ``κινείται προς βόρεια κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της Τουρκίας``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία του πλοίου με τις κυπριακές αρχές ούτε και έχει γίνει κάποιο διάβημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι ``δεν έχει βρεθεί το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τούτη την ώρα έχει κατεύθυνση προς την Τουρκία``. Ο κ. Στεφάνου εξάλλου είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση αν το τελευταίο λιμάνι στο οποίο αγκυροβόλησε το πλοίο ήταν αυτό του Πορτ Σάϊντ.

    [03] ΚΕ: Παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ η Τουρκία με το σχέδιο Β`

    Το σχέδιο Β` που διαφημίζει η Αγκυρα αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ``Μιλιέτ`` περί εφαρμογής σχεδίου Β' από πλευράς Τουρκίας, εάν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού.

    Την ίδια ώρα ο Εκπρόσωπος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η 1η Ιουλίου αποτελεί χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.

    ``Η Τουρκία διαφημίζει το σχέδιο Β` που έχει και αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να το δει ο διεθνής παράγοντας. Το σχέδιο Β` που η Τουρκία προπαγανδίζει και προωθεί, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και στις αποφάσεις και θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί``, σημείωσε.

    Είπε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    [04] Επί ποδός η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων

    Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων στις αστικές περιοχές μετά το τριήμερο του Πάσχα.

    Ο Υπεύθυνος Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε πως η Τροχαία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση της ομαλής επιστροφής και σε περίπτωση που χρειαστεί, θα επανδρωθούν σημεία με φώτα τροχαίας και θα υπάρχουν μοτοσικλετιστές και περίπολα που θα διευκολύνουν την κίνηση.

    Παράλληλα θα διενεργούνται και έλεγχοι αλκοτέστ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 April 2012 - 13:29:11 UTC